Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ДНИ НА КНИГАТА В ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО! - 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВОТО!
"ЕДИН ДЕН ПРОЧЕТОХ КНИГА И ЦЕЛИЯТ МИ ЖИВОТ СЕ ПРОМЕНИ." ОРХАН ПАМУК

Промоцията е валидна от 17 до 30 април 2018 г.!

 

 

Великите любовни истории

Христина Мираз

Великите любови на най-ярките личности в историята, живeли някога и обичали със страст и всеотдайност, каквато въображението трудно може да си представи. Кралски тайни, дворцови манипулации, романтика, грях, порок...

Тук са най-съкровените емоции на Клеопатра и Марк Антоний, последната кралица на Испания, наричана Хуана Лудата, Елизабет I, Сюлейман Великолепни и Хюрем, както и най-прочувствената приказка за създаването на величествения храм на любовта – Тадж Махал.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

6,99 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

На война и в любовта всичко е позволено...

Това доказват великите любови на най-ярките личности в историята. Чувствата не познават титли и покоряват всекиго – воини, диктатори, крале, кралици, императрици, наложници и робини.

Различни епохи, различни култури, но една водеща сила, която стопява всичко останало – любовта. Любов, която се оказва по-силна от всяка власт. Любов, която обсебва и променя не само животи, но и светове.

В тази книга ще се срещнете с най-забележителните фигури, живeли някога и обичали със страст и всеотдайност, каквато въображението трудно може да си представи. Кралски тайни, дворцови манипулации, романтика, грях, порок...

Тук са най-съкровените емоции на Клеопатра и Марк Антоний, последната кралица на Испания, наричана Хуана Лудата, Елизабет I, Сюлейман Великолепни и Хюрем, както и най-прочувствената приказка за създаването на величествения храм на любовта – Тадж Махал.

Истории, в които любовните чувства покосяват по-безмилостно и съдбовно от всяко оръжие, познато в света.

Биография и факти за автора

Христина Мираз завършва специалност „Книгоиздаване“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2006 г. Съставител е на повече от 15 книги на различна тематика и от различен жанр.

Работила е като журналист, PR и редактор. За пореден път застава от другата страна, в ролята на съставител на „Великите любовни истории“, за да опише в книга най-ярките личности, техните съдбовни обрати и епични любови.

Следва продължение на настоящия том, коeто ще бъде озаглавено „Великите любовни истории в киното и литературата“.

Откъс от книгата

Клеопатра и Марк Антоний

В продължение на повече от 2000 години името Клеопатра е символ на изкусителка, фатална жена и велика кралица. Една силна, непоколебима владетелка, която използва най-поразяващото оръжие - любовта. Съблазън, нежност, хитрост, страст - това е Клеопатра. История за императрица, която през целия си живот води непрестанна борба за оцеляване в един мъжки свят, съхранявайки женствеността и финеса си. Интелигентна и чаровна, но също така хладнокръвна и безскрупулна, методите за постигане на целите й са жестоки, но успешни в отчаяния й стремеж към власт.

Клеопатра е владетелка на обширна империя, любовница на двама от най-могъщите мъже на древен Рим - Юлий Цезар и Марк Антоний. Тя е една забележителна личност, към която историците са изключително несправедливи.

Клеопатра е много, много повече от неустоима прелъстителка. Векове наред славата й се крепи на усилена пропаганда, подета от римски летописци, пренебрегващи безспорните качества и умения на една способна кралица, амбициозна майка и умна жена. Римските източници я сравняват с чудовище, което иска да унищожи Рим като прелъсти великите му владетели, карайки ги да правят каквото пожелае. Една опасна чужденка, която превръща верните синове на Рим в предатели, погазващи законите и нравите на Великата империя.

Очернена, заклеймявана и печално известна от митовете като блудница, Клеопатра всъщност е образец за това как една жена, принудена да понесе всички беди, може да се справи без сърцето и смелостта й да трепнат.

Любимата дъщеря

Клеопатра е родена през 69 г. пр. Хр. в Александрия, Египет. Тя е последната управлявала представителка на Птолемеите - династия, произлизаща от Птолемей I Сотер, който е пълководец на Александър Македонски. Неин баща е Птолемей XII Авлет. Името „Клеопатра“ е с гръцки произход и означава „Бащина слава.“ Пълното й име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава „Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си.“

При раждането й някога могъщата Птолемейска империя, простирала се от Сирия до днешна Турция, значително намалява и е разкъсвана от корупция. В сферата й на влияние всъщност е само територията на Египет, който пък е подвластен на Рим. Птолемейската династия е наложена на Египет отвън, а потомците й дори не говорят местния език, общуват на гръцки.

Клеопатра VII е най-голямото дете на Птолемей XII. Още от малка бъдещата владетелка на Египет се проявява като изключително умна. Била добра математичка, имала търговски нюх и е говорела седем езика. Клеопатра се слави като първата в семейството си, научила египетски език през тяхното 300-годишно властване над тази страна. Била е любимка на баща си и сестрите й завиждали.

Още като дете Клеопатра се сблъсква с реалността на властта - кръвосмешението. Нейните родители всъщност са брат и сестра. Още нещо е превърнато в семейна традиция при Птолемеите - убийството. Семейството на Клеопатра има най-забележителната съдба от всички владетели, управлявали някога Египет. Тяхната история е история за убийство, кръвосмешение, корупция, кръв, а Клеопатра е последната оцеляла.

Несъмнено Клеопатра трябвало да се бори, за да живее. Нейното мото е: „Убивай или ще бъдеш убит“. Клеопатра научава това много добре от семейството си. Тя разбира, че ако някой се изпречи на пътя й, трябва да бъде елиминиран, а ако желае да бъде кралица, трябва да играе според тези методи, които ще й позволят да седне на престола.

В ранните си години Клеопатра е повлияна от действията на своята полусестра Клеопатра VI Тирифена, която удушава съпруга си, убива майка си и узурпира египетския трон. Действието й е наказано със смърт от поддръжниците на баща й. По това време Птолемей XII търси военна подкрепа срещу враговете у дома, като предприема дълго пътуване, на което го придружава любимата му дъщеря Клеопатра. Друга сестра на Клеопатра - Беренис IV, се възползва от отсъствието им и завзема властта. След завръщането си, бащата на Клеопатра я сваля от трона и я екзекутира. Следва още смърт.

По-малката сестра на Клеопатра на име Арсиноя е решена да извърши поредното убийство. Обсебена от жажда за власт и за да попречи на собствения си баща Птолемей XII да управлява заедно с Клеопатра, Арсиноя сипва отрова в неговата чаша с вино. Това е краят на Птолемей XII. Претендентите за трона вече са по-малко - Клеопатра, Арсиноя и 12-годишният им брат Птолемей XIII. Но всъщност наследниците се оказват много. Идеята да управляват заедно е немислима. Птолемей XIII, подкрепян от влиятелна клика евнуси и със съгласието на Арсиноя, изключва Клеопатра от управлението. Любимката на техния баща, собствената им сестра, е прокудена от Александрия.

Всичко това е урок по династична политика за младата Клеопатра с основно послание - убий членовете на семейството си или рискувай да бъдеш убит. Тя разбира, че животът не струва нищо в стремежа да се натрупва власт. Още там и тогава е можело Клеопатра да потъне в неизвестност или да бъде убита, но политическата кариера на младата императрица тепърва предстои.

Съдбовна среща

Египет, 47 г. пр. Хр., Клеопатра - 20-годишната египетска принцеса, е в изгнание. Брат й и сестра й са узурпирали трона. Египет е част от Римската империя и е задлъжнял на Рим. Великият Юлий Цезар е дошъл с войската си в Александрия, за да прибере дължимите данъци. През това време Клеопатра чака на границата и планира своето завръщане.

На престола е настанен 12-годишният цар Птолемей XIII - достатъчно голям, за да управлява според Потин - първия министър на царя. Той е поддържан от „по-възрастната си“ сестра Арсиноя, наричаща себе си кралица на Египет. Но не и кралица според нейния мъртъв баща. Заговорът срещу по-голямата сестра Клеопатра вече е в сила. Потин и Арсиноя лъжат, че Клеопатра е напуснала Египет по своя воля, но това далеч не отговаря на истината. Те дори хвърлят вината на Клеопатра за това, че страната е разорена и Египет не може да изплати дължимите суми на Рим.

Потин предлага на Цезар да подкрепи Арсиноя, като обещава, че с кралица като нея Египет ще се радва на благоденствие и мир, а дължимите данъци ще бъдат изплатени в най-скоро време. Междувременно египетската войска е в Пелузий, за да защити Египет от Клеопатра.

Отбраната срещу тази жена, принудила царя и неговия пръв министър да се боят така от нея впечатлява Цезар. Той е любопитен да види Клеопатра. Самият той иска не само да си прибере огромния натрупан дълг, но има намерение да приключи бързо. Остава обаче в Египет по-дълго. От една страна, заради разправиите във владетелското семейство, заплашващи да дестабилизират богатата, подвластна на Рим държава, а от друга, поради лошото време, което не позволява на флота му да напусне пристанището на Александрия.

В същото време, Клеопатра разбира за посещението на Великия Юлий Цезар в Египет и съставя своя план за действие. За да спечели знаменития пълководец на своя страна, тя е решена да го по¬кори. Мълви се, че търси съвет от най-прочутата и опитна жрица на любовта как да накара един мъж да се влюби в нея. Иска да знае дали са нужни ня¬какви специални умения. Отговорът е, че любовта е цяло изкуство.

Жрицата разкрива пред  Клеопатра, че мъжете обичат ласките, но всеки мъж е различен. Тогава господарката на Египет споделя със своята довереница, че този мъж е завоевател. И получава мъдрото напътствие, а именно, че такъв мъж може лесно да бъде съблазнен, но по-трудното ще бъде да се задържи интереса му. Опитната жрица съветва Клеопатра: „Дори напълно да му се отдадеш, трябва на всяка цена да му внушиш, че все още не те е покорил“.

Войската на Птолемей, наброяваща 20 000 още пази границата, но най-голямата опасност за завзелия престола и сестра му Арсиноя приближава. Клеопатра се промъква в Египет и се представя на Юлий Цезар. Интересно предположение е, че тя успява да премине през стражите на границата с хитрост. Клеопатра вижда в римската мощ начин да възвърне властта си. За нея срещата с Цезар е въпрос на страст или смърт.

В стремежа си да прелъсти Цезар, тя поставя живота си в опасност, за да му се представи, като се появи при развиването на килим в краката му. Високата температура, недостигът на кислород и възможността брат й да разкрие нейния трик за малко не довеждат до смъртта й. Друга теория е, че тя изпраща подарък на Цезар - прекрасен килим, в който е успяла да се скрие. Когато Цезар разгъва подаръка, Клеопатра застава пред него в целия си блясък.

Но освен тази хитрост, Клеопатра използва и други средства, за да съблазни Цезар. Твърди се, че тя разширявала зениците си с атропин и оцветявала устните си със специални червила, за да изглеждат съблазняващо.

Интересно историческо противоречие е това, че макар легендите да обрисуват Клеопатра като хубавица, профилът й, изобразен на монетите, печатани по нейно време, е на жена с несъмнено непривлекателно лице. Древногръцкият историк, биограф и есеист Плутарх, в чиито творби се черпят сведения за Клеопатра, споменава, че тя не е голяма красавица.

Съдържание

Клеопатра и Марк Антоний

Любимата дъщеря

Съдбовна среща

Приятели стават предатели

Изкусителка, болна за власт

Крахът на една императрица

Хуана Лудата и Филип Хубави

Инфанта и дъщеря на велика кралица

Обречена

Младоженка

На кръстопът

Наследницата на трона

Лудостта на Хуана

Сюлейман Великолепни и Хюрем Султан

Младият султан

Господарките на харема

Съпругата на султана

Елизабет I и Робърт Дъдли

Раждането на един скандал

Предсмъртна заплаха

Изгряваща звезда

Откази и обещания

Отлъчена

Великият край на Великата кралица

Шах Джахан и Мумтаз Махал

Краля на света и избраницата на двореца

Тадж Махал

Залезът на един живот

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: