Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Скали за тревожност в детска и юношеска възраст. Част 5: Обсесии и компулсии

Пламен Калчев

Петата част на поредицата Скали за тревожност в детска и юношеска възраст съдържа адаптацията на три съвременни инструмента за оценка на обсесии и компулсии: Падуански въпросник (PI), Въпросник за обсесии и компулсии – кратка ревизирана версия (OCI-R) и Флоридски въпросник за обсесии и компулсии (FOCI), както и три скали за оценка на асоциирани с обсесиите и компулсиите личностни характеристики: за обсесивни убеждения (OBQ), безпокойства (PSWQ) и потискане на мисли (WBSI). Представени са надеждността, валидността и нормативните стойности при български юноши. Книгата ще бъде полезна на специалисти с професионални интереси в областта на психологичното оценяване.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

1. Падуански въпросник за обсесии и компулсии

1.1. ПОСТАНОВКА НА ПРОБЛЕМА

Падуанският въпросник за обсесии и компулсии е един от най-популярните самоописателни инструменти за оценка на проблема. За разработването на въпросника на базата на интервюта с пациенти с обсесивнокомпулсивно разстройство първоначално са формулирани около 200 съждения, описващи субективни оплаквания: неспособност за отстраняване на нежелани мисли, съмнения/трудности при вземане на прости решения, несигурност в личната отговорност при случайни инциденти, „предъвкващо мислене“ за малко вероятни опасности и др. Дискриминативните възможности на скàлата след това са оценени чрез данни от пациенти с други тревожни или депресивни разстройства, и след редуциране на първоначалния списък (вкл. чрез изключване на твърдения за емоционални състояния и личностни черти) останалите 76 айтема са апробирани в масова извадка от 1200 възрастни. Факторният анализ води до отпадане на нови 16 твърдения, а част от останалите са преформулирани. Структурата на версията от 60 айтема е оценена с нова неклинична извадка от 967 възрастни (от 16- до 70-годишни). Отговорите се дават с помощта на 5-степенна Ликертова скàла (0–4) за степен на преживявано напрежение/безпокойство, предизвиквано от описаните мисли и видове поведение. Анализът по метода на главните компоненти свидетелства в полза на 4-факторно решение:

• Увреден контрол върху менталните дейности (неспособност за отстраняване на нежелани мисли, съмнения/трудности при вземане на прости решения, несигурност за личната отговорност при случайни инциденти, „предъвкващо“ мислене за малко вероятни опасности и др.

• Да се заразиш: действия, свързани с прекалено миене на ръцете, ритуализирано чистене, свръхзагриженост от замърсяване, безпокойства по повод нереалистични възможности за заразяване и др.

• Проверяване: многократно проверяване на врати, кранове за вода, газ, писма, пари и др.

• Подтици и свързани с тях безпокойства от загуба на контрол върху импулсите – за насилствени действия към животни или хора, импулси за нанасяне на вреда на себе си/другите, за извършване на антисоциални действия или поддаване на сексуални импулси и др.

В рамките на същото изследване са получени данни за надеждността (вътрешна съгласуваност и тест-ретест надеждност), както и за валидността на инструмента.

Падуанският въпросник е разработен с италианска извадка, но резултатите са публикувани на английски език, което заедно с качествата на инструмента е допринесло за широкото му разпространение и използването му както за клинични, така и за изследователски цели. На практика това е първият инструмент, който освен скàлите за компулсии съдържа отделни скàли за оценка на обсесиитеи по тази причина е не само широко използван, но от него са заимствани айтеми при разработването на редица други самоописателни инструменти. Налице са адаптации на Падуанския въпросник в различен културен контекст: например в САЩ, Холандия, Австралия. Данните в неклинични извадки възпроизвеждат 4-факторната структура, макар част от айтемите да не се разпределят в съответствие с оригиналното изследване.

Въпреки широкото използване на Падуанския въпросник (а може би и поради тази причина) структурата му е предмет на две принципно важни ревизии. Налице е и по-късен опит за интегриране на резултатите. Тъй като направените корекции водят не само до отпадане на част от първоначалните айтеми, но и до съществена преоценка на структурата и характера на оценяваните конструкти, те ще бъдат представени накратко по-долу.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.