Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Съзнателно хранене - част втора

Гейбриел Казънс

Книгата разкрива как начинът на хранене се отразява на телата, умовете и емоциите ни, а също и на нашия духовен живот. Авторът дава насоки за здравословно хранене, основаващо се главно на органични и прадимно свежи и живи вегетариански храни. Някои билки стимулират конкретно храносмилането, изсушават или овлажняват тялото, или го охлаждат или загряват. Много от тях са особено благотворни за представителите на вата или кафа, чийто храносмилателен огън често е слаб и следователно се нуждаят от подобни билки със затоплящи или стимулиращи храносмилането свойства. Има също така и някои охлаждащи билки за хората с конституционален тип пита. Именно взаимодействието на дошовото въздействие на храните и билките поражда равновесието.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

16,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...




Анотация на книгата

Подробности

Книгата разкрива как начинът на хранене се отразява на телата, умовете и емоциите ни, а също и на нашия духовен живот. Авторът дава насоки за здравословно хранене, основаващо се главно на органични и прадимно свежи и живи вегетариански храни.

 

Биография и факти за автора

Д-р Гейбриел Казънс е доктор по медицина, психиатър, семеен терапевт и лицензиран хомеопат. Дипломира се през 1969 г. в Колумбийската Медицинска Академия, а през 1973 г. завършва специализацията си по психиатрия. Почетен член е на Асоциацията по холистична медицина в Америка. Организира семинари на тема здраве по целия свят и е автор на многобройни книги и статии. Основател и директор е на възстановителния център "Tree of Life", установен в Патагония, Аризона.

Книгата "Съзнателно хранене" разкрива как начинът на хранене се отразява на телата, умовете и емоциите ни, а също и на нашия духовен живот. Авторът набляга на това, че няма универсални диети, а по-скоро съзнателен подход към индивидуалните нужди.
Д-р Казънс е противник на веригите за бързо хранене, замразените храни и полуфабрикатите, така широко разпространени в съвременния свят. Той е провел подробни проучвания за това, как некачественото хранене (с голямо съдържание на захар, бяло брашно и пестициди) се отразява на някои туземци, като например Зулусите. Изучаваните групи били хранени с преработени въглехидратни храни и след време започнали да страдат от сърдечни болести, диабет и рак.

Авторът дава насоки за здравословно хранене, основаващо се главно на органични и предимно свежи и живи сурови вегетариански храни с преобладаване на сложните въглехидрати и умерен прием на мазнини и протеини. Според него генно модифицираните и облъчваните храни трябва да се избягват. За още по-добър ефект това хранене трябва да се съчетава с редовен контакт с енергиите на природата - подходящо излагане на слънчева светлина, дълбоко дишане, водни процедури, градинарство и разходки.

Специално внимание се обръща на ролята на витамините и минералите, антиоксидантите, ензимите и т. нар. суперхрани като микроводораслите АФА и Спирулина, незаменимите (есенциални) мастни киселини, житните сокове и много други. Казано накратко, тази книга е Библията на вегетарианството.

Откъс от книгата

Как да балансирате дошите като се храните

НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО СЪЧЕТАВАМЕ РАЗЛИЧНИТЕ ВКУСОВЕ, качества на храните и билки, е в сила да балансира общото въздействие върху дошите на съответното хранене.

Някои билки стимулират конкретно храносмилането, изсушават или овлажняват тялото, или го охлаждат или загряват. Много от тях са особено благотворни за представителите на вата или кафа, чийто храносмилателен огън често е слаб и следователно се нуждаят от подобни билки със затоплящи или стимулиращи храносмилането свойства. Има също така и някои охлаждащи билки за хората с конституционален тип пита. Именно взаимодействието на дошовото въздействие на храните и билките поражда равновесието. Повечето от предоставената тук информация за билките е плод на собствения ми опит както и от някои книги, в това число “Йога на билките” от Васант Лад и Дейвид Фроли, и “Класическо индийско готвене със зеленчуци и зърнени храни” от Джули Сафни. Тези загряващи билки, използвани в кулинарното изкуство, са една от тайните за увеличаване на храносмилателния огън и общата топлина на тялото дори когато консумираме само живи храни.

Билки за балансиране на дошите 

ТУК СА ПРЕДСТАВЕНИ НЯКОЛКО БИЛКИ, широко използвани при приготвянето на храната. Дадената от мен информация е за сезонното и дошовото им въздействие. Запознаете ли се веднъж със свойствата на различните билки, ще можете с тяхна помощ да префасонирате рецептите в съответствие с вашата доша.

Бахарът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Освобождава газовете, стимулира перисталтиката и метаболизма. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

Анасонът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Освобождава газовете и подпомага перисталтиката. Използват се семенцата и на Anisum vulgare, и на Anisum officinalis. В Индия е известен като “чуждестранно резене”. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

Асафетида (вонеща смола) е пикантна, загряваща, балансира К и В и дисбалансира П. Тя е мощен стимулант на храносмилателния огън и освобождава от газовете, болките и подуването на червата. Това е една от най-добрите билки за отстраняване на В дисбаланса в дебелото черво. Приготвя се от смолата на живото коренище на няколко вида Ferula, растяща в Индия, Кашмир и Афганистан. За предпочитане е да се купува във вид на бучки, защото когато е на прах, към нея често добавят гуми арабикум, ечемик, пшеница или брашно. Когато е на бучки, тя няма мирис. Смели ли се, започва да издава подобна на лук миризма поради съдържанието на сяра в съдържащите се в нея летливи масла. Най-подходяща е за есента, зимата и пролетта.

Босилекът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалинсира П, ако се консумира в големи количества. Говори се, че босилекът отваря сърцето и съзнанието за Божественото. Съществуват различни босилекови растения. Най-известното сред тях в Индия се нарича “тулси” или “свещен босилек”. Говори се, че още във ведически времена го свързвали с бог Вишну. Смята се, че сокът от “свещения” босилек увеличава дълголетието. Подходящ за всички сезони, но най-малко за лятото.

Дафиновият лист е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П, ако се консумира в големи количества. Стимулира храносмилането и освобождава газовете. Индийският дафинов лист се бере от дървото касия. То расте в Индия и източна Азия. Американският дафинов лист, наречен “лавров”, е по-пикантен и по-скъп. Най-подходящ през есента, зимата и пролетта.

Черният пипер е пикантен, загряващ, балансира К и В и е неутрален за П, но я дисбалансира, ако се консумира прекалено. Той е мощен храносмилателен стимулант, който освобождава газовете, неутрализира токсините и изгаря слузта. Използва се в храната и церемониите от ведически времена в Индия. Подходящ за всички сезони.

Кардамомът (кардамон) е пикантен, сладък, загряващ и балансира В. Неговата сладост подпомага за облекчаването на П, ако не се консумира в големи количества, и балансира К. Това е една от най-добрите билки за подпомагане на храносмилането, облекчаване на газовете и засилване на стомаха. Кардамомът е плодът на растението Elettariacardamomum, което расте в Южна Индия и Шри Ланка. Кардамомовата шушулка може да се използва цялата за постигането на мек ефект. За по-ароматично въздействие семената или цялата шушулка могат да се смелят. Той се среща в три форми: зелен, бял и черен. Белият всъщност е избелен зелен кардамом. За предпочитане е да се употребява естественият зелен. Черният кардамом е по-мек. Подходящ за всички сезони.

Лютият червен пипер е силно пикантен и загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. За него може да се сметне, че съдържа много слънчева енергия, защото оказва драстично загряващо въздействие. Той е в състояние да облекчи вътрешния и външния студ. Спомага също така за облекчаване на лошото храносмилане, стимулира асимилирането на храната и изгаря токсините в храносмилателния тракт. Добър е за кръвообращението. Оказва приятно затоплящо действие в студените зимни дни. Съществуват различни видове лют червен пипер с различна степен на пикантност и загряване, произвеждани от един вид тропически люти чушки. С него се приготвя сосът табаско. Лютият червен пипер се предлага във вид на прах или сушени люти чушки. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

Канелата е пикантна, сладка, стипчива и загряваща. Балансира К и В, но консумирана прекалено, дисбалансира П. Сладките, стипчиви свойства на канелата я правят подходяща за представителите на П, които не са в състояние на излишък. Тя стимулира храносмилането и освобождава газовете. Приготвя се от кората на дървото касия, Cinnamomumcassia. Тази форма канела е по-силна от канелата, получена от кората на Cinnamomum zylanicum или “сладка” или “истинска” канела. Канелата може да се използва на цели пръчици, смляна или счукана. Подходяща за всички сезони.

Карамфилът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Стимулира храносмилането и метаболизма и елиминира газовете. Приготвя се от сушените пъпки на растението Syzygium aromaticum, чиято родина са Молукските острови в Източна Индонезия. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

Кориандърът е горчив, пикантен и охлаждащ. Балансира В, П и К. Веществата, които балансират В, П и К се наричат “тридошови”. Той спомага за охлаждане на утежнената П и е подходящ по принцип в горещите летни дни. Белите кориандрови семена се берат от растението Coriandrum sativum. Листата му са изключително ароматни. Кориандровите семена са основна подправка за кърито. Пресните листа се използват при приготвянето на храна също като магданоза. В китайските и японските магазини го наричат “китайски магданоз”. Подходящ за всички сезони.

Кимионът е горчив, пикантен и охлаждащ и балансира В, П и К. Стимулира храносмилането и облекчава газовете. Семената, които могат да бъдат бели или зелени, се берат от растението Cumin cyminum. Прилича на семената на кима. Използва се в испанската, мексиканската, африканската, антилската, бахамската и средноизточната кухня. Съществува също така черен или кралски кимион, който се бере от растението Cuminnum nigrum. Този вид е по-мек и сладък, диворастящ е, среща се в Иран и Кашмирската долина и е по-рядък от другите видове кимион. Семената на черния лук и на кима често се бъркат с черния кимион. Подходящ за всички сезони.

Листата от къри са пикантни, сладки и загряващи. Балансират К и В и дисбалансират П. Тези ароматни листа се берат от растението Murraya koeniggi, което достига височина между 1.80 м и 2.50 м. Те са древна подправка, използвана при приготвянето на ведически храни, и съставляват основата на кърито на прах, което мнозина познават и използват. Пресните листенца могат да се съхраняват около две седмици в хладилника. Предлагат се и като сухи, но тогава ароматът им намалява тройно. Често се употребяват за приготвянето на леща и зеленчукова яхния по индийски. Моля обърнете внимание, че кърито на прах, което ще бъде обсъдено по-нататък, не е една единствена билка, а тъй наречената “масала” комбинация. Масалата се прави от съчетаването на подправки, подправки и билки, или подправки, билки и специално подготвени за тази цел зеленчуци (като лук или чесън). Подходящи за есента, зимата и пролетта.

Копърът е пикантен, горчив и охлаждащ. Балансира П и К и е неутрален за В. Подпомага храносмилането и е добра охлаждаща билка да лятото. Индийският и европейският копър са близки роднини и се срещат както в дива, така и в култивирана форма. Подходящ за всички сезони.

Градинското резене е сладко, пикантно и охлаждащо. Балансира В, П и К. Подсилва храносмилателния огън, без да изважда от равновесие П. Спомага за охлаждането на П, освобождава газовете и облекчава бавното храносмилане. Семената от резене приличат на кимионовите, но са по-големи. Напомнящият сладък корен вкус на резенето го прави лесно различим от другите билки. Резенето е толкова добър помощник за храносмилателния процес, че в Индия го използват редовно за тази цел. Подходящо за всички сезони.

Замбунът е горчив, сладък, пикантен и загряващ. Балансира К и В и макар да дисбалансира леко П, може да се приема в малки количества от представителите на тази доша. Замбунът подпомага храносмилането. Покълналият замбун е добър при храносмилателни разстройства. Семената му са всъщност като бобчета. Подходящ за всички сезони.

Чесънът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Той е храносмилателен стимулант, прогонва газовете и действа лечебно на целия организъм. Съдържа всички аюрведични вкусове без киселия. Когато бъде изсушен на слънце, типичният му аромат и стимулиращо въздействие намаляват значително, затова тогава на него може да се гледа като на по-сатвична и балансираща храна от раджастичната му загряваща и активираща сурова форма. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

Джинджифилът е пикантен, сладък, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Стимулира храносмилането, освобождава газовете, ако не се консумира в прекалено големи количества, и спомага за детоксикирането на тялото, особено на черния дроб. Сухият джинджифил е по-балансиращ за кафа поради изсушаващите си качества, а прясно изцеденият джинджифил е леко по-балансиращ за вата заради по-високото си водно съдържание. Добро детоксикиращо средство по време на лечебно гладуване. Сладостта му позволява на представителите на П да го приемат в минимални количества. Джинджифилът е ароматното коренище на растението Zingiber officinale. Коренището му представлява хоризонтално стъбло, напомнящо кореноподобната структура на растение, което изкарва корени от подземната си част и стъбла от надземната. Когато джинджифилът е екологично чист, прясно набран и млад, няма нужда кожицата му да се бели. Подходящ за всички сезони, но най-малко – за лятото.

Хрянът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Спомага за освобождаване от слуз и стимулира храносмилането. 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.