Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Шестото измиране

Елизабет Колбърт

През последните 500 милиона години са отчетени пет масови измирания, помели внезапно и драматично живота на Земята. Учени по цял свят в момента наблюдават признаците за шестото измиране, предполагаемо по-смъртоносно дори от астероида, виновник за изчезването на динозаврите. Този път причината за този катаклизъм сме самите ние.

 

Наличност: Да

18,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Елизабет Колбърт е дългогодишен сътрудник на „Ню Йоркър“ и „Нашънъл Джеографик“. Позовавайки се на множество научни дисциплини, тя ни представя една история на изчезващите пред очите ни видове – още по-смразяваща предвид факта, че, изглежда, вече е неотвратима... Историята за масовите измирания е поднесена с хаплив и честен до болка хумор, което засилва още повече чувството, че разгръщащият се пред очите ни кошмар не е просто лош сън, който ще свърши ей сега.

Именно шестото измиране вероятно ще е заветът на хората, разкриващ нашата същност като вид. Наистина: по делата ни ще ни познаете...

Шестото измиране“ е удостоена с „Пулицър“ за 2015 г. за документална книга; книга, която ни кара да преосмислим какво означава да си човек.

Откъс от книгата

Пролог

Казват, че началата често тънат в мъгла. Такъв е случаят и с нашата история, която започва с появата на нов вид преди приблизително двеста хиляди години. Този вид все още си няма име - това важи за всичко по онова време - но притежава способността да именува.

Както е при всички млади видове, положението и на този се крепи на косъм. Представителите му са малобройни, местообитанието му е ограничено до малък дял от Източна Африка. Полека-лека популацията му нараства, но е твърде вероятно след това да е намаляла отново до само няколко хиляди двойки и се твърди, че е бил дори на границата на измирането.

Членовете на вида не са особено пъргави или силни, нито пък плодовити. За сметка на това обаче са извънредно находчиви. Постепенно навлизат в региони с разнообразен климат, нови хищници и различна плячка. Не изглежда да ги спира никое от обичайните ограничения на обитаема среда или география. Те пресичат реки, плата, планински вериги. В крайбрежните райони събират морски дарове; навътре в сушата ловуват бозайници. Навсякъде, където се заселват, адаптират средата и правят нововъведения. Когато достигат Европа, срещат там много сходни с тях самите същества, но по-набити и вероятно по-мургави, те били живели на континента много по-дълго. Новите се кръстосали с тях и след това по един или друг начин ги изтребили.

Краят на това разселване се оказва показателен. Докато видът разширява ареала си, кръстосва пътя си с този на животни с размер два, десет, та дори и двайсет пъти колкото неговия - големи котки, огромни мечки, костенурки с размерите на слонове, ленивци с ръст над седем метра. Тези видове са по-силни и често по-злобни. Но се размножават бавно и поради това биват изтрити от лицето на света.

Макар че е обитател на сушата, нашият вид - непримирим изобретател - пресича морето. Достига острови, обитавани от еволюционни отцепници: птици, които снасят дълги по половин метър яйца, хипопотами с размер на прасенце, гигантски гущери. Привикнали с изолацията си, тези същества не са добре пригодени да се справят с новодошлите или техните разнообразни спътници (най-вече плъховете). Така голяма част от островните отшелници също потъват в небитието.

На тласъци и паузи, процесът продължава хиляди години наред и през това време видът, вече отдавна не толкова нов, се е разпространил практически по цялото земно кълбо. В настоящия момент горе-долу едновременно се случват няколко неща, които позволяват на Homo sapiens, както видът е започнал да се нарича, да се възпроизвежда с безпрецедентна скорост. В рамките само на един век популацията се удвоява; след това се удвоява пак и пак. Изсечени са огромни горски масиви. Хората го правят съзнателно, с цел да се изхранват. Не толкова целенасочено преместват организми от един континент на друг и пренареждат биосферата.

Междувременно се провежда още по-странна и по-радикална трансформация. След като откриват подземните енергийни залежи, хората започват да променят състава на атмосферата. Това на свой ред води до промени в климата и състава на океаните. Някои растения и животни се приспособяват чрез преместване. Те изкачват планините или мигрират към полюсите. Но се оказва, че по-голямата част от тях - в началото стотици, после хиляди, а накрая вероятно милиони - са обречени. Смъртността сред тях нараства прогресивно, а качеството на живота им се влошава.

Никое друго същество досега не е променяло живота на планетата по подобен начин, но са се случвали други, сравними по мащаб, събития. От време на време в далечното минало планетата е минавала през толкова ужасяващи промени, че биологичното разнообразие драстично е намалявало. Пет от тези древни събития са били така катастрофални, че сме им заделили собствена отделна категория: това е тъй наречената Голяма петорка. Изглежда като фантастично съвпадение, макар най-вероятно изобщо да не е такова, но историята на тези събития бива разкрита точно когато хората започват да осъзнават, че са започнали да предизвикват още едно подобно. Макар да е все още твърде рано да се каже дали ще достигне пропорциите на Голямата петорка, то става известно като Шестото измиране.

Историята на Шестото измиране, поне каквато съм решила да ви я разкажа, е написана в тринадесет глави. Всяка проследява по един вид, станал по някакъв начин емблематичен - американския мастодонт, безкрилата гагарка, амонита, изчезнал заедно с динозаврите в края на креда. Съществата от началните глави са вече предали богу дух и тази част от книгата се занимава преди всичко с великите измирания от древността и с криволичещата история на тяхното откриване, чието начало е положено с труда на френския естествоизпитател Жорж Кювие. Втората част на книгата в голямата си част се развива в настоящето - във все по-фрагментираната амазонска дъждовна гора, по бързо затоплящите се склонове на Андите, из външните участъци на Големия бариерен риф. Избрах да посетя тези конкретни места поради обичайните журналистически причини - понеже там има изследователска станция или пък защото някой ме е поканил да се присъединя към експедицията му. Обхватът на случващите се в момента промени е такъв, че - с подходящите напътствия - мога да намеря техни признаци без значение в коя посока реша да се отправя. Една от главите засяга измиране, случващо се съвсем буквално в собствения ми заден двор (и най-вероятно във вашия също).

Измирането по принцип е зловеща тема, а масовото измиране е в пъти по-страховита. То също е и увлекателна тема. В следващите страници ще се опитам да ви предам и двете усещания: възхитата да научаваш подробностите и в същото време ужаса от наученото. Надеждата ми е читателите на тази книга да я затворят, оценили както трябва наистина изумителния момент, в който ни се е паднало да живеем.

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Съдържание

Пролог

 

 

Първа глава

Шестото измиране

Втора глава

Кътниците на мастодонта

Трета глава

Оригиналният пингвин

Четвърта глава

Късметът на амонитите

Пета глава

Добре дошли в антропоцена

Шеста глава

Морето около нас

Седма глава

Надрусване с киселина

Осма глава

Гората и дърветата

Девета глава

Острови на сушата

Десета глава

Новата Пангея

Единадесета глава

Носорогът отива на видеозон

Дванадесета глава

Генът на лудостта

Тринадесета глава

Твар перната

 

 

Благодарности

Бележки

Подбрана библиография

Именен показалец

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.