Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Тайните операции, които промениха света

Тодор Бояджиев

По продължителността на своето действие тези операции могат да варират от часове до години. Но едва ли нещо може да се сравни с операциите "Лиоте" и "Разбиващ фактор", родени от английските и американските разузнавателни служби през 30-те, 40-те и 50-те години на XX век и изпълнявани до наши дни с променлив успех, но с една основна цел. "Лиоте" е "непрекъснато действаща операция". Главната ѝ задача е "да изяви и използва трудностите и уязвимите места вътре в съветския блок". Макар отделните мероприятия на операцията да изглеждат "незабележими и несъществени", обединени те трябва да донесат "разрушителни плодове след 20-50 години". "Даже най-незначителната информация, непредставляваща интерес, взета отделно, може като камъчето от мозайката да даде ценен принос при създаване на общата картина".

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Лиоте. Разцепващ фактор. Голгота.

По продължителността на своето действие тези операции могат да варират от часове до години. Но едва ли нещо може да се сравни с операциите "Лиоте" и "Разбиващ фактор", родени от английските и американските разузнавателни служби през 30-те, 40-те и 50-те години на XX век и изпълнявани до наши дни с променлив успех, но с една основна цел.

"Лиоте" е "непрекъснато действаща операция". Главната ѝ задача е "да изяви и използва трудностите и уязвимите места вътре в съветския блок". Макар отделните мероприятия на операцията да изглеждат "незабележими и несъществени", обединени те трябва да донесат "разрушителни плодове след 20-50 години". "Даже най-незначителната информация, непредставляваща интерес, взета отделно, може като камъчето от мозайката да даде ценен принос при създаване на общата картина".

Откъс от книгата

ЛЯТОТО НА 1912 ГОДИНА

Няколко месеца след като във Фес е подписан договорът, с който Мароко се превръща във френски протекторат, а Рабат е обявен за столица.

Командващият френските сили маршал Луи Юбер Лиоте решава да отиде на първата си официална аудиенция в двореца на султан Абд ал-Хафид, който проформа продължава да е „държавен глава“.

От щабквартирата до двореца маршал Лиоте и свитата му се движат под палещите лъчи на африканското слънце. Жегата е непоносима.

В един момент Лиоте се обръща към адютанта си:

– Искам тази алея да се засади с палми – от щаба до двореца.

– Но... Маршале, те ще дадат сянка едва след петдесет години.

– Затова започвайте да ги засаждате веднага! С тази заповед маршалът остава в историята.

*

Четвърт век по-късно, на 29 октомври 1939 г., в щабквартирата на английското разузнаване МИ-6 утвърждават нормативния документ, сложил началото на една от най-секретните и най-продължителните тайни операции в световната история. Кодовото є наименование е „Лиоте“, а основната цел – разпад на СССР в рамките на 50 години. На заглавната страница на документа британският министър-председател е написал – „Не подлежи на огласяване преди 2015 г.“.

Френският маршал си отива от белия свят през 1934 г. и то като почетен френски академик, член на Сорбоната. Очевидно неговите палми все още не са дали плътната сянка, която той е пожелал.

Операцията, наречена с неговото име, без да има и грам френско участие, дава своите плодове през декември 1991 г. – със „закъснение“ само две години от първоначално планирания срок. Държавата, която съществува 73 години като Съюз на съветските социалистически републики – СССР, изчезва от политическата карта на света.

*

Десет години след англичаните, през 1948 г., в главата на бащата на модерното американско разузнаване Алън Дълес се ражда идеята за нова, подобна, дълготрайна тайна операция – „Разцепващ фактор“. Тя трябва за 40 години, без да започва нова унищожителна война, да доведе до разпада на СССР и на цялата „социалистическа общност“. И при нея „закъснението“ е само с една-две години.

*

Остава да видим колко години ще са необходими на руската операция „Голгота“ (ако наистина има такава, а не е художествена измислица) чрез „перестройка“ да унищожи изродилия се комунизъм, да докара „дивия капитализъм“ и да изпрати социализма в миналото... или... в бъдещето. Според писанията операцията също е разчетена на 50 години.

Половината от тях изминаха и две трети от „целите“ вече са реалност...

За всичко това, за тази „История инкогнита“, уважаемият ЧИТАТЕЛ ще научи от моята книга.

АВТОРЪТ

Биография и факти за автора

Тодор Бояджиев

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.