Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Васил Левски

Николай Генчев

В тази книга известният учен Николай Генчев разкрива още веднъж непреходното историческо значение на великия българин чрез неговите идеи, апостолско дръзновение и граждански подвиг. Първата част е написана на основата на стари проучвания на автора.

Във втората част, същинският принос на автора, се търси отговор на въпроса защо Левски е избран и канонизиран като герой и главен мъченик на българската история. Проследява се официалната литературно-публицистична оценка на неговото дело. Специално внимание се отделя на народното преклонение пред Апостола. Като фон са разгледани и ключови проблеми на българската история и народопсихология.

 

Наличност: Да

15,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

Идеолог и стратег на Българската национална революция

Като самостоятелна политическа фигура Левски се появява на историческата сцена на българското освободително движение в години на прелом. Това е пролетта на 1868 г., когато той заговаря на свой глас, за да съобщи на стария четнически воевода П. Хитов, че е намислил да свърши нещо, ако рече бог и с негово позволение, „за което, ако изпечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си“. Прави са онези изследвачи на В. Левски, които в тази крилата фраза съзират намеренията на Апостола да потърси нови пътища за решаването на българския въпрос.

В какво положение се намира освободителното движение към края на 60-те години на XIX в.? През октомври 1867 г. е починал Г. С. Раковски, големият първостроител на националната революция. Раковски е положил основите на революционнодемократичната националноосвободителна идеология. Той е обосновал идеята за освобождението на България чрез организирани действия, изразяващи се в едно общо народно въстание, провокирано от дръзкото навлизане на чети от територията на съседните страни; показал е необходимостта от ръководен (политически и военен) център на освободителното движение, стигнал е до намерението да създаде самостоятелна четническа армия; направил е дълбок анализ на международните аспекти на националната революция. В края на живота си, макар и като плод на горчиви несполуки, Раковски се добира до мисълта за самостоятелно и неангажирано с чужди сили и държави революционно действие. ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Съдържание

  • ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДУМИ
  • ИДЕОЛОГ И СТРАТЕГ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ
  • АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКОТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ
  • ИДЕИТЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ЗА БЪДЕЩИЯ СВЯТ
  • ЛИЧНОСТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
  • ВАСИЛ ЛЕВСКИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ
  • БЕЛЕЖКИ 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: