Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Симеон Радев. Биография, пълна библиография, спомени

Йордан Василев

"Роден е в Ресен на 19 януари 1879 г., тогава в Турция, сега в Република Македония. Цялото му име е Симеон Трайчев Радев, имал е двама братя (Владимир и Христо) и пет сестри. Да поясня. Ресен в онова време е бил забележително селище, за него са писали чуждестранни пътешественици като френския учен Ами Буе (1836–1838), руския Виктор Григорович (1844–1845), австриеца И. Г. Хан (1863). В статистика от 1900 г. е отбелязано, че населението на града е 2400 българи, 800 българомохамедани, 30 турци, 300 арнаути-мохамедани, 570 власи и 350 цигани. В село до Ресен е роден и чаровният Трайко Китанчев (1858–1895). Има легенда, че селището е основано от войници на цар Самуил (Х–ХІ в.), ослепени недалеч."

Из книгата

 

Наличност: Да

17,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

За младите хора днес името на Симеон Радев не означава нищо, защото половин век по време на комунистическото управление то бе пренебрегвано; не бе включено в учебници, почти не се споменаваше в печата. А той според мен е писател от ранга на Захарий Стоянов и Иван Вазов. Нека не класираме като в спорта кой е по-напред; затова се залових да пиша за него, подсказаха ми го разговори с неколцина млади хора, които не бяха чували името му и се изненадаха, че българите имат такава знаменита личност.

Невероятен интелектулец, роден в Македонския край, български дипломат в продължение на десетилетия, направил за България много – а бе оставен на старини по време на комунизма да живее в мизерия. Неговата съпруга Бистра Винарова, дъщеря на ген. Виктор Винаров (1856–1908), е модерна художничка, получила признание в цяла Европа, но след септември 1944 г. комунистическата власт не ѝ позволява да прави изложби и творбите ѝ стоят десетилетия в апартамента им на ъгъла на ул. „Рачо Димчев“ и „Гладстон“ до 2014 г. Когато най-после бяха показани, тя отдавна си беше отишла от този свят.

Най-важното е, че освен всичко друго Симеон Радев е оставил важни и интересни текстове. На младини е журналист и е написал над 1000 статии за десетина години, а освен това е създал книгите „Строителите на съвременна България“ (т. І–ІІ, 1910–1911) и още много творби, които ни приобщават към нашата история и трябва да се знаят от всеки българин, който се смята за интелигент, за образован.

Поставих в текста номер пред всяка включена в библиографията негова публикация за улеснение при цитиране, защото са многобройни, а освен това – лесно да се различават заглавията от моите обяснителни добавки или спомени. Заглавията са набрани в курсив. Всички цитати и заглавия са според правописа от онова време

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: