Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Жените в Априлското въстание

Катя Зографова

Тази малка книжка има амбицията да открие и разтълкува оскъдните и разпръснати документални, мемоарни, художествени и историографски свидетелства, за да напише историята на жените в Априлското въстание. Стремежът й е не само да назове поименно Вазовата героиня от „Епопея на забравените”, но да възкреси и уплътни с премълчавани или неизвестни факти биографичните силуети на десетки храбри „априлки” – от христоматийната Райна княгиня, през забравените батачанки Фота Манчова, София Вранкова и Лаза Богданова, до напълно неизвестната Мина Балиндрекова от Панагюрище... Силен акцент е поставен върху женски фигури, останали извън националния пантеон - като спасителката на Горна Оряховица Елена Грънчарова или „черната сватбарка” от Клисура Анка Козинарова, самоубила се заедно с четирите си деца... Очертани са над десет типа женски проявления във въстанието. Преосмислено е мястото на баташките и новоселски новомъченици, чийто тих подвиг убедително се съимерва с този на поборничките. Така се гради една нова епопея на забравените (българки) от лето 1876.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

5,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

ЖЕНИТЕ В АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ОТ „АМАЗОНКИТЕ“ ДО НОВОМЪЧЕНИЦИТЕ

Не се ръководих от никакви авторитети и правила: святата истина ми бе знамето. - Захарий Стоянов

На страниците на христоматийната литература и историография женските присъствия в страшната 1876 не са откроени фигури, а най-често мимолетни споменавания или призрачни силуети. Наистина, преди да пукне първата пушка и да бъде написано кървавото писмо, срещаме хиперболични допускания за включването на жени в предстоящото въстание, изречени с неакадемично-родолюбив тон от проф. Марин Дринов, по това време извън България: „Твърде интересно е, а още повече и твърде радостно за нас е, че и самият женски пол взима участие в туй движение. Бае Иван [Джуджев] ми приказва, че от селото Мечка са молили панагюрския център до 20 моми, прави амазонки, да ги приемат и те с тях да воюват. Туй им се е дозволило, и в употреблението на пушка са доста вещи. Мога да вярвам, че техният пример са последвали и много други такива исполинки, които нашият балкан има доста много“. Наистина мечени се държат най-мъжки в бойните действия, но в юнашката им група „исполинки“ не забелязваме... Поне регистрирани от летописците-участници в събитията или от хроникьорите по горещите им следи. Нещо повече, Стоян Костурков в книжката си „Заклинанието на с. Мечка“ ни е оставил обезсърчаващ преразказ на речта на Бенковски в църквата, където се е стекло населението и със сигурност присъстват „правите амазонки“: „...Народната сватба не е за жени, защото вместо вино човешка кръв ще се пие. Който не е достоен за бой, нека бяга от нас. На страхливите ще се отреди да бавят децата и вместо пушка ще им дадем бабешка хурка, а вместо сабля – вретено...“ Тук антитезата юначество – страх е изцяло в опозицията „мъжко“ – „женско“. Но дали Бенковски, обявил жена за Знаменоска на бунта вместо мъжествения Крайчо Самоходов, би могъл да изрече подобни думи, или те са плод на предразсъдъците на автора? ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: