Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Скъпа Емма. Бележки на салфетки

Гарт Калахан

Посланията на един баща към неговата дъщеря

"Да създадем дълготрайна връзка с тези, които обичаме

Тази книга е зов за събуждане. Споделете чувствата си. Обадете се по телефона. Напишете онази бележка. Става въпрос за любовта. За комуникацията. За полагането на малки усилия, които имат голямо значение.

Кое е най-важното за вас? Казвате ли всеки ден на децата си, че ги обичате? На какво ги учите? Какви ценности им предавате? Можете ли да отделите време да напишете една бележка? Да проведете разговор? Да оставите грижите, да изключите телевизора, и да намерите начин да се сближите?

Всеки ден.

Бележките на салфетки са за живота. За преподаването на важни уроци на децата ни. За споделянето всеки ден, че ни е грижа за тях. За осъзнаването на силата, с която разполагаме, за да направим промяна. Вие може да мислите, че няколко думи на парче хартия не са от значение. Но те са. Надявам се, че тази книга ще покаже това." - Гарт Калахан

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

13,90 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Приготви. Напиши. Сближи се.

Приготви обяд. Напиши бележка. Сближи се с детето си. 

Ще прочетете тази малка книжка на един дъх. Ще ви стопли, ще ви трогне, ще ви вдъхне надежда и оптимизъм. Ще ви сграбчи още от първата страница. Ще бързате да видите как продължава историята на Гарт Калахан и неговата дъщеричка Емма, за да присъствате на чудото, на щастливия край.

Тази книга е за чудото на живота и на любовта. За силата на човешкия дух. За истински важните неща. За начина, по който възпитаваме децата си и за посланията, които им оставяме.

Но тя не е само за общуването с децата ни. Тя е за всички нас, за ежедневните дребни жестове и думи, с които напомняме на близките си своята любов и им вдъхваме кураж, насърчаваме и вдъхновяваме.

Тази книга ни учи, че животът е в нашите ръце. Че дори и да ни остава един ден, ние трябва да го изживеем с хъс, с любов и внимание, да се борим за него.

Борете се! Радвайте се на близките си! Животът е чудо!

 

"Скъпа Емма, понякога, когато имам нужда от чудо, поглеждам в очите ти  и осъзнавам, че вече съм създал едно."

С обич, татко.

 

Гарт Калахан е израснал в малкото градче Порт Лайдън, щата Ню Йорк, а живее близо до Ричмънд, щата Вирджиния, заедно със съпругата си Лиса и дъщеря си Емма. Неговата обичана дъщеря е източник на вдъхновение на тази прекрасна, човешка история.

Всяка сутрин, когато опакова обяда на Емма, Гарт добавя малка изненада: една "салфетка бележка" - кратко, мило съобщение до Емма, в което той изразява своята любов, насърчение и гордост. Наскоро след като Емма навършва дванайсет години, Гарт разбира, че има рак на бъбреците.

И когато се изправя срещу болестта, тези малки кратки бележки до момиченцето му, придобиват особена важност и смисъл. Точно болестта му напомня колко е крехък животът и кое е истински важното в него. За Гарт всеки ден се превръща в скъпоценен дар, а всяка дума, написана върху салфетките, във важно завещание до неговото любимо дете.

Гарт не знае колко време му остава. Той си дава сметка, че може да не доживее абитуриентския бал на Емма, че може да не е до нея, когато тя расте и се нуждае от бащиния му съвет. И той дава обещание: Каквато и да е съдбата му, Емма всеки ден до завършване на училище ще има своята лично написана от него бележка на салфетка в обяда си. Емма винаги ще има до себе си думите на своя баща, неговите уроци и съвети.

„В тази книга са разказани малки житейски уроци. Те са адресирани до Eмма. Затова вместо да пиша една глава за списъка с нещата, които искам да направя през живота си, или всички неща, които искам да направя преди да умра, аз създадох Списък за живота на Емма. Списък на всички неща, които искам да се уверя, че тя ще преживее през живота си. Нещата, които  искам да научи по пътя. Някои от тях са големи, някои малки. Но това са нещата, които искам тя да знае.

Стараех се да е простичко. Да покажа на хората колко лесно е да направят нещо малко, което би могло да придобие голям смисъл.“

Историята на Гарт Калахан трогва цяла Америка. Хиляди родители се вдъхновяват от неговия опит, започват да споделят в социалните мрежи свои собствени послания и бележки, обръщат поглед към ежедневното общуване с децата и близките си.

„Скъпа Емма“ ни кара да да погледнем по различен начин на съвсем обикновени неща и да си зададем въпроса: Нима в дигиталното време, в което живеем, не е по-добре да напишем нещо на хартия, да оставим на близките си частичка от себе си. Нима, ако след години намерим пожълтяло парче хартия с почерка на любим човек, с малка рисунка и няколко думи, това няма да бъде безценно съкровище за нас...

 

„Скъпа Емма, толкова се гордея с теб, че играеш софтбол толкова добре. Ти си страстен и честен играч. Обичам да те гледам как играеш."

С обич, татко.

 

Живеем в матрица, в която непрекъснато оглеждаме собственото си отражение в телефони и компютри, в която се въртим в омагьосания кръг на работа, кариера, кредит, скъпи придобивки... И често забравяме да бъдем с близките си хора, да им показваме чувствата си, да контактуваме с тях, да демонстрираме любовта си. А това изисква усилия, напомня ни Гарт Калахан.

Тази книга е едно напомняне на простите истини – защо живеем, какво ще остане след нас, какви ценности оставяме на децата си, за какво ще мислим в последния си час... На последния въпрос авторът еднозначно отговаря: За хората, които сме обичали. За това, което изпълва дните ни със смисъл. За любовта.

И независимо, че книгата е написана от смъртно болен човек, тя е не е за смъртта. Тя е за живота! Тя ни учи да живеем! Тя носи мощно, и в същото време много простичко послание: Давайте! Показвайте любовта си! Не жалете сили за това!

А тази любов е спасителна за нас. Тя може да ни извади от онзи транс, в който живеем. Тя може да победи дори болестта.

Споделям тази книга, защото всъщност никой не знае още колко време му остава. Да, скитаме по планетата с надеждата, че сме неуязвими, но всички знаем, че животът ни може да ни бъде отнет мигновено. Знам, че краят ми наближава и приемам това като „подарък“. Мога да прекарам време с близките си и да кажа на хората, които обичам, колко много означават за мен. Само това е от значение. Къщата, банковата сметка, уменията, професията – нито едно от тези неща не е толкова важно. Най-значими са дълготрайните връзки, които създаваме. Това е цялата философия.

Бележките на салфетки не са за смъртта. Бележките на салфетки са за живота. За преподаването на важни уроци на децата ни. За споделянето всеки ден, че ни е грижа за тях. За осъзнаването на силата, с която разполагаме, за да направим промяна. Вие може да мислите, че няколко думи на парче хартия не са от значение. Но те са. Надявам се, че тази книга ще покаже това.

Не пилейте времето. Спрете с извиненията. Кое е най-важното за вас? Казвате ли всеки ден на децата си, че ги обичате? На какво ги учите? Какви ценности им предавате? Можете ли да отделите време да напишете една бележка? Да проведете разговор? Да оставите телефона, да изключите телевизора, и да намерите начин да се сближите?

Всеки ден?

Аз просто се сдобих с платформа, от която да напомня на всички ни колко просто е всъщност всичко. Става въпрос за любовта. За комуникацията. За полагането на малки усилия, които имат голямо значение.

Ето това има значение. Това и нищо друго.

Ще се присъедините ли към мен?“

От книгата

 

Историята на Гарт Калахан и Емма е представена във водещи печатни медии, както и в редица телевизионни предавания. Книгата е издадена в редица европейски държави Германия, Португалия, Дания, Италия, Полша и Русия, както и в Япония, Индонезия, Корея и Китай.

Очаква се и филмовата адаптация на книгата.

 

Биография и факти за автора

Гарт КалаханГарт Калахан е израснал в малкото градче Порт Лайдън, щата Ню Йорк, а живее близо до Ричмънд, щата Вирджиния, заедно със съпругата си Лиса и дъщеря си Емма. Неговата обичана дъщеря е източник на вдъхновение на тази прекрасна, човешка история.

Всяка сутрин, когато опакова обяда на Емма, Гарт добавя малка изненада: една "салфетка бележка" - кратко, мило съобщение до Емма, в което той изразява своята любов, насърчение и гордост.

Наскоро след като Емма навършва дванайсет години, Гарт разбира, че има рак на бъбреците. И когато се изправя срещу болестта, тези малки кратки бележки до момиченцето му, придобиват особена важност и смисъл. Точно болестта му напомня колко е крехък животът и кое е истински важното в него. За Гарт всеки ден се превръща в скъпоценен дар, а всяка дума, написана върху салфетките, във важно завещание до неговото любимо дете.

Гарт не знае колко време му остава. Той си дава сметка, че може да не доживее абитуриентския бал на Емма, че може да не е до нея, когато тя расте и се нуждае от бащиния му съвет. И той дава обещание: Каквато и да е съдбата му, Емма всеки ден до завършване на училище ще има своята лично написана от него бележка на салфетка в обяда си. Емма винаги ще има до себе си думите на своя баща, неговите уроци и съвети.

Откъс от книгата

 

Ценното на емоциите е в това да се споделят, не само да се изпитват.

Саймън Синек

 

СЕДМА ГЛАВА

Тетрадката с бележки на салфетки

 

След няколко седмици вече бях свикнал с новия си работен график. Един ден работех от вкъщи и бях в кухнята, когато Емма си дойде от училище. Строполи тежката раницата на земята и започна да рови в нея. Извади кутията си за обяд и я занесе в трапезарията, само на няколко крачки от мен. Полюбопитствах какво прави, надзърнах през вратата и я видях как вади бележката ми и я къса.

Не бях сигурен дали виждам правилно и все пак бях шокиран. Толкова ли беше неподходяща салфетката ми? Опитах се да си спомня какво бях написал. Може би просто не ѝ беше ден.

Поех си дълбоко въздух и отидох при нея. Поставих ръката си на рамото ѝ и тя ме погледна.

 „Какво правиш, миличка? Не ти ли хареса бележката?“

Челото ѝ се сбръчка в недоумение и изведнъж тя осъзна какво я питах.

 „А не, татко, не е това“, отвърна с усмивка. „Чакай, връщам се веднага.“ Емма се втурна по стълбите и след няколко секунди (напоследък все повече се учудвах на енергията ѝ, тъй като за мен изкачването на стълбите беше мъчение) се върна с черно-бяла тетрадка с твърди корици в ръце и гордо ми я подаде.

Отворих я и видях моите бележки на салфетки, старателно подредени и залепени. Дори си беше направила труда да напише датите до всяка бележка.

Очите ми се навлажниха. Не можех да повярвам, че беше отделила от времето си да го направи. Когато видях събрани бележките, с моя почерк и личните ми послания, разбрах колко важни бяха те за нея.

Наведох се и я прегърнах силно. „Благодаря ти, Емма. За мен значи толкова много, че си… ги запазила“, казах в несполучлив опит да контролирам емоциите си. Седнах на пода и я взех в обятията си, докато разлиствахме страниците. Докато преглеждах внимателно колекцията ѝ, видях на някои места откъснати бележки. Гледах нашата връзка, моя израз на любов и оптимизъм, надлежно събрани в една тетрадка. И тогава видях датата.

 

Скъпа Емма,

Ако можех да ти дам едно нещо в живота, щях да ти дам способността да се виждаш през моите очи. Само тогава ще осъзнаеш колко си специална за мен.

С обич, татко.

 

Датата на първата салфетка беше 6 януари 2012 година.

Първият учебен ден след операцията ми.

Сърцето ми спря. Знаех, че болестта ми се отразява на Емма, че тя се опитва да разбере какво точно се случва, но беше едва на дванадесет.

Гушнах я. „Какво те накара да започнеш да ги пазиш?“, попитах я.

Тя се отдръпна. „Няма причина. Просто исках да ги помня.“ И отиде горе да намери майка си.

Може би влагах твърде много смисъл във всичко. Може би тя просто искаше да си ги запази. Нямаше нужда да ставам прекалено сантиментален.

Скоро след това започнах да споделям нашите бележки на салфетки и историята ни и установих, че инстинктите ми са били верни. Репортерка от местния вестник предложи да напише материал за нас. Холи някак си беше попаднала на Фейсбук страницата, която бях създал, и си помислила, че аз вероятно пиша нещо за начина си на живот след диагнозата. Или поне нейният редактор помислил така. Заедно с Емма дадохме конферентно интервю по телефона, на две отделни линии. Когато разказахме частта от историята, в която Емма ми бе показала тетрадката си, Холи я попита, също като мен: „Защо реши да запазиш тези бележки, Емма?“

„Ами... – започна Емма с удивително спокоен глас – тъкмо се бяхме изправили пред диагнозата рак и първата му операция. Не знаех какво точно се случваше, но се притеснявах. Знаех, че искам да запазя част от него.“

В този момент благодарих на Бог, че Емма не беше в стаята до мен. Едва сдържах сълзите си. Бях съкрушен. Тя беше усетила, че може да ме загуби. Бях се надявал, че съм предпазил дъщеря си от най-големия си страх. А се оказа, че тя е била напълно наясно с него, и моите бележки на салфетки са били нейната опора, нещото, което щеше да ѝ позволи да ме задържи близо до себе си независимо от всичко.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Икигай

Икигай

4 Мнение(я)

Редовен Цена: 13,95 лв.

Специална цена: 9,76 лв.