Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ЩАСТИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ СЪЩЕСТВА" ОТ П.З. РАЙЗИН - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!
Един от най-нашумелите романи на 2018 година! Правата за филмовата адаптация на книгата вече са продадени на „Fox 2000”.

Промоцията е валидна до 30 юни 2018 г.!

 

 

Управление на риска в сигурността

Юлий Георгиев

Новата книга на Юлий Георгиев своеобразен експеримент – тя ни въвежда в модерната теория на риска, като я свързва със сферата на сигурността: нещо, което се прави за пръв път така систематично. За едни тя е истински пътеводител в тайните на специалните служби, дипломацията, армията и полицията, който ще ги преведе и по тихите коридори на висшата държавна власт, за други – учебно помагало по риск мениджмънт за националната сигурност.

От книгата ще разберете:
• Какъв е опитът на институциите за сигурност в управлението на риска и как функционират те?
• Можем ли да бъдем по-разумни и предвидливи в рискови ситуации?
• Защо действието (реакцията) не трябва да изпреварва мисълта (анализа)?
• Как да различаваме риска и заплахата и какво следва от това?

 

Наличност: Да

17,00 лв.

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

"Можем да приемем за утвърдено разбирането, че днешното общество е рисково общество (по У. Бек). Рискът е част от живота като цяло и от ежедневието ни в частност. Рисковото поведение и рисковите решения могат да са едновременно предпоставка и условие както за загуба, така и за печалба. Възникнала като техника за определяне на размера на застраховката в търговията, преминала през оценката на възможните печалби и загуби при инвестирането, днес теорията на риска и технологията на неговата оценка и управление намират приложение в много различни сфери на обществения живот. Международните стандарти показват, че управлението на риска се разглежда като задължителна част от процеса на управление на всяка публична организация.

Но управлението на риска е нещо важно не само в технологичен смисъл като приемане и следване на определени правила и процедури за оценка и реакция. Погледът към света през призмата на риска е нещо повече от технология. Разбирането за риска като израз на неопределеност, неустойчивост, несигурност, се превръща във философия, в парадигма на днешния ни глобализиращ се, взаимосвързан, фрагментиращ се и несигурен свят.

..."

проф. д-р Юрий Търкаланов

Биография и факти за автора

Юлий Георгиев е бил контраразузнавач, директор на Националната служба за сигурност (1995–1997). Председател на УС на Фондация „Риск Мениджмънт Институт - България“. Хоноруван преподавател в УНСС по „Управление на риска в сигурността“ и „Международна и национална сигурност“. Автор на книгата „Българските специални служби с поглед към обединена Европа“.

Откъс от книгата

Риск и сигурност. Къде е пресечната точка?

Можем да приемем за утвърдено разбирането, че днешното общество е рисково общество (по У Бек). Рискът е част от живота като цяло и от ежедневието ни в частност. Рисковото поведение и рисковите решения могат да са едновременно предпоставка и условие както за загуба, така и за печалба. Възникнала като техника за определяне на размера на застраховката в търговията, преминала през оценката на възможните печалби и загуби при инвестирането, днес теорията на риска и технологията на неговата оценка и управление намират приложение в много различни сфери на обществения живот. Международните стандарти показват, че управлението на риска се разглежда като задължителна част от процеса на управление на всяка публична организация.

Но управлението на риска е нещо важно не само в технологичен смисъл като приемане и следване на определени правила и процедури за оценка и реакция. Погледът към света през призмата на риска е нещо повече от технология. разбирането за риска като израз на неопределеност, неустойчивост, несигурност, се превръща във философия, в парадигма на днешния ни глобализиращ се, взаимосвързан, фрагментиращ се и несигурен свят.

Всъщност какво е рискът? Като че ли за това обяснение има относително единство на възгледите: съчетание от вероятността да се реализира някакво вредно въздействие и размера на претърпените вреди (или щети); несъответствие между целта и постигнатите резултати и пр. Но остават и въпроси - доколко възникването на риска е резултат от промените в средата, доколко - от реакцията спрямо тези промени, от избора на поведение и приемането на определени решения?

Нека все пак се върнем към заглавието на книгата, която предлага на читателите Юлий Георгиев. На пръв поглед в него се съдържа противоречие. В най-общ смисъл рискът е израз на някаква несигурност. Тогава може ли да има несигурност в сигурността?

Всъщност няма нищо парадоксално. Сигурността и несигурността са двете страни на нашия живот. сигурността като потребност (по А. Маслоу), като битие и усещане много често определяме чрез несигурността, като отсъствие или ограничаване на несигурността.

От тази гледна точка използването на теорията на риска по отношение на сигурността има определен евристичен смисъл. Рискът може да бъде оценен и „измерен“ - това променя анализа и оценката на сигурността, като прави възможно из-ползването и на качествени, и на количествени показатели.

Но „пренасянето“ на знания от теорията на риска към тематиката на сигурността не е и не може да бъде механично действие. То определено изисква творчески подход и интерпретация. В този смисъл трудът на Юлий Георгиев е първото систематизирано изследване на проблемите на приложението на теорията на риска в управлението на процесите в сферата на сигурността.

В сравнение с първото, във второто преработено и допълнено издание е засилен акцентът върху управлението на риска в сферата на националната сигурност. Формират се нови знания - и като теория, и като основа за една аналитична и управленска технология. Така резултатите от теоретичния анализ се превръщат в „указание“, в алгоритъм как да се правят нещата в живата практика.

Подчертаното внимание към практическата страна определено е свързано и с личния опит на автора, ръководил в средата на 90-те години на миналия век (динамични и сложни) българското контраразузнаване - националната служба за сигурност в МвН освен това се чувства и присъствието на преподавателя. в книгата е обособен практикум по управление на риска в сигурността, който е уникален, поне за българските условия. използвайки своя опит в специфичната сфера на дейност на специалните служби, както и чужд опит, Юлий георгиев поставя обучаваните в (аналитична) обстановка, близка до реалната.

В заключение бих искал още веднъж да подчертая, че този труд е полезен както за изследователите на сигурността, за ръководители и служители от структурите за сигурност, така и за студенти и специализанти в множество специалности, свързани в една или друга степен с проблемите на сигурността.

проф. д-р Юрий Търкаланов

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: