Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Владетелят

Николо Макиавели

"Владетелят" е определян като едно от първите произведения на политическата философия. Посветен е от Макиавели на влиятелните Медичи, за да спечели благоволението им. Именно Владетелят поставя за пръв път като предмет на разглеждане въпросите за технологията на властта и нейните механизми. Днес са пословични понятията макиавелизъм и антимакиавелизъм, използвани не само в психологията и политиката.

 

Наличност: Да

20,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Николо Макиавели е сред най-емблематичните имена в италианската културна история. Роден в Ренесансова Флоренция през 1469 г., в семейство на юрист и с редица други роднини, членове на градското правителство и гонфалниери на правосъдието, младият Николо изучава при баща си граматика, реторика и латински. През 1494 г. става държавен служител и участва във военното управление и дипломацията на Флоренция, след като известната фамилия Медичи – чийто произход препраща към някогашните маркизи на Тоскана – е прогонена от града. Между 1499–1512 г. взима участие в дипломатически мисии до дворовете на френския крал Луи XII, арагонския крал Фернандо II и до Папската държава, а през 1502–1503 г. е свидетел как Чезаре Борджия установява властта си в Централна Италия. Макиавели, привърженик на съставената от граждани милиция, дори води за кратко флорентинската милиция, която е отговорна за отбраната на града, а след като през 1509 г. флорентинците удържат победа срещу Пиза, Николо Макиавели доказва правотата на тезата си. След като Медичите възстановяват властта си в града през август 1512 г. Макиавели изпада в немилост – не само е освободен от ръководните постове, които заема, но е и е арестуван с обвинение в заговор срещу властта. Не се признава за виновен въпреки мъченията, на които е подложен, и е освободен. Оттегля се в имението си близо до Флоренция и се отдава изцяло на литературата – там се раждат не само най-известните му произведения – Владетелят и Беседи върху първата декада на Тит Ливий, но и книгите История на Флоренция, Военното изкуство и известната пиеса Мандрагора.

Откъс от книгата

Посвещение

Николο Макиавели на Негова Светлост Лоренцо де Медичи

Обикновено хората, които желаят да спечелят благоволението на някой владетел, му подаряват неща, които са им най-скъпи, или такива, които смятат, че ще му доставят най-голямо удоволствие; затова често виждаме на владетеля да се подаряват коне, оръжия, позлатени платове, скъпоценни камъни и други подобни украшения, достойни за неговото величие. И аз така, в желанието си да Ви засвидетелствам предаността си не намерих сред цялото мое имущество нищо, по-скъпо и по-ценно за мен от познаването делата на великите люде, придобито след дълъг опит и наблюдение на съвременността и след продължително изучаване на древността. Знанията, които придобих с усърдни и продължителни размишления, успях да събера в тази малка книжка, която поднасям в дар на Ваша Светлост.

Макар да намирам работата си недостойна за Ваша Светлост, все пак се надявам, че с Вашето великодушие ще склоните да я приемете, като имате предвид, че най-големият дар, който мога да Ви предложа, е този, който ще Ви даде възможност да разберете за най-кратко време онова, което съм изучавал дълго с толкова затруднения и опасности.

Аз не украсих труда си с обширни разсъждения, нито с високопарни и великолепни думи, нито с някакви натруфени или външни украшения, с които мнозина обикновено украсяват произведенията си, понеже исках работата ми да остане някак незабелязана и само своеобразността на съдържанието и важността на предмета да я направят значима. Не бих желал да се сметне за дръзко, задето един човек с толкова ниско положение като моето се осмелява да разсъждава за управлението на владетелите, защото както тези, които рисуват, се спускат в долината, за да видят очертанията на планините и възвишенията, а за да разгледат долините се изкачват високо в планините, така и този, който желае да изучи добре природата на народа, трябва да бъде владетел, а който желае да разбере правилно владетеля си, трябва да бъде човек от народа.

И тъй, приемете, Ваша Светлост, този скромен дар с онези чувства, с които Ви го посвещавам. Ако благоволите да го разгледате и прочетете внимателно, Вие ще откриете в него пламенното ми желание да постигнете онова величие, което съдбата и Вашите качества Ви предопределят. И ако някога Вие, Ваша Светлост, от върховете на Нашето положение хвърлите поглед към низините, ще видите колко незаслужено понасям аз жестокостта и непрестанната враждебност на съдбата.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: