Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Цената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото. /Работим с фирма Спиди/ 


 

КНИГИ, КОИТО ДАРЯВАТ НАДЕЖДА!

"Колко странно е това! Да бъдеш жив под цъфнали череши."

Промоцията продължава до 31 май само при поръчка онлайн!

Стъпка по стъпка. Автобиография

Клаус Йоханис

Кои са стъпките, които джентълменът на румънската политика извървя, за да стигне дотук? Какъв е ключът за неговия успеха му?

Автобиографията му ще ви даде отговорите.

През 2014 Коледа в Румъния подрани. Северните ни съседи показаха, че вярват в чудеса. И им се яви белобрадият старец под формата на етническия германец Клаус Йоханис. Още преди да попадне в голямата политика, кметът на трансилванския град Сибиу се превърна в легенда. Заведенията пуснаха пици с неговото име.

Премиерът Виктор Понта нае политически логопеди, за да се научи как да произнася „сашки салам” („саши” – етнически германци). Радиостанциите завъртяха вечното парче на Frank Sinatra „Santa Claus is coming to town”. А северните ни съседи започнаха да си разказват вицове за него.

„Откакто Клаус Йоханис стана президент, всичко в Румъния започна да се движи – дори земните пластове”. Почти месец след балотажа на президентските избори, шегата продулъжва да звучи актуално. Не толкова заради труса от 5,7 по Рихтер, а заради вятъра на промяната, заради ефекта „Йоханис”. 

  • Корица: Мека
  • Страници: 246
  • Тегло: 0.300 кг
  • Издадена: 12.2015г
  • Издателство: Сиела
  • Виж още от Клаус Йоханис
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,00 лв.

30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ГАВИН ЕКСТЕНС!

"Никога не се отказвай от правото си да вземаш решения според собствените си принципи." Гавин Екстенс

 

"ПРОМОПАКЕТИ "ЗДРАВЕ": ДО 30% ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНИТЕ НА КНИГИТЕ!

"ЗДРАВЕТО НЕ Е ВСИЧКО, НО ВСИЧКО БЕЗ ЗДРАВЕ Е НИЩО!"

Предложението е валидна само при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Кои са стъпките, които джентълменът на румънската политика извървя, за да стигне дотук?

Какъв е ключът за неговия успеха му?

Автобиографията му ще ви даде отговорите.

През 2014 Коледа в Румъния подрани. Северните ни съседи показаха, че вярват в чудеса. И им се яви белобрадият старец под формата на етническия германец Клаус Йоханис. Още преди да попадне в голямата политика, кметът на трансилванския град Сибиу се превърна в легенда. Заведенията пуснаха пици с неговото име.

Премиерът Виктор Понта нае политически логопеди, за да се научи как да произнася „сашки салам” („саши” – етнически германци). Радиостанциите завъртяха вечното парче на Frank Sinatra „Santa Claus is coming to town”. А северните ни съседи започнаха да си разказват вицове за него.

„Откакто Клаус Йоханис стана президент, всичко в Румъния започна да се движи – дори земните пластове”. Почти месец след балотажа на президентските избори, шегата продулъжва да звучи актуално. Не толкова заради труса от 5,7 по Рихтер, а заради вятъра на промяната, заради ефекта „Йоханис”.

За избирателите личните качества и политическата програма на Йоханис се оказаха по-важни дори от произхода му. Колко държави на Стария Континент могат да се похвалят със същото? Кога България е имала за президент етнически турчин? Имала ли е Италия премиер от населения с германци Южен Тирол?

Ръководена ли е била Великобритания от някой с афро-карибски произход? В регион, чиято история е пълна с политически напрежения по етнически линии, резултатите от изборите предложиха надежда за бъдеще на толерантност.

Нека да си спомним, че именно германец, крал Карол I създадемодерна Румъния – той е този, който въведе либералната конституция. Фердинанд I, крал на Румъния, също е бил германец. Сега етническия германец Клаус Йоханис предрече, че„през 2015-а ще настъпи промяна на политическата сцена в Румъния". И хората му се довериха.

Клаус  Йоханис води обикновен живот и не пропуска възможност да подчертае колко нормално и сякаш по шаблон са се развили събитията в житейския му път. Като дете Клаус е буден и не твърде буен; жадно поглъща книга след книга.

Проявява интерес към точните науки и по-късно става преподавател по физика в родния си град Сибиу, което като че ли го удовлетворява. Това се променя през съдбоносната 2000 г. когато сашът е издигнат за кандидат-кмет на Сибиу от Демократичния фронт на германците в Румъния. Доскоро учител и инспектор, Йоханис печели изборите за кметското място в Сибиу.

Успешно реализира и още 3 мандата, ставайки двигател зад множество положителни промени в трансилванския град и превръщането му в Европейска столица на културата за 2007 г.

Макар да твърди, че няма нищо сензационно в живота му, Йоханис е сензация сам по себе си. На първо място той е политик, който се радва на естествените симпатии на хората.

След поредната победа за кметския пост в Сибиу ликът му се появява дори върху пици. Част от тайната на успеха му е, че той притежава човешка скромност и непретенциозност в професия, в която тези качества почти не се срещат. Победата му на президентските избори в края на 2014 г. е резултат от постоянната подкрепа на съгражданите му и упоритостта в постигането на целите му.

Рейтингът му е главозамайващ и при все това Клаус Йоханис  е човек, чието име не се намесва в интриги и скандали и за когото политическите убеждения са кредо, на което посвещава усилията си. „Стъпка по стъпка” е детайлен документ за работата на Йоханис през последните 15 години, но също и план със задачите, които си поставил да свърши по време на мандата си.

В книгата откриваме повече за личността на джентълмена на румънската политика, за вроденото му благородство и устойчивост на духа – характеристики, които бихме искали да видим и у българските държавници.

Биография и факти за автора

Превод: Мартина Ганчева

Мартина Ганчева е магистър по международни политически отношения и водещ на предаването „Днес” по телевизия Bulgaria On Air. От години следи събитията в Румъния, тя е и първият журналист, взел интервю от бившия румънски президент Траян Бъсеску.

Работила е по няколко проекта в Букурещ, сред които отразяване на парламентарните избори през 2008 г.

Откъс от книгата

Управление с любов

Мястото, където живеете, може да е плод на случайност, резултат от ограничения или съзнателен избор, често щаст­лив. Имах късмета да си избера това място и да се реализирам в града, в който съм роден. Избрах Сибиу, избрах тази об­щина и имах изключителната привилегия да я променя. Така, както Сибиу ме вдъхнови да го направя. Всеки път, когато из­граждах нещо за обществото, за хората, откривах желание за промяна, интерес към добро развитие и отношение към цен­ностите.

През цялото време бях част от всички тези процеси. И докато първите два етапа от професионалния ми живот бяха сравнително предвидими, историята, която продължи 14 годи­ни в кметството на града, започна неочаквано. След няколко дни щях да навърша 41, когато на 18 юни 2000 година полу­чих първия си мандат като кмет на Сибиу. Бях женен от 11 години, преподавах физика от 14 и в момента, в който реших да се кандидатирам, бях главен училищен инспектор на окръг Сибиу.

Вече бях член на Демократичния форум на германците в Румъния от групата на сашкото малцинство, което представ­лява около 1% от населението на Сибиу. Нито аз, нито някой друг смяташе, че имам шанс. Спечелих изборите със 70% от гласовете. Представете си групата, която се намира в ръко­водството на Демократичния форум на германците, „непрофе­сионалисти“ сред политици, които на местните избори искат да получат две или три места на общински съветници.

Срещ­нахме се, изготвихме изборна стратегия и в хода на дискусии­те се зароди идеята да имаме и кандидат за кмет. Кандидатура­та би създала по-добра видимост за ДФГР. Не предполагахме, че мога да спечеля. Просто искахме да привлечем внимание­то върху Форума и неговата дейност. По онова време бях не просто учител, а главен инспектор в Окръжния инспекторат на Сибиу, вече бях публична личност, единствената публична личност от ръководството – подробност, заради която коле­гите ме помолиха да приема тази кандидатура.

Спомням си, че съпругата ми беше много учудена от предложението, но се съгласихме да опитам. Фактът, че бях избран, изненада целия свят, включително и мен. Нито едно проучване не ми даваше шанс за кметския пост. 

Мисля, че когато ме избраха за първи път, жителите на Си­биу гласуваха за мен не само заради добрата ми репутация, но и водени от желанието за промяна. По времето, когато работех като инспектор, вече бях известен, но предимно в сферата на образованието. Бях ценен и като учител, и като инспектор, но тази оценка не достигаше някакви необичайни размери. В ли­чен план особено важно беше, че съм женен за румънка. Този факт за пореден път показа, че считам Румъния за свой дом и съм част от този народ и от това общество.

Когато станах кмет, бях аутсайдер. Казваха ми, че ще издържа само няколко месеца, преди да стана корумпиран, да се при­съединя към някоя политическа партия и да се откажа от кмет­ството. Не станах корумпиран, в политическа партия не влязох преди 2013 година и нямаше причина да си тръгна от общината. Мисля, че успях да стана добър кмет, защото имах реална пре­ценка за нещата и знаех как да организирам работата. 

В началото се чувствах странно. Имах усещането, че съм в друга реалност, не тази, която очаквах. По време на първия си мандат като кмет работех в Общинския съвет с мнозинство, съставено от Партията на социалната демокрация в Румъния. Не беше лесно. Средата беше враждебна. Беше най-трудният период от професионалния ми живот. Продължих така, както смятах за правилно, и през 2004 бях преизбран за кмет с 88,7% от гласовете, този път редом с мнозинство съветници от Демо­кратическия форум на германците в Румъния. Оттогава, вече 14 години, офисът на общината на големия площад е любимото ми място в Сибиу след моя дом.

Като се има предвид, че в Сибиу живеят малко над 1500 етнически германци, гласуваното доверие и преизбирането ми за кмет заедно с няколкото общински съветници от ДФГР ме накараха да стигна до заключението, че румънците, унгарците, ромите и евреите бяха онези, които дадоха своя положителен вот за представител на друга етническа група, факт, който по­казва колко е отворено това общество. Убеден съм, че гражда­ните на Румъния споделят същата отвореност и толерантност.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Sursum Corda

Sursum Corda

28,00 лв.