Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Съвременна фитотерапия. Съкровищница на българската народна медицина. Том II

Васил Канисков

В настоящето издание на „Съкровищница на българската народна медицина“, том II – „Съвременна фитотерапия“, авторът разглежда и описва прилагането на природни методи за лечение на над 800 вида болестни състояния. Приложени са за употреба над 1000 вида лечебни растения, натурални продукти и растителни видове.

 

Наличност: Да

40,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

В настоящето издание на „Съкровищница на българската народна медицина“, том II – „Съвременна фитотерапия“, авторът разглежда и описва прилагането на природни методи за лечение на над 800 вида болестни състояния. Приложени са за употреба над 1000 вида лечебни растения, натурални продукти и растителни видове.

Типовете заболявания са разгледани съгласно Международната класификация на болестите – 10 ревизия (МКБ-10), и са синхронизирани в сравнителни таблици с познатите от научната и народната медицина наименования на болестите.

За всеки вид болестно състояние е даден пълен списък от лечебни растения, натурални продукти и растителни видове, които практически и научно доказано помагат в оздравителните процеси.

Поради очевидна необходимост са внесени допълнения на средства за лечение, извън класификацията на болестите по МКБ-10, както и средства за лечение във ветеринарната медицина.

Авторът е дал примерни и проверени от него в практиката начини и средства за лечение на болестите.

Всеки медик, лечител или болен може според своите знание, опит и нужда да състави собствена схема за лечение. На добър час!

Откъс от книгата

Актуалност на проблема

При тенденцията на все по-широко застъпване на народно-медицинските практики с приложение на фитотерапията в световната медицинска практика, ние наблюдаваме съвсем ограничено познаване от страна на лекарите в Европа, в т.ч. и в България, на лечебните свойства на растенията. Към това можем да прибавим и недостатъчното научно знание за заболяванията и периодите на тяхното развитие, при които може да се разчита на ефективност от страна на фитотерапията. И досега начините на използване на дрогите – растителни лечебни видове, това най-древно направление на лечебното изкуство в народната медицина, продължава в голяма степен да бъде пренебрегвано от медицинските практики както у нас, така и в някои европейски страни.

Днес научната медицина съвсем малко се опира на традициите и опита на практиките от народната медицина, доказали своята ефективност. Но едва ли ще е по силите на съвременната наука и на човечеството да се проучат съществуващите над 500 000 вида растения във всичките им аспекти на биологична активност. Единствената стабилна основа, върху която може да стъпи медицинската наука, е проучването на все още запазеното тук-там знание в народната медицина като акумулиран многохиляден опит на човечеството.

За мнозина наши съвременници лекуването с билки е нещо остаряло – отживелица от дълбока древност. Безспорно успехите на синтетичната химия дадоха възможност в лабораториите да се създадат стотици нови, несъществуващи в природата органични съединения, с които днес се лекуват много от болестите, от които страда човек. Тази вяра в неограничените възможности на химията бе разколебана обаче с откриването на нов вид лекарствени вещества, получени от растения. Става дума за така наречените антибиотици — лекарствени препарати, получени от определени видове гъби и някои родствени им организми, открити към края на тридесетте години на миналия век. Успехът, който имаше пеницилинът, застави мнозина химици, биолози и медици да се обърнат към стария, неизчерпаем източник за създаване на лекарства – растенията. Разбира се, това не означава да се подценяват успехите на синтетичната химия и нейните възможности. Но не трябва и да се мисли, че растенията са дали всичко, което могат да дадат за здравето на човечеството.

 

Обект, предмет и цели на изследванията

Обект на нашите изследвания е биологичната форма на материята (в движение) – физическото тяло на човека в неговите неестествени състояния – болести.

Предмет на изследването са теоретичните, методическите и приложните въпроси на лечението на болестните състояния съгласно натрупаните днес знания и многовековната опитност в българската народна медицина и лечителско изкуство.

Основната цел на тези изследвания е въз основа на анализ на съществуващите досега методи за лечение на заболяванията в българската народна медицина, днешните постиженията във фитотерапията и съвременните научни изследвания, както и на въведената в научната медицина класификация на заболяванията (МКБ-10; Международната класификация на болестите – 10-та ревизия) да се разработят и приложат практически успешни методи за природолечение (основно фитотерапия) на всички заболявания, описани и посочени в медицинската наука.

 

Допълнителни цели

На първо място, уеднаквяването на двете информационни материи от българската народна медицина и съвременното научномедицинско познание при лечение на различните видове заболявания.

На второ място, нелеката задача да се покажат единната същност и цялост на практиките от народната и официалната медицина с цел единното и цялостно лекуване на физическото тяло и душата на човека. Така се стига до обогатяване на теорията и практиката на официалната медицина с народната медицина, и обратно.

На трето място, показани са възможно най-пълните методи за работа на лечителското изкуство в народната медицина. Но не само това – тези методи са представени на достъпен език, който вече е напълно разбираем за днешния високотехнологичен човек и съвременното научно познание.

Поставя се и още една цел: за съвместяване на съвременните медицински методи за лечение на заболяванията: оперативна интервенция и лекарствена терапия и пр. с днешните утвърдени в практиката и доказали своята ефективност фитотерапевтични и природни методи от българската народна медицина. В добронамереното съвместяване на двата метода: на съвременното научно и природното лечение, е възможно тази допълнителна цел в бъдеще да стане основа за едно по-задълбочено научно изследване и въвеждане на нови, по-ефективни методики за лечение на болестните състояния. Този път ръката трябва да се подаде от т.нар. официална (или още научна) медицина. За постигане на посочените цели са поставени за решаване следните задачи.

 

Задачи за решаване

1. Състояние на проблема. В съвременните научномедицински практики на лечение на болестните състояния са изключени напълно (или почти напълно) природните методи на лечение. Днешната медицина с нейните съвременни фармакологични направления, забързана по-бързо да реши въпросите, свързани с оздравяването на болните, напълно е игнорирала лечебните растения и продуктите от тях, чрез които се осъществяват успешно лечебни процедури, свързани с лечението (дори и профилактиката) на болестите. Обаче се стига до парадокса на пренасищане и абсолютна неефективност на някои съвременни химични фармакологични средства за лечение и поддържане на здравословното състояние на човешкото физическо тяло.

2. Теоретико-методически въпроси. Въпреки много доброто познаване на природата и механизма на действие на химичните медикаменти, в най-новите научни направления на медицината няма достатъчно ясно изразен практически напредък в лечението на болестните състояния. Болестите, идващи от миналото, както и съвременните новопоявили се сякаш си играят на криеница с днешната научна медицина и нейната най-добра покровителка фармацията. Болестите стават все по-интелигентни и по-умни, те променят структурата си, създават собствена организация на ред и порядък, нарастват и се размножават както си искат и когато си поискат. Даже имат нахалството да стават резистентни към нововъведените химични лекарствени средства. За съжаление както в недалечното минало, така и днес всяка съвременна методика за решаване на въпросите относно лечението на заболяванията се свежда до решаване на един и същ въпрос – унищожаване на т.нар. причинител на заболяването. В резултат от тези съвременни научни действия обаче само се увеличава броят на зависимите от лекарствени средства – хроничноболните. В крайна сметка лечението на едно болестно състояние води до появата поне на още няколко – дължащи се на нежеланите лекарствени реакции. За тези нови болестни състояния се прилагат наново съвременните лекарствени средства... и така, докато се стигне до парадокса на пренасищане с лекарствена химия.

3. Методика за решаване на проблема. Съществуват методи, познати и прилагани в българската народна медицина от дълбока древност и до днес, които целят, от една страна, поддържане на доброто здравословно състояние на човека, от друга, предотвратяване на заболяването, и от трета, лечение на заболяването с природни средства. Става въпрос за познатите фитотерапия, физиотерапия, диетика и пр. природи практики. Противно на общоприетите схващания (в научните среди), че народномедицинските практики почиват изключително на емпиричните сведения за прилагане на лечебните растения и на другите лечебни средства, във фолклора, поетичното народно творчество, народните обичаи, предания, приказки, пословици, поговорки, народни танци, обредни празнични действия и пр., в поднесения материал лечението на болестните състояния почива върху една строга научна съвременна методика, естествено лежаща върху непоклатимата, многократно проверена на практика основа на народни медицински познания. За съжаление и на самия автор, тази методика е с нарушена хронология, налагаща се от многогодишното неправилно третиране на заболяванията от съвременните медицински практики и неудачния икономико-политически начин на живот на хората. Поради тези причини се пристъпва веднага, макар и в обратен ред, към: лечение на болестните състояния с природни средства (най-вече лечебни растения), след това към предотвратяване на заболяванията, и най-накрая към поддържане на добро здравословно състояние.

4. Експериментално изследване на прилаганата методика. Резултатите от прилаганите методики за диагностика и лечение могат да се проверят, потвърдят и/или отхвърлят като ненаучни и практически ненужни. Естествено авторът не очаква това да се случи – проверка и прилагане на природни методи и средства за лечение на заболяванията в съвременната медицина. По-скоро ще се стигне до всевъзможни пречки – законни и незаконни за отстояване статуквото на вчерашното, днешното и бъдещото... състояние на сегашната система. Експерименталното изследване на предлагана от автора методика се проверява ежечасно и ежедневно от стотиците хиляди пациенти на двете медицини: природонаучната и съвременнонаучната – другото са празни приказки.

Бог да бди над всички нас! Нека неговата Любов, Мъдрост и Истина ни носят Здраве, Радост и Щастие – макар и до болка изстрадани.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: