Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Робърт колеж и българите

Орлин Събев

Книгата е посветена на Робърт колеж, основан в Цариград от американски протестантски мисионери през 1863 г., на близо хилядата българи, които са учили там, и на ролята на колежа в българската история. Изследването е базирано на неизползвани или слабо проучени документи: архивите на самия колеж, по-голямата част от които се съхраняват в библиотеката на Колумбийския университет (Ню Йорк), а друга част в Истанбул, както и напълно пренебрегваните досега османски архиви. Особено място в книгата е отделено на образователните идеали и политики, следвани и прилагани от колежа като застъпник на протестантската етика и американския либерализъм. Те в голяма степен оказват влияние и върху мирогледа на учениците. Ръководството и преподавателите на колежа са се стремили да изградят у тях силни характери, волеви личности и народни водачи. Най-голям успех в това отношение те постигат с българските ученици, на които книгата обръща специално внимание чрез анализ на техния социален профил, кариерно развитие след колежа и активната им роля в обществено-политическия живот на свободна България.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

25,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

Увод

Познатият и непознатият колеж

През учебната 2013–2014 г. две образователни институции честваха 150-годишнината от основаването на Робърт колеж в качеството на негови легитимни наследници. Разкрит през 1863 г. в Цариград като мъжки колеж, през 1932 г. президентът му поема ръководството и на Американския девически колеж, основан съответно през 1871 г. Двата колежа запазват формалната си самостоятелност до 1958 г., когато се сливат и придобиват общ Съвет на настоятелите. Поради недостиг на финансови средства и спецификата на турското законодателство, което не позволява функциониране на чуждестранни висши училища на територията на Република Турция, през 1971г. Съветът на настоятелите предоставя на турската държава сградния фонд на мъжкия колеж, който се използва за новосформирания държавен университет, наречен Босфорски (Boğaziçi Üniversitesi), а в сградния фонд на Девическия колеж двата слети колежа се преобразуват в Смесена частна американска гимназия, която запазва емблематичното наименование Робърт колеж (Özel Amerikan Robert Lisesi). Преподавателският състав от бившите колежи е ангажиран и в двете новосформирани учебни заведения, благодарение на което добрите образователни традиции и високи учебни стандарти се предават и запазват и в наследниците.

Зад тази история се крие, разбира се, много по-пространен, многопластов и нюансиран исторически процес, който винаги е пораждал изследователски интерес заради неоспоримия факт, че Робърт колеж се е наложил през годините като еталон за висококачествено образование, а мнозина негови възпитаници са се изявили като професионалисти и лидери. Нещо повече, Робърт колеж не просто е образователна институция – той се утвърждава като обществена институция, чието значение надхвърля социокултурните рамки, в които обикновено остават ограничени функциите на едно учебно заведение. В определени исторически моменти той се превръща в политически фактор, поставящ на изпитание не една и две страни, и това обуславя специфичното му място в историята на региона.

Ако се пренесем в края на XIX век, откогато датира една рекламна брошура на колежа, озаглавена „Защо трябва да проявя интерес към Робърт колеж?“ (Why Should I Interest Myself in Robert College?), можем да прочетем следните аргументи: „защото е принципно християнски колеж, в никакъв случай сектантски...; защото е американски колеж, плод на американската филантропия и усърдие...; защото е в Цариград, един от най-важните регионални центрове...; защото вече е придобил висока репутация като учебно заведение...; защото има здрава основа, върху която да се надгражда...; заради това, което вече е постигнал...; защото е дал християнско образование на стотици младежи, които един ще бъдат водачи на народите си...“

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: