Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Трансцендентална медитация

Джак Форем

Най-важното от учението на Махариши Махеш Йоги

„Трансцендентална медитация“ е първата книга на Джак Форем. Това преработено и осъвременено издание отразява неимоверното разрастване на движението за ТМ по целия свят от зараждането му до днес, както и стотиците научни публикации за полезните ефекти на техниката.

  • Корица: Мека
  • Страници: 336
  • Тегло: 0.400 кг
  • Издадена: 10.03.2016 г
  • Издателство: Кибеа
  • Виж още от: Джак Форем
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

27,00 лв.

 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

„Никой не е имал по-голямо влияние в несекващото пренасяне на практическата мъдрост на Индия към Запада от Махариши Махеш Йоги и неговата трансцендентална медитация. Това увлекателно и изчерпателно издание на основополагащата книга на Джак Форем идва тъкмо навреме, защото знанието в него е жизненоважно за напрегнатата високотехнологична епоха, в която живеем.“ - Филип Голдбърг, автор на Американски Веди: как индийската духовност промени Запада – от Емерсън и Бийтълс до йога и медитация

„Новаторската книга на Джак Форем Трансцендентална медитация вдъхнови хиляди хора, включително и самия мен, да изучават медитация и да изследват научните основания на нейната ефективност. В новото издание е извлечено най-ценното от новите открития и стотиците научни статии, публикувани във водещи академични и медицински списания. Както казва самият Махариши за първото издание, тази книга „ясно, изчерпателно и задълбочено представя основната същност на нашето учение“; същото безспорно важи и за новото издание. Горещо препоръчвам на всички да я прочетат и да се възползват максимално от описаните в нея програми. Тя е безценен източник за всички, желаещи светло бъдеще за себе си и за света.“ - Джон Хегълин, квантов физик и преподавател, президент на Глобалния съюз на учените за мир, участник в Какво всъщност знаем? и Тайната.

„Изчерпателно и увлекателно изследване на учението на един велик съвременен учител. Книгата на Джак Форем не само разкрива техниката на Трансценденталната медитация и внушителните научни изследвания, свързани с нея, но и предлага практически и просветени подходи към образованието, здравеопазването, личните взаимоотношения, психологията, религията и бизнеса, както и нова, могъща стратегия за постигането на световен мир. Информативна и вдъхновяваща!“ - д-р Джеймс Брукс, съавтор на Тайните на аюрведа за дълголетие и здраве, медицински директор на Центровете за психично здраве в Чаритън и Феърфийлд, Айова

„Като равин и отдавнашен последовател на Трансценденталната медитация, особено високо ценя новата глава за религията и духовността в книгата на Джак Форем. Джак цитира Махариши Махеш Йоги, според който всички религии имат нещо общо помежду си: убеждението, че светлината на Бог грее във всички сърца.

Точно това направи Трансценденталната медитация в моя живот. Никога нямаше да поискам да стана, нито да постигна такива успехи като равин, без духовното съзнание, което тази практика пробуди у мен.“ - Алън Грийн, главен равин в синагогата Шаарей Зедек в Уинипег, Канада

Биография и факти за автора

Джак Форем се запознава с Махариши Махеш Йоги и усвоява Трансценденталната медитация (ТМ ) в края на 1966 г. След обучението си при Махариши в Индия през 1970 г. той оглавява Центъра за Трансцендентална медитация в Ню Йорк и работи в Международния екип на Махариши, води курсове за учители по ТМ в Европа, организира конференции и семинари по темата. Автор е на бестселър за Махариши и трансценденталната медитация.

Джак Форем е един от първите 200 души, обучени от Махариши Махеш Йоги за учители по Трансцендентална медитация. След обучението си в Индия през 1970 г. Форем бързо се превръща в лидер на това световно движение. Работил е

в международния екип на Махариши и е помагал за подготовката на нови учители по ТМ в рамките на редица курсове в Швейцария, Белгия и Франция.

Като учител Форем участва в движението за човешки потенциал вече четири десетилетия, водейки курсове и семинари за съзнанието, креативността и духовното развитие в Съединените щати и чужбина. Обучил е хиляди хора на медитация в множество училища, университети и корпорации. Автор, съавтор и вдъхновител е на статии и почти дузина книги за лидерството, естественото изцеление и връзката между науката и духовността.

„Трансцендентална медитация“ е първата книга на Джак Форем. Това преработено и осъвременено издание отразява неимоверното разрастване на движението за ТМ по целия свят от зараждането му до днес, както и стотиците научни публикации за полезните ефекти на техниката.

Откъс от книгата

Трансценденталната медитация и основополагащите учения и технологии за развиване на съзнанието, донесени на света от Махариши Махеш Йоги, дават на всеки, по всяко време и на всяко място пряк път към живот с щастие, творчество, динамика, крепко здраве и дълбоко усещане за вътрешен покой, независимо от житейските обстоятелства. Те не само водят до дълбоко лично удовлетворение, но и създават топлина и любов във взаимоотношенията, увеличават хармонията и изцелението в обществото и природата, допринасят за мира по света.

Такова беше посланието на Махариши, когато за първи път го чух да говори през ноември 1966 г. То отекна дълбоко в мен. Аз повярвах на това послание, повярвах в него като визия за възможности, които си струва да осъществим. Самото същество на Махариши излъчваше нещо неопределимо – автентичност и спокоен авторитет – вдъхващи увереност в думите му.

Осем години по-късно, след като бях усвоил трансценденталната медитация (ТМ), преминал обучение в Индия, за да мога да я преподавам, и провел обширни изследвания върху резултатите и ползите от нея, на бял свят се появи първото издание на тази книга. Беше ми първата и аз се чувствах признателен и щастлив за успеха, на който се радваше тя в Съединените щати и различни части на света. Сега, цял живот по-късно и четиридесет години лични преживявания с Махариши и разговори и интервюта със стотици хора, аз реших да я редактирам и осъвременя, като взема под внимание и планините научни изследвания, които продължават да потвърждават дълбоката истинност, логическата красота и универсалната ефективност на учението на Махариши.

 

Трансценденталната Медитация и стремежът към щастие

Навсякъде и във всички времена мъжете и жените са търсели щастие и осъществяване на човешкия си потенциал. Усилията ни за постигане на удовлетворение, изглежда, стават все по-сложни, но не и по-ефективни. В собствената ни епоха този стремеж е станал още по-силен, но често изглежда по-неуспешен от всякога. Говорим толкова много за себеосъществяване и удовлетворение, гледаме в толкова много посоки и изпробваме толкова неща, че вече почти не знаем какво искаме. Да, наистина, какво искаме от живота? Какво е щастието? Какво означава да се осъществиш? Възможно ли изобщо?

Личната ми схватка с тези въпроси започна в гимназията. Докато гледах възрастните в моята вселена, техните ценности и начина им на живот – това, което за мен бе липса на вълшебство, жизненост и смисъл в ежедневието, все по-ясно осъзнавах, че никога не бих могъл да намеря щастие и удовлетворение в подобен живот. Затова започнах да търся алтернативи. Не го дефинирах като духовно търсене (семейното ми минало ни най-малко не ме насърчаваше да мисля по този начин), но като поглеждам назад, виждам, че е било точно това.

Преобладаващата „мъдрост“ по онова време упорито тръбеше, че щастието идва от парите и материалните удобства, успешната кариера и купуването на много вещи. Всичко това обаче ми се струваше безкрайно кухо и празно. Не че беше лошо, просто не стигаше. Както каза съвременният американски писател Дейвид Фостър Уолас много години по-късно: „Ако боготворите парите и вещите, ако от тях черпите истинския смисъл в живота си, никога няма да имате достатъчно. Никога няма да почувствате, че имате достатъчно“.

Докато четях книги и изследвах света, ми стана ясно, че не само съществуват алтернативи на установените културни норми, но и че мнозина други също търсят по-смислен живот. През годините, по време на пътуванията и обученията си, се запознах с хиляди хора, които ми показаха, че това търсене става все по-популярно.

Но не и по-просто. Наличните алтернативи – от организирана религия и различни психологични системи до самозвани гурута и какви ли не учения от „Новата епоха“ – станаха толкова много и често съпътствани от толкова шум, че трудно може да се отдели зърното от плявата, полезното от добре рекламираното. Вярвам, че съществуват много истински пътища към по-добър живот. Но как да изберем по кой да поемем?

Стремежът към щастие ни води от едно занимание към друго. Ако не сме удовлетворени от това, което правим, насочваме се към друго. Ако сме недоволни от даден начин на живот, професия, партньор, къща или кола, търсим друго. Винаги търсим нещо, някаква система, техника или познание, някаква информация, която да ни помогне да почерпим от собствените си творчески сили, за да станем по-съзнателни, по-любящи, по-живи. Дори онези, които като че ли успяват да се изплъзнат от този модел на безпокойство, които вече имат успешна кариера и стабилно семейство, често се озовават в кабинета на психотерапевта, търсейки отговори... или поне ефективни антидепресанти. Но какво всъщност търсим? Какво ни липсва?

 

Ведическата наука на Махариши

Сред изобилието от учения и учители програмата за Трансцендентална медитация на Махариши Махеш Йоги се радва на стабилен и постоянно нарастващ интерес от страна на учени, педагози, учащи и специалисти в различни области. Теоретичната рамка на учението на Махариши, която той понякога нарича „Наука за творческа интелигентност“ или „Веди-

ческа наука“ (Vedic Science) (в тази книга ще използвам второто), е плод от комбинацията на западни научни методи на обективно изследване и древната мъдрост на субективно развитие, извлечена от ведическата литература на Индия.

Ведите са смятани за най-древните или поне един от най-древните писмени паметници на човешкия опит, създадени преди много хилядолетия. Ведическата наука на Махариши изследва организиращия разум в индивидуалния живот и природата – от структурата на атомите до движението на звездите. С почти четиридесетте си дяла, сред които медицина (Аюрведа), архитектура (Стхапатя Веда), земеделие, йога и военно дело (Дханур Веда), целящо „победа преди войната“, тя прилага това познание към всички фази на живота и ежедневието.

Идеите и принципите на Ведическата наука са запленяващи, задълбочени и могат да преобразят живота както на отделната личност, така и на света. Ведическата наука на Махариши обаче не е само философия или система от идеи, а практическа наука за развитието на съзнанието. Тя използва субективни технологии, за да изследва вселената във всеки от нас, и обективни измервания и анализи, за да проверява и потвърждава принципите си въз основа на пряк и повтарящ се опит и наблюдения: иначе казано – научния метод.

В основата на Ведическата наука стои техниката на Трансценденталната медитация: прост, естествен психичен процес, позволяващ на човека пряко да преживява източника на творчески разум на най-дълбочинното ниво на ума си и да го прилага във всички аспекти на живота си. Изследванията показват, че практиката на трансцендирането, при което умът се установява на най-спокойното си и безмълвно ниво, създава дълбоко състояние на покой и уникално ясна работа на мозъка, и с това потвърждават отдавнашното твърдение на Махариши, че ТМ „оживява целия мозък“.

 

Опра обожава ТМ

Ако трябваше да опишете с една дума изключително успешната, дългогодишна програма на Опра Уинфри, може би ще изберете темата на тази глава: търсене на щастие. На нейната сцена излизат специалисти по личностно развитие, взаимоотношения, забогатяване, духовност, здраве, отглеждане на деца и в почти всички други сфери на живота и предлагат на света плодовете на своите знания и опит.

През годините Опра е канила много последователи на ТМ: Дипак Чопра, Мехмет Оз, Джон Грей и много други. В началото на 2011 г. самата тя усвои техниката, а през октомври посети Феърфийлд, Айова, където се намира Университетът по мениджмънт на Махариши. По време на престоя си там тя медитира в един от двата купола за медитация с около 1000 жени от общността. Ето какво написа няколко месеца по-късно в списанието си (О, The Oprah Magazine):

„Домакини, касиерки, инженерки, сервитьорки, адвокатки, майки, самотни жени и аз – всички се събирахме в нашия купол с единствената цел да седим неподвижно. Знаехме, че неподвижността е пространството, в което се раждат творческото изражение, мирът, светлината и любовта. Беше много силно преживяване, което ни даваше едновременно енергия и спокойствие. Не исках да свършва.

Когато това все пак стана, си тръгнах с усещането за по-голяма пълнота, отколкото когато дойдох. Бях изпълнена с надежда, чувство на доволство и дълбока радост. Знаех със сигурност, че дори в лудостта на ежедневието, която ни бомбардира от всички посоки, все още съществува постоянството на неподвижността.

Само от това пространство можеш да създаваш най-добрата си работа и най-добрия си живот...

Учителите по ТМ научиха всички около мен, които имаха желание, как да медитират. Резултатите са изумителни. По-добър сън. По-добри взаимоотношения с партньори, деца, колеги. Някои хора, които страдаха от мигрена, се избавиха от нея. По-голяма продуктивност и творчество във всичко.“

 

Хит за един милион долара

Една от отличителните черти на учението на Махариши са значителните по обем изследвания, проведени, за да се изпитат валидността и резултатите от него. В ТМ не става въпрос за настроение и нагласа.

Данните от над 350 публикувани, рецензирани научни изследвания показват, че физиологичните, психологичните и поведенческите промени по време на практиката на ТМ и ползите, произтичащи от тях, са реални, количествено измерими и забележителни. В случай, че не сте запознати с процеса на рецензиране, той се състои в подлагането на статията на анализ от специалисти и авторитети в съответната област, които трябва да одобрят както използваната методология, така и направените вследствие на резултатите изводи. Едва тогава материалът се допуска за публикация. Такива статии са „златният стандарт“ за научно изследване.

Според д-р Сидни Уейнстийн, дългогодишен главен редактор на International Journal of Neuroscience, едно от най-престижните научни списания в света:

През последните десет години редакторите и рецензентите на International Journal of Neuroscience приеха няколко статии за Трансценденталната медитация, защото отговаряха на строгите стандарти за научна публикация. Имаме честта в нашата редакционна колегия да работят двама нобелови лауреати, както и изтъкната група учени от водещи университети от всички континенти, които преценяват научната стойност на ръкописите. Тези учени нито веднъж не се усъмниха в почтеността и научната валидност на материалите за Трансценденталната медитация. Фактът, че в много други уважавани списания продължават да излизат множество статии по тази тема, показва, че... това е устойчива област на научни изследвания.

В такъв случай изследванията върху ТМ се характеризират с най-високо качество и надеждност.

Това, което те показват, е, че още от първите дни на практикуване на ТМ човек се радва на дълбоко състояние на покой и релаксация, което му позволява да се освободи от натрупания стрес и напрежение. През следващите седмици, месеци и години на ежедневна практика нарастващата свобода от ограниченията на стреса позволява на медитиращите да се наслаждават по-пълноценно на живота и да постигат повече успехи в избраните области на интерес и влияние.

Документирани са широк кръг благотворни ефекти върху здравето, като повишаване на енергията, намаляване на депресията, главоболието и безсънието, облекчаване на дишането при хора с астма. Учените съобщават за подчертано намаляване на тревожността, както и на нивата на холестерола и кръвното налягане – две състояния, които могат да застрашат живота ви. Употребата на наркотици, алкохол и тютюн спонтанно се ограничава или дори изчезва. Хората развиват по-високо самочувствие и емоционална стабилност. Показателите за себеосъществяване се повишават. Взаимоотношенията стават по-хармонични и удовлетворителни.

Д-р Норман Розентал, бивш старши сътрудник в Националния институт по психично здраве и учен с международна известност като откривател на сезонното афективно разстройство и пионер в лечението му, казва: „Ако Трансценденталната медитация беше лекарство с толкова много полезни и практически никакви странични ефекти, щеше да се превърне в хит за милион долара“.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.