Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Първостроителите на българската държавност

Георги Атанасов

В ПЪРВОСТРОИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ читателят ще открие нови, неподозирани сведения и обобщаващи анализи за първите ни ханове. Ще долови колко по-пълнокръвна е картината на нашето начало благодарение на интердисциплинарния подход към личностите и събитията, съчетал последните открития на археолозите от Волга до Италия, новия прочит на писмените извори, актуализираната информация от монетите и печатите, стиловия анализ на съкровищата, архитектурните феномени и пр. Ще ви е любопитно кой в действителност е патрицият Органа, вуйчото на Кубрат, как слага началото на българската държавност и даже годината на това събитие. Още по-вълнуващи са постиженията на Кубрат – кан или каган, за владетелския му домен по Днепър, как приобщава анти, севери и славяни и защо Аспарух е прекият му наследник. Откъде тръгва Аспарух към Онгъла и къде се е намирал, защо мирът от 681 г. е без аналог в ромейската история? Най-после за Тервел – първият кесар и първият императорски зет „чужденец“ и неподражаемия му дворец!

 

Наличност: Да

18,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Проф. д.и.н. Георги Атанасов е роден на 6 .01.1957 г. в гр. Алфатар, Силистренско. През 1982 г. се дипломира в Историческия факултет на Великотърновския университет. От 1983 г. е археолог в РИМ Силистра. През 1990 г. защитава докторат „Скалните манастири в Добруджа V–VI в.“. През 1999 г. се хабилитира за доцент с монографиите „Инсигниите на средновековните български владетели. Корони, скиптри, оръжия, костюми“ и „Скала. Крепост от Х – ХІ в. до с. Кладенци, Тервелско“. През 2006 г. след отпечатване на книгата „Доростолската епархия през Късната античност и Средновековието“ става доктор на историческите науки, а от 2010 г. професор след отпечатване на книгата „Добруджанското деспотство“. Той е автор на 220 научни публикации, сред които 15 книги и над 40 статии в авторитетни издания в Германия, Русия, Австрия, Франция, Украйна, Молдова, Румъния и Чехия, посветени на християнската археология, скалните манастири, владетелските знаци, култa към св. Георги, демографските промени, паметниците на Дръстър и Добруджа, светци-мъченици от ІІ – ІV в.

Откъс от книгата

Въведение или кратък обзор на българите и сродените с тях племена в навечерието на Старата Велика България

Според хронистите извън от всякакво съмнение Кубрат, макар и представян като предводител на уногондурите, създава не единствено уногондурска, а по-скоро българска държава (уногондуро-българска конфедерация?), титулувана като „Старата Велика България“. Това явление определено е предизвиквало нестихващ интерес, но е получавало различни тълкования въпреки недоизяснения етногенезис на българите, които иначе шестват в европейската история от Кавказ до Западна Европа под разни имена между ІV–VІІ в. Самото име българи е истински казус, по който са се упражнявали десетки учени, включително ерудирани лингвисти. Не е тук мястото за нов обширен специализиран анализ, а и той може да е дело на всестранно подготвен езиковед. Въпреки това, ще използвам възможността да представя в резюме една от най-новите хипотези по въпроса, която на пръв поглед изглежда по-правдоподобна, както и да добавя нови идеи. Вече е забелязано, че мнозинството български или свързани с българите племена включват етнонимната форма гур – от огур – оногури, утигури, уногондури, хайлангури, аунгури, сарагури унугури и пр. Според Н. Егоров това е важно указание, че в зародишната си история около ІV–V в., те говорят общ специфичен тюркски език (т.нар. R-език), сходен с чувашкия, където огур се отъждествява с българите (и свързаните с тях хунски племена?), а огуз с тюрките. И продължава, че името Булгар се състои от Бул – превеждано от ирански като Голям или Велик, и въпросния ентноним огур – гур, сиреч етимологията води на Велики огури. На този фон ирано-тюркският произход на името е обясним и със специфичния етногенезис на българите. ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: