Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 2,90 лв., независимо от теглото.

 

Талмуд за всеки: Из учението на иудейските мъдреци

Ейбрахам Коен

Тази книга може да се определи като културно събитие, защото е първата, която помага на българските читатели да пият от извора на хилядолетната мъдрост на Талмуда. „Що е Талмуд?”

Ако сравним Стария завет с конституцията, то Талмудът са законите, които са приети в духа на тази конституция.

Талмудът е много сложен текст, в който все пак се различават три големи раздела – един за тълкуването на закона (Мишна), един, посветен на монотеистична митология и съдържащ незадължителни индивидуални мнения и сказания (Гемара) и един, който е допълнение към Мишна – Тосефта.

Не е за препоръчване онези, които се интересуват от Талмуда да се запознават с неговия текст от интернет – в превод на английски, руски и други езици, но без превод на български език. Заради сложността и „многоструйността” на текста, много по-добре е начинаещият да се ориентира в тази пълноструйна река, наречена Талмуд, чрез книгата на Ейбръхам Коен. Тя представя, в резултат на отличното познаване на Талмуда, една разбираема, но в същото време, неопростенческа картина на съдържанието на Талмуда.

  • Корица: Мека/ Твърда
  • Страници: 522
  • Тегло: 0.880/ 1.060 кг
  • Издадена: 2008 г
  • Издателство: Кибеа
  • Виж още от Ейбрахам Коен
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

30,00 лв.

 

Историята на една изключителна жена, разказана от нея самата - "АВТОБИОГРАФИЯ" ОТ АГАТА КРИСТИ - най-интересната книга, написана от великата писателка!

Промоцията е валидна само при поръчка онлайн!

 

Промоцията е валидна само при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Смята се, че когато Мойсей приема на планината Синай Писания закон, наречен Писмена Тора (Петокнижието), той приема и Устната Тора, която служи за гъвкаво тълкуване на Писмената Тора. Векове наред е било забранено да се записва Устната Тора, а юридическите тълкувания и прецеденти са били предавани само устно.

След разрушаването на Втория храм (70 г.), когато не остава ралигиозната опора на Храма и липсва еврейска държава, фарисеите и техните наследници взимат решение тълкуванията на различните мъдреци да бъдат записани. Първо се записват всички тълкувания по всички въпроси на един мъдрец, а след това те се групират по теми. Така в крайния си вид Талмудът представлява Устната Тора, съдържаща множество мнения, изказани от множество мъдреци, а мненията им са групирани по различни теми. Такива теми в Мишна са „Семена” (Зераим), „Сезон (Моед), „Жени” (Нашим), „Правонарушения” (Незикин), „Светини” (Кодашим), „Очишчение” (Гехарот). Структурата е по раздели, състоящи се от трактати на различните мъдреци, а трактатите съдържат глави, които са структурирани в параграфи.

Книгата „Талмуд за всички” излиза за първи път през 1931 г., но все още е смятана за „елегантно въведение в окончателното учение на юдаизма, правейки мъдростта на равинската далновидност достъпна за учени, студенти и всички интересуващи се. Книгата на Ейбрахам Коен разбираемо осветлява доминиращи талмудически теми: Бог и вселената; душата и нейната съдба; предсказание и откровение; материалния, моралния и социалния живот; законът; етиката; месията; бъдещият свят; легенди и фолклорни традиции.”

На практика “Талмуд за всички” е първият пряк досег на българския читател с Талмуда.

Биография и факти за автора

Ейбрахам Коен (1887-1957) е сред най-задълбочените изследователи на талмудиския иудаизъм. Той е редактор на изданието на Библията, осъществено от „Сончино Букс“, и участва в преводите на Талмуда и Мидраш.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.