Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Учението на суфиите: Пътят на посвещението

Хазрат Инаят Хан

Суфиите за поезията, изкуството, музиката

Учението на суфиите е едно от най-красиво изречените учения на този свят. Неговата мъдрост и способност да докосва всяко сърце му е отредила място сред най-великите достижения на човешката мисъл. Индийският суфи мистик Хазрат Инаят Хан (1882-1927) е негов достоен представител, посветил живота си на мисията да сподели с хората от западния свят учението на суфиите и да открива и говори за най-съкровените за всички нас неща.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

16,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Суфиите за поезията, изкуството, музиката

Учението на суфиите е едно от най-красиво изречените учения на този свят. Неговата мъдрост и способност да докосва всяко сърце му е отредила място сред най-великите достижения на човешката мисъл. Индийският суфи мистик Хазрат Инаят Хан (1882-1927) е негов достоен представител, посветил живота си на мисията да сподели с хората от западния свят учението на суфиите и да открива и говори за най-съкровените за всички нас неща.

Суфиите са хора, достигнали много висок етап от своето еволюционно развитие. Техният дух е в постоянна връзка с Невидимото и Непознатото, а целта на съществуването им е да „разпръскват светлината на истината в мрака на човешкото невежество”. Такова е тяхното призвание.

Мистицизмът не е религия. Не е вяра. Не е принцип, нито догма. Човек се ражда мистик. Да бъдеш мистик означава да притежаваш светоглед, различен от делничния.

За суфиите Бог е източникът и основанието на всичко. Бог е всичко и всичко е Бог. Бог не е абстрактен за тях. Бог е самата действителност, въплътена в принципа на любовта, който гласи: „Колкото по-голяма е твоята любов, толкова по-добродетелен си ти”.

По Пътя на Посвещението се тръгва, когато човек, независимо от своето изповедание, вяра и идеи, чувства, че е дошло време да направи крачка в неизвестна посока. Предприемането на тази първа стъпка е посвещението.

За да върви по Пътя на Посвещението на мистика му е нужна не вяра, а вдъхновение. А то се ражда от поезията  и достига своята най-висша форма в пророчествата. Поетът е душа, дошла на земята, за да се движи и танцува във всички посоки, докосвайки със словата си и небето и нашия свят. Когато в поезията в пълна степен се реализира принципът на красотата, тя се превръща в пророчество. Пророци са Атар, Руми, Хафез, Саади – най-великите поети в човешката история.

Пътят на посвещението минава през магията на изкуството. Защото изкуството, в съкровената си същност, пресъздава природата в нейната цялост, завършеност и пълнота. Досегът с истинското изкуство кара душата на човека да се чувства така, сякаш се е сбъднала най-съкровената му молитва: „Да бъде Твоята Воля, както на небето, така и на земята”. Силата на изкуството е в неговата двувалентност – то е проявление на Божията творческа енергия, но носи и отпечатък от душата на художника. Досегът с изкуството е висша степен на посвещение – посвещение в любов към хората и живота.

Биография и факти за автора

Хазрат Инаят Хан Хазрат Инаят Хан е индийски музикант на класическа музика от Индия, суфитски философ и пропагандатор, автор на книги за учението на суфизма, и основател на суфитското движение в Западна Европа и неговото представителство „Суфи Интернешънъл”. Роден е на 5 юли 1882 г. във Вадодара, Индия, в благородно мюсюлманско семейство. Бил е известен в цяла Индия като певец, майстор на вина и отдаден на класическата музика на Индия. Той е един от първите, които се възползват от учебник по музика.

 

През 1904 г. се среща с известния проповедник на чистия суфизъм Мохамед Абу Хашим Мадани, който го посвещава в своето учение в продължение на 4 години.

 

По време на своите музикални концерти се жени за Ора Рей Бейкър от Ню Мексико, която е вярна последователка на неговата философия. Впоследствие тя приема името Пирани Амена Бегъм и според самия Инаят Хан без нея той не би могъл да отправи своето суфитско послание към Западния свят. Семейството се установява в гр.Сюрен, близо до Париж, където провежда своите ежегодни летни училища за последователите на учението му.

 

След 1914 г. Хазрат Инаят Хан започва да организира голямо движение от последователи на суфизма с послание за божественото единство. В лекциите си той застъпва позицията, че сляпото придържане към религиозните книги е лишено от духовност. Счита, че трябва да се търси истината във всяка религия, мъдростта и светлината на живота във всяка форма.

 

По време на лятно училище, той има духовно преживяване в Катвейк, Холандия. Хазрат Инаят Хан обявява мястото за свято и насочва своите ученици да се молят там. През 1969 г. на мястото е построен храм на Универсалния суфизъм.

 

Хазрат Инаят Хан се връща в Индия в края на 1926 г. Умира на 5 февруари 1927 г. в Делхи.

 

Поради спецификата на лекционната дейност, провеждана на различни места и време, темите често се преплитат една в друга, в различни връзки и варианти. Това има за цел да помага на последователите да усвояват тънкостите на суфизма в различията на всеки отделен въпрос и гледна точка. По тази причина в произведенията не се следва стриктна последователна система и строга класификация на темите не е осъществима.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: