Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Умни, но разсеяни тийнейджъри

Д-р Пег Доусън; Д-р Ричард Гуеър; Колин Гуеър

Как да помогнем на тийнейджърите да развият пълния си потенциал

Ако сте родител на умен, но разсеян тийнейджър и се опитвате да му помогнете да порасне като самостоятелен и отговорен възрастен, това може да ви изглежда като безкрайна битка.

Често тийнейджърските години са най-проблемният период в отношенията деца–родители. В този етап от развитието си подрастващите обикновено са дезорганизирани, импулсивни, свръхемоционални и бунтарски настроени.

Този позитивен наръчник за родителя предлага научно базирана програма, чрез която да помогнем на децата си да усвоят ключови умения, които не само ще им позволят успешно да преминат през трудните тийнейджърски години, но и ще им бъдат от полза през целия им живот.

Вижте от същите автори - "Умни, но разсеяни" 

 

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

14,95 лв.

 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Как да помогнем на тийнейджърите да развият пълния си потенциал

Ако сте родител на умен, но разсеян тийнейджър и се опитвате да му помогнете да порасне като самостоятелен и отговорен възрастен, това може да ви изглежда като безкрайна битка. Често тийнейджърските години са най-проблемният период в отношенията деца–родители. В този етап от развитието си подрастващите обикновено са дезорганизирани, импулсивни, свръхемоционални и бунтарски настроени. Това в още по-голяма степен се отнася за онези тийнейджъри, на които им липсват изпълнителски умения.

Тук ви предлагаме алтернатива на непрестанното надзираване, уговорки или неефективни наказания. Този позитивен наръчник за родителя предлага научно базирана програма, чрез която да помогнем на децата си да усвоят ключови умения, които не само ще им позволят успешно да преминат през трудните тийнейджърски години, но и ще им бъдат от полза през целия им живот. 

Изпълнителските умения

Авторите на книгата – Пег Доусън и Ричард Гуеър, са специалисти по клинична училищна психология с над 30-годишна практика. Освен че самите те са родители, през тях са минали много деца с подобни проблеми. Първата им книга с практически съвети „Умни, но разсеяни“, предназначена за отглеждане на деца от 3- до 13-годишна възраст, е посрещната изключително положително. Огромният брой писма и имейли от читатели показва, че тези методи са също толкова ефективни, когато са приложени от родителите, както са били и при предварителните изследвания в различни училища и в частната практика на авторите.

„Умни, но разсеяни тийнейджъри“ има за цел да ви окаже същата помощ и подкрепа, която предлага и първата книга, но със сериозен акцент върху реалностите на късното юношество. Това заглавие дава отговори защо тийнейджърът ви в един момент изглежда толкова способен да се справи с всичко, а в следващия сякаш сам си пречи: да ви обясни, че не е заради недостатъчна интелигентност, нито от инат, нито се дължи само на характерното непостоянство на пубертета. Но всичко става трудно и с огромни напъни, ако на детето му липсват така наречените изпълнителски умения – мозъчните функции и мисловни процеси, чрез които контролираме поведението си, залагаме и изпълняваме цели, намираме равновесие между претенциите и желанията, нуждите и задълженията си.

Трудностите при спазването на срокове, проблемите при писането на домашните, забравянето и неизпълнението на поетите ангажименти най-често са предизвикани от слабости в изпълнителските умения.

Ръководството запознава с методи, за които е доказано, че изграждат тъкмо онези умения, които липсват на вашия тийнейджър в пълния си размер. Книгата предлага възможност да се запознаете по-отблизо с категорията, в която попада вашето дете по отношение на изпълнителските умения, а също и в коя категория попадате вие самите. Помощта за юношата ще е много по-ефективна, ако сте наясно доколко си „пасвате“ с него по отношение на тези умения. Включени са полезни съвети, както и стратегии да опознаете силните и слабите страни на вашето дете и собствените си, начина, по който общувате, и личностните особености, с които и двете страни участват в уравнението. 

Специално внимание е отделено и на нещата, които юношите желаят и чрез които могат да бъдат мотивирани да практикуват тези изпълнителски умения – шофьорска книжка, телефон, кола, пари и т.н.

Предизвикателството на възрастта и как да помогнем на тийнейджъра да израсне отговорен и самостоятелен възрастен

Изправен срещу все по-големите си отговорности, неудържимия стремеж да стане независим и много по-голямото влияние от външния свят (особено от връстниците си), вашият тийнейджър не може вече да разчита толкова много на вас за помощ. А и вие не можете да очаквате, че детето ще приема тази помощ в такива размери, толкова често или пък в толкова много области на живота си, колкото би ви се искало. Юношите са тикани напред от силен стремеж да търсят нов житейски опит, да навлизат в по-интензивни социални и емоционални връзки и – за добро или лошо – искат да поемат нови рискове. Макар наистина да е повод за притеснения, това търсене на независимост дава на тийнейджърите ежедневни възможности да използват своите изпълнителски умения. А на вас дава шанса да им помогнете да усъвършенстват тези умения. Но ако целта ви е юношата да си създаде изпълнителски умения и да стане независим, то вашата родителска роля трябва да е доста по-различна от досегашната. Отсега нататък задачата ви ще бъде не да „карате влака“, а по-скоро да се возите до машиниста и да се опитвате да му помагате. Оттук нататък резултати ще се постигат с преговори, компромиси и позитивна комуникация. Вашата работа ще бъде да насърчавате юношата сам да си поставя цели и да ги постига – и да предлагате помощ.

Тази книга ви помага да намирате начини да помогнете на поотрасналия тийнейджър, без да влизате в безкрайни битки – по начин, който юношата да приеме помощта и все пак да не изгуби усещането, че сам определя посоката на живота си. В този процес не забравяйте винаги да си припомняте, че и вие, и тийнейджърът искате едно и също: той да стане независим и успешно да се справя сам в живота.

Вашата задача е да подготвите детето си за следващия важен житейски преход, който му предстои: от гимназия към университет и/или започване на работа като важна стъпка към своята независимост.

Книгата на Пег Доусън, Ричард Гуеър и Колин Гуеър има практическа насоченост. Тя е информативна и много полезна както за родители, така и за педагози и психолози.

Вижте от същите автори - "Умни, но разсеяни" 

Биография и факти за автора

Пег Доусън и Ричард Гуеър  са специалисти по клинична училищна психология с над 30-годишна практика. Освен че самите те са родители, през тях са минали много деца с подобни проблеми.

 

Д-р Пег Доусън Д-р Пег Доусън работи като психолог в медицинския център за  разстройство на училищните умения и разстройство на вниманието в Портсмут, Ню Хемпшър. Тя е бивш президент на местната, националната и международната асоциация на училищните психолози. Носител е наградата на Националната асоциация за училищна психология за цялостен принос. 

 

Д-р Ричард Гуеър Д-р Ричард Гуеър е невропсихолог и директор на Центъра за разстройство на училищните умения и разстройство на вниманието в Портсмут, Ню Хемпшър.

 

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.