Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Психология на парите. С житейски закони - по пътя към щастието и успеха

Рюдигер Далке

Темата за парите винаги има нещо общо и с душата ни – нашето общество твърде малко, даже никак, не се съобразява с това. Богатството и бедността са относителни. С помощта на тази книга всеки може да изясни лично за себе си как по-точно да борави с парите и какво може да се подобри спешно или пък в дългосрочен план. С годините възприемането и осъзнаването на смисъла на парите от обществото като водеща необходимост вече е по инерция и стремежът към тях през целия ни живот всъщност ни разболява. Далке разглежда теми като дали времето е пари, каква сила имат те въобще, кои са паричните криви, как да разобличим собствените си предубеждения за парите, на какви закони се подчинява богатството, каква е силата на парите, кои са дванайсетте човешки архетипа спрямо отношението им към парите.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,00 лв.

 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

С житейските закони – по пътя към щастието и успеха

Темата за парите винаги има нещо общо и с душата ни – нашето общество твърде малко, даже никак, не се съобразява с това. Богатството и бедността са относителни. С помощта на тази книга всеки може да изясни лично за себе си как по-точно да борави с парите и какво може да се подобри спешно или пък в дългосрочен план. С годините възприемането и осъзнаването на смисъла на парите от обществото като водеща необходимост вече е по инерция и стремежът към тях през целия ни живот всъщност ни разболява. Далке разглежда теми като дали времето е пари, каква сила имат те въобще, кои са паричните криви, как да разобличим собствените си предубеждения за парите, на какви закони се подчинява богатството, каква е силата на парите, кои са дванайсетте човешки архетипа спрямо отношението им към парите.

Откъс от книгата

Темата за парите винаги има нещо общо и с душата ни, макар че нашето общество твърде малко се съобразява с това. Вярна е тезата на един приятел: „купуваме си неща, от които не се нуждаем, с пари, които не притежаваме, за да се перчим пред хора, които не харесваме.“

… Какво бихте сторили, ако внезапно се сдобиете с един милион марки? Този прочут въпрос бил зададен веднъж и на банкера Херман Йозеф Абс и той отговорил спонтанно: „Ами че тогава щеше да ми се наложи да се ограничавам.“ Всичко е относително, а това разбира се засяга и парите. Решаваща е не абсолютната парична сума, а нашето вътрешно отношение към нея. Онзи, който има високи претенции и умерени доходи, ще се чувства нещастен. Този, който има умерени претенции и по-високи доходи, ще бъде доволен. Твърде възможно е номер 1 да печели повече от номер 2 и въпреки това да не по-доволният. До голяма степен ние лично преценяваме доколко сме доволни имайки предвид онези, с които се сравняваме…

… На тази планета се намират безкрайно много места с безкрайно много различни стандарти. Онзи, който в Цюрих е беден с наличните си авоари, може да мине за богат в Бали. Който е успял да събере 5000 евро, е в състояние да си устрои доста добър живот на много места по света, но навярно не и тъкмо там, където е израснал. Дори и малката пенсийка може да е значително постъпление за някои места по света. Само от нашата гъвкавост и нагласа зависи колко богати желаем да се чувстваме.

С една дума сметките показват, че противно на мнението на повечето хора, е много по-лесно да си устроим богат живот на някое друго място. Но не бива да забравяме, че пренасяме и себе си, заедно с всичките си проблеми. Ето как бедняшкото ни самосъзнание винаги пътува заедно с нас и обяснява множеството провалени опити за емиграция. Вътрешните проблеми много рядко се решават чрез външната смяна на мястото, но затова пък чрез вътрешна промяна и мислене могат да се разрешат.

Същото важи и за инвестициите. Съществуват безброй възможности. Най-приятната парична инвестиция за душата със сигурност е направена за неща, които доставят радост за хората. Каквото и да инвестирате за възстановяване на собствената си душа, както и за душата на другите, то е абсолютно неподвластно на кризите и е вложено по най-добрия начин, дори и отвъд смъртта. Тъй че почивките и плановете за духовно израстване, включително и за семейството, са идеално капиталовложение. Безспорно най-доброто осигуряване за старост е да достигнеш до старостта все още като щастлив човек или евентуално отново да се превърнеш в такъв. Защото от това зависи как ще прекараш пенсионерските си години. Ако върху някоя надгробна плоча можехме да прочетем: „Тя беше жива, когато умря“, то тогава е постигнат оптимумът.

Разбира се, парите би следвало да са достатъчни и като количество, но не е речено да си богат… затова пък е важно да имаш работа, която да ти доставя радост и да те удовлетворява. И тъкмо това най-вече ще обезпечи съответната оплата, съответно и успех. Който работи с радост, има повече радостни моменти с парите, които получава, макар че парите му са по-малко. Човек е възможно всеки момент да загуби материалните си дарове, но няма да загуби дарованието на собствената си душа да се справя с живота и с неговите задачи.

Кривата на парите

По правило започваме с малко пари и това има смисъл. Ако от самото начало разполагаме с много пари – примерно от наследство, тогава следва да очакваме купища проблеми, които могат да попречат на нагласата ни да се развиваме, да учим и да постигнем определени резултати. За какво му е на някой да се напряга, след като вече си има всичко и може да си позволи всичко?!

Ако се съсредоточим върху духовните си възможности за развитие на нашите наследници, то тогава за предпочитане е данъкът наследство да бъде увеличен на 100%. Тогава, но не за дълго, всички навярно биха имали еднакви шансове за развитие, а държавата за един кратък период би имала повече пари. Разбира се това е илюзорно, защото шансовете никога не са еднакви. Подобна радикална стъпка не би била от полза за никого, защото в рамките на едно поколение всичко ще принадлежи на държавата, което при комунизма вече е довело до срив в системата. Недостатъкът в дългосрочен план би бил следният: всички богати хора щяха да забягнат с парите и технологиите си, за да подсигурят за своите наследници, но на друго място, своите пари. А дали ще им бъдат от полза по този начин – в това сериозно се съмнявам след 30-годишната си практика на консултант.

По правило младите хора имат несравнимо по-добри шансове, в случай, че започнат с по-малко пари, дори с прекалено малко пари. Тъкмо тогава лекото повишение на доходите може да породи значителни промени в живота им. За жалост ние клоним генерално към обобщаватне на своя опит. Изхождаме от предположението, ще всичко ще продължи в същия дух, така както е било в началото. Но при парите и техните възможности, тенденцията се променя, което повечето хора не забелязват, или пък забелязват твърде късно. В цялата вселена не съществува нищо, което да се развива линейно, а се развива под формата на крива. В действителност няма права линия.

Онзи, който по време на обучението си разполага с много малко пари, ще се научи да се ограничава и ще стане пестелив и скромен, което ще му донесе доста преимущества в предстоящия живот. Ще може да оцени по-нататъшния лукс, ще може да му се наслаждава. Думата все пак произхожда от латинското „lux“, което означава „светлина“. Ако искаме луксът да озари живота ни със своята светлина,ще трябва да опознаем срещуположния полюс, дори да поживеем в мизерия.

Когато по-късно се стигне до нарастване на доходите, тогава ще се чувстваме облекчени. Животът ни може да се подобри драматично именно чрез това нищожно увеличение на доходите ни. Следващите нищожни растежи на нашите доходи, отново ще ни донесат поредното видимо повишаване на качеството на живот. С течение на годините, доходите ни биха могли да се увеличават, но промените в живота ни ще настъпват по-бавно и ще са по-скромни.

Печеленето на пари изработва една собствена динамика, която пречи да се проумее, че нарастващото количество пари носи все по-малко ползи. Когато някой притежава всичко, което може да закупи с малко пари, той се нуждае от много пари, за да се снабди с още луксозни нещица. Така че за да подобри още нещо, са му необходими още пари.

Когато най-добрата стереоуредба е поставена в скъпия хол, когато луксозната къща е в луксозен квартал, това прави силно впечатление и изпълва с удивление малчуганите, които живеят в съседство. Когато вратата на гаража се отваря автоматично, когато петзвездните хотели са станали ежедневие, а пътуването в първа класа – стандарт, идва един опасен момент, който убягва във въртопа на паричната игра.

Преди него е позиционирана фазата на проникването. Онова, което в началото е прекрасно, на бърза ръка се превръща в рутинност и по този начин насладата в повечето случаи намалява, а в даден момент – тя изчезва напълно. Постигането на качеството на живот, с помощта на парите, става екстремно скъпо. Някои се опитват да го постигнат чрез покупка на екстремно скъпи пътешествия, изискани ястия, скъпоценни бижута. Други се опитват да го постигнат чрез уникални произведения на изкуството. Но за да се постигне нещо, което да бъде забелязано, става все по-трудно, все по-скъпо.

Накрая кривата на парите стига до точка, в която качеството на живот престава да се катери нагоре. Нужни са значителни приходи, за да се поддържа насладата от живота на едно и също ниво. Печеленето на пари се превръща в рефлекс, а човек престава да разсъждава върху смисъла да се печели.

Нещата могат да се влошат още повече. Кривата на качество на живота може да тръгне отново надолу, което причинява следващата парадоксална ситуация – налага се да се печелят още повече пари. Страхът от загуба нараства, мерките за охрана на купищата пари стават все по-скъпи, изостря се апетитът на обкръжението. Налага се да се увеличат усилията за печеленето на още пари. Механизмът на печелене на пари, в комбинация с безмозъчното предположение, че при всички положения с повече пари е по-добре, добива вече такава суверенност, че човек не разбира налудничавата ситуация, в която е попаднал.

В този обществен строй все по-малко хора изкарват все повече пари. Доходите на ниско поставените прослойки са в застой, някои спадат, а доходите на върхушката нарастват неудържимо. Все по-малко като бройка стават сливанията на предприятия, затова пък нараства бройката на тези, които печелят едва-едва. Те не спират да произвеждат чудовищно изобилие от продукти. Първенците в печелене на пари могат да си позволят всчко, което душата им поиска, само че за жалост не разполагат с време. А душата им не иска в повечето случаи истински тези същите неща. Същевременно безработните хора разполагат с всичкото време на този свят, за да се насладят на всички изгодни предложения, но не разполагат с пари, с които могат да закупят тези изгодни предложения.

Това общество произвежда изобилие от неща за хората, на които им липсва време, за да се възползват от тях, докато на тези хора с безкрайно време им липсват парите за тези неща.

Логиката на парите: обобщение

В началото малкото пари ни доставят удоволствие от живота, после голямото количество пари – все по-малко удоволствие, а накрая – все по-голямото количество пари ни докарват по-големи проблеми. Тези, на които още в детство са им набили в главата, че трябва да спечелят всичко с тежък труд, са застрашени да продължат да хамалуват сляпо.

По-добрият девиз е: „Винаги ще имаш достатъчно пари, ако вървиш по собствен път – ако избереш професия, която отговаря на твоето истинско призвание, ако избереш партньор, когото да обичаш, без да те е грижа за икономическите преимущества.“

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.