Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Второ слово против арианите

Св. Атанасий Александрийски

От златния четвърти век на гръцката патристика през златния десети век на старобългарската книжнина до нас достига Христологията на св. Атанасий Александрийски, отразена във „Второто слово против арианите“, преведено от Константин Преславски. В научно обръщение е въведен за първи път транскрибираният текст на Второто слово по Новгородски ръкопис от XIV в. Езиковите особености на този най-архаичен познат препис отразяват различни по-ранни диалектни черти при странстването на текста от Преслав през Константинопол до Новгород. Проведената редакция с цел истинност (буквалност) на превода от гръцки не е заличила напълно следите от предполагаемия по-стар свободен превод и от теоложкия регистър на ранната Преславска школа. Авторът идентифицира гръцкия прототип на славянския превод по най-архаичните познати гръцки преписи от Х в. Библейските цитати са сравнени с най-ранните старобългарски паметници и с паралелните цитати у св. Кирил Йерусалимски. Изнесени са цитатите от неизвестния досега на старобългарски Маркел Анкирски. Заимстванията от „Второто слово“ у Евтимий Зигавин свидетелстват за нов среднобългарски превод от същия гръцки прототип.

 

Наличност: Да

40,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

II. „Външните" свидетелства за текста на Второто слово: извори за антиарианското творчество на св. Атанасий Александрийски

Липсата на основополагащи изследвания върху „старобългарския св. Атанасий" налага лингвистичната методология на изследването да бъде допълнена с исторически сведения около езиковите спорове както в IV, така и в X в.

II.1.        Собствените съчинения и кореспонденцията на св. Атанасий

Основен източник за изследване учението на св. Атанасий са неговите собствени творби, насочени срещу арианството, кореспонденцията му с римските императорите под формата на защитни апологии във връзка с принудителните му седем изгнания от Александрия, както и неговите пастирски послания. За 45 години служба след избирането му за Александрийски епископ в 328 г. до 373 г. св. Атанасий бива въвлечен в конфликти с четирма императори: Константин Велики (306-337), сина му Констанций II (337-361), Юлиан Отстъпник (361-363) и „проарианина" Валент II (364-378). За сверка на датите в биографията на св. Атанасий допринасят писмата му до представители на различни църкви и течения (например епископите Серапион и Аделфий, св. Василий Велики, „възлюбения“ Маркелин) или предназначените за монашески общности послания (напр. Житие на Антоний Велики, Послание до Аммун, История на Арианите). Сравнението на текста от императорските писма у св. Атанасий и у други автори е постоянна тема в Атанасиевистиката, например писмото на Константин до участниците в събора в Тир (Tyre) 335 г. е предадено в съкратена версия у св. Атанасий, но в оригинален вид е у историка Геласий Кизически. Автентичността на текстовете, приписани на св. Атанасий в стотици ръкописи на гръцки, латински, коптски, сирийски, арменски, етиопски, грузински, арабски, е предмет на огромна по обем научна литература. Преглед на Атанасиевото наследство с указание за изданията на текстовете предлага Corpus Christianorum clavis patrum graecorum, II, с. 12-60. Признати за автентични са 80 съчинения, № 2090-2170, несигурните са в списък под № 2171-2229, съмнителни са в списъка № 2230-2309. Към приписаните на св. Атанасий в гръцката традиция съчинения от други автори ще спомена два диалога срещу Македоний и 5 диалога за Св. Троица, 2 съчинения „За въплъщението срещу Аполинарий“ (De incarnatione contra Apollinarem), 12 тетради „За Тройцата“ на латински (De trinitate). Възможно авторство на Евстатий Антиохийски или Маркел Анкирски търсят в приписаните на св. Атанасий „Изложение на вярата“ (Expositio fidei) и „Проповед за вярата“ (Sermo maior de fide), зависимост от Псевдо- Атанасий (De trinitate) в съчиненията на Амброзий (Ambrosianus) и Никетас oт Ремесиана, източно от Ниш (Nicetas von Remesiana). Никетас е автор на химнографски творби, 6 ръководства за ритуала кръщение, трактат за символите на вярата (Altaner, Stuiber, 1966, 274, 391).

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: