Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Старогръцки митове и легенди - том 1

съставител Петър Кърджилов

Книга необикновена, своеобразна енциклопедия – и то не само митологична, а такава, която предлага знания от всички области на живота, от почти всички науки. Защото след всеки преразказ на прочут старогръцки мит следват справки, в които се говори простичко за сложни неща. Първата част може да се нарече увлекателна – една приказка, която се възприема с лекота и възбужда интереса. Следва информационната, речниковата част, която допълва и дообяснява прочетеното. Данните са събирани от десетки източници, систематизирани, подредени. Краят на всяка част поднася обобщена информация по темата.

 

Наличност: Да

16,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

От дете мечтая за тази книга... Книга необикновена, своеобразна енциклопедия – и то не само митологична, а такава, която предлага знания от всички области на живота, от почти всички науки. Защото след всеки преразказ на прочут старогръцки мит следват справки, в които се говори простичко за сложни неща. Първата част може да се нарече увлекателна – една приказка, която се възприема с лекота и възбужда интереса. Следва информационната, речниковата част, която допълва и дообяснява прочетеното. Данните са събирани от десетки източници, систематизирани, подредени. Краят на всяка част поднася обобщена информация по темата.

За кого е предназначена книгата? За всеки. За деца и ученици, за родители и учители, за читатели от всички възрасти.

От дете мечтая за тази книга... Книга богатство. Звучи самохвално, но пък е вярно. Защото познанието наистина е богатство. При това познание, свързано с преподаваното в училище. „Илиада“, „Одисея“, „Едип цар“, „Антигона“, „Прикованият Прометей“ се изучават по литература, а много от другите неща, за които става въпрос – в часовете по други предмети. Защото в книгата няма само митология, а многобройни данни и факти от всички области на знанието – история, география, изкуство, астрономия, медицина, философия, религия, естествени науки... Като заглавия на повече от главите са използвани станали нарицателни и често употребявани изрази като „ахилесова пета“, „ябълката на раздора“, „сизифовски труд“, „титанична борба“, „панически страх“, „танталови мъки“, „кутията на Пандора“... Словосъчетания, които не само сме чували, но и които употребяваме в техния преносен, метафоричен смисъл – често без дори да знаем първоначалното им значение и произход. Книгата е не само източник на обща култура, но и нещо практично, полезно, тя е помагало (макар че и общата култура е нещо практично, полезно и даже безценно).

От дете мечтая за тази книга... И тъй като никъде не я открих, взех, че я написах. Макар и на стари години. След дългогодишен черен труд, но и с много любов. Сега ми остава само да завиждам на читателя за удоволствието, което го очаква по време на духовното общуване с нея!

От автора

Откъс от книгата

В началото съществувал само вечният, безкраен и непрогледен Хаос. Макар и безжизнен, той носел в себе си извора на живота, подтика за сътворението на всемира. От него възникнал целият свят – и звездите, и планетите, и безсмъртните богове, и хората. От Хаоса произлязла и богинята Гея (Земя), която дала живот на всичко върху нея. Могъщата и благодатна Гея родила Уран – необятното синьо Небе, което се разстлало отгоре ѝ. Към него гордо се извисили високите планини, а край тях се разлял вечно шумящият Понт (Море). Уран, планините и Понт са родени от майката Гея. Баща те нямат.

Хаос сътворил и всичко оживотворяващия Ерос (Любов). Неговата могъща сила била вградена в основите на създаващия се свят. Но редом с Ерос създал и всяващия ужас Тартар – мрачна стихия, обитаваща пълната с вечна тъма бездна в недрата на земята. Хаос родил още вечния Ереб (Мрак) и тъмната Нюкта (Нощ), от които произлезли безспирният Етер (Светлина) и радостната светла Хемера (Ден). Светлината се разлетяла по света и окъпала простора. Оттогава нощта и денят започнали да се редуват.

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Съдържание

І. Боговете

Произходът на боговете? Олимпийско спокойствие? Гигантски размер? Морските владения на Посейдон? Деметра и Персефона? Подземното царство на Хадес? Афродита – родената от пяната? Ерос и Психея? Себелюбивият Нарцис? Близнаците Аполон и Артемида? Асклепий – възкресяващият мъртвите? Хорът на музите? Панически страх? Магарешките уши на царя? Проклятието на Мидас? Пъпът на земята?

ІІ. Титаните

Титанична борба? Прикованият Прометей? Кутията на Пандора? Всемирният потоп и произходът на елините? Сизифовски труд? Страданията на Йо? Данай и данаидите? Даная и златният дъжд? Персей и горгоната Медуза? Атлас и градината на Хесперидите? Касиопея и Андромеда? Крилатият кон Пегас?

ІІІ. Героите на Тива

Танталови мъки? Островът на Пелопс? Надменната Ниоба? Похищението на Европа? Драконовите зъби? Раждането на Дионис? Седмовратата Тива? Загадката на Сфинкс? Едип цар? Седмината срещу Тива? Антигона? Походът на епигоните?

ІV. Подвизите на Херакъл

Млечният път? Херакъл в Тива? Подвизите на Херакъл? Битката с кентаврите? Авгиевите обори? Конете на Диомед? Херакловите стълбове? Триглавото куче Цербер? Трите златни ябълки? Робството при Омфала? Сватбата с Деянира?  Смъртта на Херакъл?

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: