Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Вождът Многото Подвизи

Франк Б. Линдърман

В такъв прекрасен ден, изпълнен с цветя и озарен от слънцето, когато зелена трева е покрила земята, един човек с правилно мислене би споделил всичко с приятелите си“ – започва историята на своя дълъг земен път Многото Подвизи (1848–1932). Неговият биограф и приятел, американският писател и общественик Франк Б. Линдърман, смята, че той е един от последните истински индиански вождове. Многото Подвизи разказва за волното си детство и изпълнената си с опасни приключения и геройства младост, разкривайки в удивителни детайли живота и светогледа на някогашните индианци от северноамериканските равнини.

 

Наличност: Да

15,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

В такъв прекрасен ден, изпълнен с цветя и озарен от слънцето, когато зелена трева е покрила земята, един човек с правилно мислене би споделил всичко с приятелите си“ – започва историята на своя дълъг земен път Многото Подвизи (1848–1932). Неговият биограф и приятел, американският писател и общественик Франк Б. Линдърман, смята, че той е един от последните истински индиански вождове. Многото Подвизи разказва за волното си детство и изпълнената си с опасни приключения и геройства младост, разкривайки в удивителни детайли живота и светогледа на някогашните индианци от северноамериканските равнини. Пред нас оживява епоха, преминала в историята преди повече от век, но вълнувала и вълнуваща поколения хора от различни части на света. Бойни походи, засади и свирепи битки се редуват с разкази за пророчески видения и чудодейни изцеления. Ала идват други времена и в своята зряла възраст Многото Подвизи трябва да преведе народа си през хаоса на драматични промени. Воин и родолюбец докрай, той не пада духом и на старини. Отива си готов за отвъдното, но чрез споделеното с Линдърман завещава на бъдещето красотата и силата, непреходния смисъл на един живот, преминал в подвизи.

Любомир Кюмюрджиев

Откъс от книгата

Алик-чиа-ахуш, което означава Многото Подвизи, е бил вожд на племето кроу (абсароки) много преди изобщо да чуя за него. Той вероятно е последният истински едновремешен предводител, който познава добре традиционния индиански живот в равнините. Записах всичко така, както той ми го разказа, за да бъде документирана житейската му история.

Убеден съм, че нито един бял човек не е успял да опознае достатъчно дълбоко индианците и че всеки труд, подобен на този, вероятно има много недостатъци поради огромните различия във философските разбирания на двете раси – бялата и червената. Изучавал съм коренните жители на северноамериканските равнини в продължение на повече от четиридесет години. В това си занимание не съм бил безпристрастен, а напротив – винаги съм ги харесвал; въпреки това дори сега нямам чувството, че знам много за тях. Вождът многократно ми е повтарял, че го познавам добре, че съм „разбрал сърцето му“, но аз не съм толкова сигурен. Всеки турист, беседвал с говорещ английски език индианец, докато лови риба по време на едноседмичния си отпуск в някой от нашите национални паркове, би могъл при завръщането си вкъщи да опише надълго и нашироко обичаите, вярванията и традициите на племената от Северозапада. Искрено се надявам моят труд да дава нещо повече от това.

След като прочел „Илиада“, Наполеон казал: „Особено съм удивен от разликата между варварското поведение на героите и техните възвишени мисли.“ Индианците впечатляват със същия контраст и това обърква нашите заключения за расата, която сме покорили и от която можехме да научим много важни уроци, стига само да бяхме поискали.

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: