Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Силните храни за мозъка

Нийл Барнард

Едва ли е изненада за някого, че храненето и здравето са пряко свързани. Но малцина знаят, че определени храни могат да защитят мозъка ни и да подобрят неговото функциониране. Ето и изненадата: силните храни сериозно намаляват риска от развитие на Алцхаймерова болест. Книгата обобщава най-новите научни изследвания и дава революционна програма, която може да укрепи паметта и да защити здравето на мозъка ни. В "Силните храни за мозъка" д-р Барнард разкрива с какво можем да се храним без ограничения и какво да избягваме. Той разкрива, че определени упражнения и добавки могат не само да подобрят здравето на мозъка, но и да намалят риска от развитие на болест на Алцхаймер, инсулт и други по-леки здравни проблеми – като липса на енергия, безсъние и лош сън, раздразнителност и липса на концентрация.

  • Корица: Мека
  • Страници: 328
  • Тегло: 0.280 кг
  • Издадена: 2014 г
  • Издателство: Изток-Запад
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

18,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Ефикасен план в 3 стъпки за защита на мозъка и усилване на паметта

Може ли закуската или обядът да увредят паметта ни? Не пропускаме ли храни, които биха могли да ни предпазят от болестта на Алцхаймер?

Едва ли е изненада за някого, че храненето и здравето са пряко свързани. Но малцина знаят, че определени храни могат да защитят мозъка ни и да подобрят неговото функциониране. Ето и изненадата: силните храни сериозно намаляват риска от развитие на Алцхаймерова болест. Книгата обобщава най-новите научни изследвания и дава революционна програма, която може да укрепи паметта и да защити здравето на мозъка ни.

В "Силните храни за мозъка" д-р Барнард разкрива с какво можем да се храним без ограничения и какво да избягваме. Той разкрива, че определени упражнения и добавки могат не само да подобрят здравето на мозъка, но и да намалят риска от развитие на болест на Алцхаймер, инсулт и други по-леки здравни проблеми – като липса на енергия, безсъние и лош сън, раздразнителност и липса на концентрация. 

От “Силните храни за мозъка” ще научите:

• Кои са най-добрите храни за укрепване на когнитивната функция.
• Какви рискове носят за вашата памет млечните продукти и месото.
• Ролята на алкохола и кофеина за риска за разболяване от Алцхаймер.
• Какви са най-новите открития на учените относно токсичните метали, например срещащия се в готварските съдове, кенчетата с газирани напитки и популярните средства против стомашни киселини.
• План за подробно меню, рецепти и съвети за спестяване на време при готвене. 

Откъс от книгата

Метали в мозъка

Металите, изглежда, са били винаги нож с две остриета. Оловото ни е дало тръби за водопроводите, но освен това е отровило безброй малки деца. Живакът ни е дал термометрите и електрическите ключове, но освен това е причинил дефекти в ембрионалното развитие. От метал се строят мостове и локомотиви, но се правят и куршуми, затворнически килии и ръчни гранати. 

Металите са нож с две остриета и в човешкия мозък. В последната глава видяхме, че учените са открили плаки и възли в мозъка на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер. Ако анализираме типичната плака – плаката от малки отложения, които се намират в мозъчните клетки, – ще открием, че по-голямата част от нея се състои от белтъка бета-амилоид. Но в нея има и друго. Изследвайки плаките, изследователите са открили в тях малки количества мед. Открили са и други метали, по-конкретно желязо и цинк, както и други. 

И трите въпросни метала са необходими на тялото – медта за изграждането на ензими, желязото за кръвните клетки, а цинкът за нервната трансмисия, както и за много други функции. Получаваме ги от храната, която консумираме. Оказва се обаче, че ако поемаме прекалено много от който и да било от тях, те могат да увредят мозъчните ни клетки. Разликата между полезното за здравето количество и токсичното е изненадващо малка. И точно в това е проблемът. 

Желязото и медта са неустойчиви. Излейте литър вода в чугунен тиган и я оставете да постои. Ръждата, която ще се образува, е окисление. Медта също се окислява, поради което лъскавата, блестяща жълта монета скоро потъмнява, като понякога се съчетава и с други елементи и става зелена. 

Хубави цветове, да. Не е хубаво обаче, когато тези химични реакции стават вътре в тялото ви. Тоест когато желязото и медта стартират производството на свободни радикали – силно неустойчиви и разрушителни молекули кислород, които могат да увредят мозъчните ви клетки и да ускорят процеса на стареене. Накратко, желязото и медта водят до образуването на свободни радикали, а тези свободни радикали са като торпили, атакуващи клетките ви. 

И така: дали твърдя, че паметовите разстройства може би се причиняват от обикновени метали като медта, желязото и цинка? За да отговоря на този въпрос, нека отидем в Рим, където екип от учени е изследвал шейсет и четири жени. Всички са на възраст над петдесет години, но напълно здрави. Изследователите им вземат кръвни проби, за да измерят количеството мед в кръвта, и после им правят различни тестове, за да проверят техните памет, способност за разсъждаване, схващане на езика и способност за концентрация. 

Всички жени се справят отлично. Никоя не показва сериозно нарушение. Но някои се справят значително по-добре от други в някои от тестовете. И се оказва, че онези, които имат най-малко умствени затруднения, имат най-ниски нива на мед в кръвта. Те имат необходимата за нуждите на тялото мед, но нямат прекалено големи количества и това очевидно им дава голямо предимство. Разликата е особено забележима при тестове, за които е необходимо фокусирано внимание. 

Едно изследване на шейсет и четири жени не е особено голямо. Затова нека отидем при един екип учени в Калифорнийския университет, Сан Диего, който е изследвал много по-голяма група – 1451 души от Южна Калифорния. Те установяват до голяма степен същото. Хората, които имат по-ниски нива на мед в кръвта си, имат по-остър ум в сравнение с онези, при които количествата са прекалено високи. Те имат по-малко проблеми с краткосрочната и дългосрочната памет. Същото важи и за желязото. Хората с по-малко желязо в кръвта имат и по-малко проблеми с паметта. 
И така, макар че както желязото, така и медта са изключително важни, когато са в малки количества, прекалено голямото им количество в кръвния поток, изглежда, вещае проблеми.

 

Биография и факти за автора

Нийл Барнард

Д-р Барнард получава научната си степен „доктор по медицина“ в Медицинското училище към Университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон, където специализира, а впоследствие и преподава медицина. Практикува в болницата „Сейнт Винсънт“ в Ню Йорк, след което се връща във Вашингтон, където основава Лекарския комитет за отговорна медицина. Научните му изследвания се цитират в официалните изявления на Американската асоциация за диабета и на Американската асоциация по диетология, а статиите му се публикуват в редица списания. Ученият и неговият екип са помогнали на много хора да отслабнат и да намалят нивата на холестерол, разработили са метод за спазване на подходяща диета при диабет, който е по-ефикасен от досегашните диети и са развили програми за работното място и за лекарските кабинети, целящи да помогнат на хората да променят начина си на хранене, за да подобрят здравето си.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.