Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Трънски разкази / Балканска сюита

Петър Делчев

Пред читателя се разгръща човешката душа на Балкана, страница по страница се разлиства потресаващата трагическа съдба на трънското село, заседнало във времето между двете световни войни.

Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника.

Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата.

Както при „Трънски разкази“, така и в "Балканска сюита" има великолепен, сочен изказ и запомнящи се герои, но подтекстът е по-обемен и неочакван.

Афористичността, изчистените сюжетни линии, дълбочината в психологията на героите са само фон, на който авторът споделя своя уникален светоглед.

  • Корица: Мека
  • Страници: 336
  • Тегло: 0.300 кг
  • Издадена: 12.11.2013 г
  • Издателство: Сиела
  • Виж още от Петър Делчев
 

Наличност: Да

14,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

„Трънски разкази" са силна, сурова, неподправена проза със свирепа художествена мощ. Пред читателя се разгръща човешката душа на Балкана, страница по страница се разлиства потресаващата трагическа съдба на трънското село, заседнало във времето между двете световни войни.

Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника. Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата.

Балканска сюита е приютила три новели – ново стъпало в творческото развитие на Петър Делчев. Както при „Трънски разкази“ и тук има великолепен, сочен изказ и запомнящи се герои, но подтекстът е по-обемен и неочакван.

Афористичността, изчистените сюжетни линии, дълбочината в психологията на героите са само фон, на който авторът споделя своя уникален светоглед.

„Трънски разкази” на Петър Делчев разгръщат пред нас човешката душа на Балкана, разлистват страница по страница потресаващата трагическа съдба на трънското село. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника.

Воят и вопълът зловещо се надпяват. А човешката глутница понякога е по-безпощадна от вълчата.

Белетристичният дебют е многообещаващ. Прозата е заредена с поетичния ритъм на разговорната реч. Живият диалог – най-капризната същност на повествованието – обича автора и му се отдава с лекота.

Характерите в творбата носят неповторимия колорит на региона, но израстват високо над него до величав портрет на българщината. Литературният образ е запомнящ се, незабравим. Само в тази книга един мъж може да се обеси... и кръвта му да изтече до капка...

Тясно жанрово сборникът е решен като новелистичен роман. Героите често пренасят съдбата си от разказ в разказ. Творбата докосва, родее се с най-добрата ни литературна традиция: „Старопланински легенди”, „Диви разкази”, „Кървави разкази”.

Рисувайки вълчата усмивка на трънския планинец, Петър Делчев ще разочарова любителите на лекото четиво. Това не е книгата на лятната ви ваканция. Някои могат да нарекат сюжетите депресивни, изобразяваната действителност – отблъскващо жестока...

Аз мисля, че това е най-голямото ù художествено достойнство: трагическото светоусещане... чувството за гибел, излъчваща светлина...

Авторът го притежава. Късчето самородно трънско злато му принадлежи. Изровил го е от вечността, промил го е през кръвта и таланта си. Откритието е самородно, а не претопено от класически образци.

В земята на вълците има литературно злато. Дано жилата се окаже неизчерпаема!

На добър час!“ - Александър Чакъров

„Петър Делчев ни предлага сурова, неподправена проза със свирепа художествена мощ. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където битката за живот сродява човека с хищника, а вопълът и воят зловещо се надпяват...” - Александър Чакъров                    

„Завладяващи, покоряващи, настръхващи и успокояващи, упояващи, неразумно откровени и заслепяващи… Това са само част от думите, които мога да кажа за прекрасните разкази на Петър Делчев, в които той сам не пести цветния си език и с майсторство и талант заплита диви, живи и разтърсващи истории.” - Аделина Генова

„Рядко имаме привилегията да разпознаем класик, преди следващите поколения да го определят като такъв. Освен проникновен народопсихолог, Петър Делчев е и талантлив разказвач с усет за мащаб и детайл. Модерната литература трябва да гледа смело напред в бъдещето, но и да стъпва на здрави основи. И точно това съчетание в творчеството на Делчев е определящо за мястото му в съвременната българска литература.” -  Христо Блажев

* * * * *

ПИСАТЕЛ ИДВА

Не бих искал да си помислите, уважаеми читатели, че съм поставил това заглавие, воден от излишен патос или безкритична лекота. Живеем във време, не само на инфлация на думи, на политици, на банки, на доброта, но и на истински книги. Защото, иначе книги много, но малко са всъщност Книгите. Иначе и PR много. Огромно количество гении, свръхталанти, изключителни явления и обикновени таланти. А всъщност съвременни писатели – малко.

Петър Делчев досега е автор само на една книжка – сборникa „Трънски разкази”. Когато тя се появи, в литературните среди се заговори за този автор. Още с първия разказ – онази история с вълка, който може да бъде убит с голи ръце – не само по слога, не само по издълбоката народна история, развиващата се в една българска действителност, усетих, че това момче, непознато за мен, наистина може да улови вълка с голи ръце.

Петър Делчев беше единодушно приет от Управителния съвет на Съюза на българските писатели за член на писателската гилдия. Имах удоволствието да се запозна и лично – един здрав българин, с широка и истинска усмивка, с отсъствие на претенциозност, така популярна в държанието на по-младите хора на изкуството, с очи, които не само фотографират всичко около себе си, но излъчват енергията на човеколюбието, а не на отчужденост, студенина, всезнайковщина и купено отнякъде писателско поведение. Почувствах в тази личност здравина и стабилност, усетих основата му – българска и добродетелна.

 

 

 

Биография и факти за автора

Петър Делчев е роден през 1971 г. в гр. София.

Женен, баща на две деца. Първата му стихосбирка "Луд за обичане" се появи в началото на 2006 г. на книжния пазар със знака на Сдружение "Словото". Можете да я закупите от книжарница "Словото".

Втората му книга, сборникът "Трънски разкази", отново издание на "Словото", се появи в края на същата година и е номинирана за Националната награда “Елиас Канети” за 2007 г. Втората му белетристична книга “Балканска сюита” излезе в началото на 2009 г.

 "Кастинг за месия" излиза със знака на издателство Сиела през 2012 г.

Откъс от книгата

ЗЕМЯТА НА ВЪЛЦИТЕ

Изкачих Трънските планини в края на септември. За първи път през живота си. От Кървав камък – самотна, живописна скала – се ширна вълшебна, омагьосваща гледка. Земята на вълците – една неразказана приказка!

Но приказката изчезна за мигове. Непрогледна, космата като чудовище мъгла захапа слънчево-засмяната планина, налапа я и я погълна. Изкатери се на небето, настигна белите рунтави облачета и ги схруска. Слънцето ужасено угасна. Земята на вълците – стана страшна!

Трънските села умират. В буренясалите дворове цъфтят единствено белите цветя на некролозите. Граничната бразда се покрива с трева. Там, където България граничи със себе си… Без хора планината е пустиня, земя на вълци, смърт...

Но в природата, вечността и литературата смъртта ражда живот. Роди се силна, сурова, неподправена поетична проза със свирепа художествена мощ...

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: