Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Степни богове

Андрей Геласимов

Далечната сибирска степ. Затънтено селце до китайската граница между края на войната срещу хитлеристка Германия и началото на сраженията срещу имперска Япония. През очите на бързо възмъжаващо момче като на бясна въртележка преминава битието на Съветския съюз през съдбоносната 1945 година. Морски пехотинци и танкисти, пияни мужици и застаряващи, но несломени жени, рано осиротели и пропушили хлапета, азиатската жестокост на сталинизма и изконната добрина на руския човек, самурайски харакири и вековна японска мъдрост, събрани в изящни хайку и в зловеща сага за гибелта на Нагасаки...

„Степни богове“ е като глътка ледена и чиста вода от дълбините на Байкал. Като омайния аромат на степни цветя през краткото лято в безбрежните степи между Манджурия и Тихия океан. Като древно предание на шамани от племето буряти, предусетили радиацията на сибирските уранови находища.

„Степни богове“ прилича на едноактна пиеса със скромни актьори и взривяващ сюжет с висок тротилов еквивалент.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

13,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

„Степни богове“ на Андрей Геласимов печели руската литературна награда „Национален бестселър“ за 2009 г. Неслучайно романът се счита за начало на възраждането на великата руска литература. Отвъд сюжета на динамичен и вълнуващ трилър стои историята на отношенията между поколенията, културата, ценностите. Със своите на пръв поглед обикновени образи, авторът достига до неочаквана дълбочина на историческата, родовата и даже генетичната памет.

На Запад наричат Геласимов „руският Селинджър“. Парадоксално, но той е по-познат на европейския читател, отколкото на руския. И докато авторът набира популярност зад граница, в родината си понася известна доза критичност заради начина, по който описва руското общество. А всъщност Андрей Геласимов ни представя един много задълбочен поглед към съвремието, към проблемите, с които се сблъскваме днес. Авторът описва нашия живот и нашата действителност, защото това насилие, което той облича в думи, ние го изживяваме всеки ден по един или друг начин.

Андрей Геласимов пише „Степни богове” в продължение на 4 години. Литературните критици определят книгата като класически руски роман. Това е една великолепна история, разказана по великолепен начин. „Степни богове” безспорно е едно от най-ярките литературни събитията на руския, а и на европейския книжен пазар през последните няколко години.

Главните герои - малкият Петка и лекарят военнопленник, решил доброволно да остане с болните си сънародници вместо да бъде разменен с други пленници, отказват насилието да бъде техният отговор. И двамата са израснали сред насилие, и двамата са имали причини и възможности да живеят по-добре, ако се възползват от слабостта на другите. Но и двамата съзнателно правят своя избор да не нараняват.

Дванадесет годишният Петка, когото всички наричат „копеле“, живее в малкото сибирско село през пролетта на 1945-а. Германия е капитулирала, остава само капитулацията на Япония и дългата война ще приключи. В селото има мина, в която японски военнопленници от битката при Халхин Гол копаят въглища и гинат като мухи. Но не умират само японците. За съвременния читател е ясно, че причината за високата смъртност, обхванала Задбайкалието е всъщност радиацията. Но коя радиация е по-страшна: тази, която идва от земята, или тази от насилието, което бележи живота в селото?

„Степни богове” е лирическо пътешествие из руската история от периода в края на Втората световна война, в навечерието на бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Без излишни спекулации и патриотични истерии, спокойно и умерено, придържайки се към духа на класическия руски роман, Андрей Геласимов разказва за съвременника на Великата победа, за задбайкалското момче Петка, в когото е отразена цялата противоречивост на тази епоха. Епоха, характеризираща се с жестокост, стремеж към героизъм и същевременно с невероятна нежност и топлота на обикновените човешки отношения, подложени на изпитанията на военния режим.

„Степни богове” не е просто история, това е и динамичен трилър. Дълбоките уранови рудници близо до село Разгуляевка, хлапакът Патка, плененият японски лекар Хиротаро Миянага, който единствен знае тайната на загадъчните мутации на степните треви, обричаща десетки хора на гибел, рисуват една мащабна картина за събитията в едно малко селце, които засягат целия свят.

Биография и факти за автора

Андрей Геласимов е роден през 1955 г. в Иркутск. Завършва факултета за чужди езици на Якутския държавен университет през 1987 г. От 1988 г. до 1992 г. учи второ висше образование в режисьорския факултет на ГИТИС „А. Луначарски”, в ателието на Анатолий Василев. В началото на 1990 г. публикува превода на романа „Сфинкс” на американския писател Робин Кук. Бил е доцент в катедрата по английска филология на ЯГУ, преподавал е стилистика на английския език; работи над докторска дисертация за особеностите в композицията на романите в края на ХХ век.

През 2001 г. излиза книгата на Андрей Геласимов „Фокс Малдер похож на свинью”. Ккнигата получава номинацията за наградата на името на Белкин за 2001 г. За повестта „Жажда” (2002) писателят е награден с поощрителната награда на името на Аполон Григориев. През 2003 г. е публикуван романът „Година на лъжата”, който до този момент е и най-добре продаващото се произведение на автора. По книгата е направена и екранизация. Андрей Геласимов е един от най-успешните дебютанти в началото на новия век – печели престижни литературни отличия и читателска популярност. През 2005 г. на Парижкия книжен салон той е признат за най-популярния руски автор във Франция. Става първият лауреат на наградата „Студенческого Букера – 2004“ за романа си „Рахил“. Публикува много разкази и миниатюри в периодичния печат и в интернет. През 2007 г. издава „Собрание сочинения“; в тях влизат всички негови произведения, публикувани до 2007 г. През 2008 г. издава романа „Степни богове“, а на другата година получава за него Руската литературна награда „Национален бестселър“. Книгата е преведена на френски език, получава приза за най-добър превод от руски и Геласимов става един от най-четените автори във Франция. През 2009 г. публикува „Дом на улица „Езерна”. Произведенията му са превеждани на немски, френски, испански, китайски, шведски, естонски, латвийски, иврит, сръбски и унгарски език.

Женен, с три деца, в момента живее край Москва.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.