Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО: -30% ДО 21 АВГУСТ 2017 Г.

Ако си задаваш въпроса "Това ли е животът, който си струва да живея?", тази книга е точно за теб!

Благодарим ви за проявения интерес! Промоцията продължава до 24 часа на 21.08.2017 г.

Старобългарското изкуство. Изкуството на Първото българско царство

Никола Мавродинов

Мисълта да напише история на българското изкуство живееше отдавна у автора на тази книга. Своето изследване той започна 1946 г. с проверка на паметниците, които бяха недостатъчно или недостатъчно добре проучени, с проверка на плановете на постройките в Плиска. В 1948 г. бяха отново проучени паметниците в Преслав, Мадара, Несебър. След това авторът разшири по-раншните си изследвания върху нашето старо златарство, върху скулптурата, свърза отделните области на някогашната ни култура, постара се да обясни социално-икономическите условия във всяка отделна епоха, което му позволи да характеризира по-отблизо всяка една от тях...

 

Наличност: Да

25,00 лв.

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Желаем ви прекрасно и незабравимо лято!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Мисълта да напише история на българското изкуство живееше отдавна у автора на тази книга. Своето изследване той започна 1946 г. с проверка на паметниците, които бяха недостатъчно или недостатъчно добре проучени, с проверка на плановете на постройките в Плиска. В 1948 г. бяха отново проучени паметниците в Преслав, Мадара, Несебър. След това авторът разшири по-раншните си изследвания върху нашето старо златарство, върху скулптурата, свърза отделните области на някогашната ни култура, постара се да обясни социално-икономическите условия във всяка отделна епоха, което му позволи да характеризира по-отблизо всяка една от тях. Трябваше да бъдат осветлени и обяснени погрешно обяснени или незасегнати досега факти и явления в нашето културно наследство. Предстоеше да се обхванат и уяснят истинският характер на разцвета на българската култура по времето на цар Симеон и дълбоките причини, които я породиха. Внимателното тълкуване на явленията и фактите даде възможност на автора да ги представи в нова светлина и да долови основните тенденции в развитието на нашето изкуство и култура. Трябваше да се продължи борбата с националния нихилизъм, да се докаже колко неоправдано е чувството за малоценност у народ, чиято култура помогна за развитието на други народи.

Читателят ще се убеди, че в това отношение авторът е постигнал значителни успехи. Ако нещо все пак е останало неизяснено, то се дължи на ранната му смърт, която не му позволи да хвърли последен поглед върху своя труд.

В. Иванова-Мавродинова

Биография и факти за автора

Никола Мавродинов (1904–1958) е български изкуствовед и археолог, един от най-добрите познавачи на българското средновековно изкуство, архитектура и култура.

Завършва история и археология в Лиеж (Белгия), 1928 г. Асистент в Народния музей в София (1931–1934), където е и уредник (1934–1944). Директор на Археологическия музей при БАН (1944–1949). Професор по история на изкуствата (1954–1958) и член-кореспондент на БАН (от 1946 г.). Действителен член на Българския археологически институт (от 1939 г.).  

Автор на многобройни съчинения, сред които по-важните са:
¤  Гробница от IV в.сл.Хр. в Пловдив (1926)
¤  Еднокорабната и кръстовидната църква в българските земи до края на XIV в. (1931)
¤  Външната украса на старобългарските църкви (1934)
¤  Проучвания върху старобългарското изкуство (1936)
¤  Археологични и художествено-исторични изследвания на Македония (1942)
¤  Боянската църква и нейните стенописи (1943)
¤  Старобългарската живопис (1946)
¤  Новата българска живопис... (1947)
¤  Обща история на изкуството (1950)
¤  Византийската архитектура (1955)
¤  Връзките между българското и руското изкуство (1955)
¤  Изкуството на Българското възраждане (1957)
¤  Боянската църква. Архитектура и стенописи (1972) 

Откъс от книгата

1. Славяни

Славяните, които образуват българската държава, нахлуват в Балканския полуостров през VI и първата половина на VII в. Първото заселване на славяни на юг от Дунав е станало – според бележките към българския превод на Манасиевата хроника – във времето на византийския император Анастасий (491–518): славяните са преминали при Видин и се отправили към Македония. През VI в. славяни нахлуват многократно в Тракия и Македония, а към края на века и през VII в. те навлизат вече на големи групи – цели племена се настаняват по земите на Балканския полуостров. По това време основното им ядро е обитавало днешна Румъния. Те са населявали пространството между р. Тиса в Трансилвания и устието на р. Дунав. Откъде са дошли те в Древна Дакия, т.е. в сегашна Румъния? Славяните, които населяват Мизия, Тракия, Македония и Гърция, принадлежат към групата на източните славяни – склавини и анти, – тези, които са обитавали преди това областта на североизток от Карпатите, приблизително между Краков и Киев. Техните първоначални обиталища могат да бъдат поставени в областта северно от изворите на реките Днестър и Южен Буг, някъде към Лвов, Тарнопол и Виница. С тях обаче са дошли и северни славянски племена, едно от които е племето севери, което се е настанило в Източна Стара планина. Те са дошли от руските краища и са били родствени на руските племена. Това показва преди всичко фактът, че от всички славянски езици българският е бил и е най-близък до руския. Това показват и еднаквите племенни и топографски названия в руските и българските земи.

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: