Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Психология. Еволюционно феноменологичен подход

Борис Минчев

„Психология. Еволюционно феноменологичен подход” на проф. Борис Минчев е преработено и допълнено издание на основата на добре познатия досега учебник „Обща психология”, който претърпя няколко преиздания. Учебникът е полезен не само за студенти, изучващи дисциплината психология, но и за всички, проявяващи интерес към човешкото поведение и мислене. Разглеждат се както строго научни проблеми като еволюционна биология и психоеволюция, универсална структура на психо-поведенческата активност у човека, психодинамична индивидуалност на субектасъс съответната терминология, така и любопитни за всеки човек теми като характер, навици и привички, нагласи, усещания, емоции, способности, памет, въображение, мислене. Приложен е също кратък речник на използвани понятия, теми за есета, интересни факти за Вилхелм Вунд – „баща” на експерименталната психология, Едуард Титченер – класика на световната психология, Ноам Чомски, Уилям Щерн, Фредерик Бартлет, Улрик Найсър и др.

  • Корица: Мека
  • Страници:584
  • Тегло: 0.850 кг
  • Издадена: 2013 г
  • Издателство: Сиела
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

18,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Еволюционно феноменологичен подход

В учебника се представя концепция, че психиката е диференциация на свойството био-виртуалност, което е заложено в геномите и протоплазмата на живите същества. Обосновава се как универсалната структура на психиката се трансформира в набор от психологични функции и структури, специфични за човешкия вид. Разгледани са свойствата на най-динамичната част на психиката – ситуацията. Тя се определя като работно поле, в което конвергират разнообразни влияния и се вземат решения за действие. Направен е опит множество факти, закономерности и феномени да се интегрират в един ситуационно-феноменологичен подход. Последният се въвежда заедно с базовата метафора за психиката като пеперуда. Учебникът е предназначена за студенти, изучаващи обща психология на университетско равнище, а също и за всички, интересуващи се от универсалните проблеми на психологията.

„Психология. Еволюционно феноменологичен подход” на проф. Борис Минчев е преработено и допълнено издание на основата на добре познатия досега учебник „Обща психология”, който претърпя няколко преиздания. Учебникът е полезен не само за студенти, изучващи дисциплината психология, но и за всички, проявяващи интерес към човешкото поведение и мислене. Разглеждат се както строго научни проблеми като еволюционна биология и психоеволюция, универсална структура на психо-поведенческата активност у човека, психодинамична индивидуалност на субектасъс съответната терминология, така и любопитни за всеки човек теми като характер, навици и привички, нагласи, усещания, емоции, способности, памет, въображение, мислене. Приложен е също кратък речник на използвани понятия, теми за есета, интересни факти за Вилхелм Вунд – „баща” на експерименталната психология, Едуард Титченер – класика на световната психология, Ноам Чомски, Уилям Щерн, Фредерик Бартлет, Улрик Найсър и др.

Откъс от книгата

І. Предмет и статут на Психологията

Вътрешният свят на човека: опити за разгадаване

В тази глава ще разгледам кратко широк кръг от възгледи за това какво се има предвид, когато се употребява думата „психология“ в професионалната гилдия и от обикновените хора. Ще представя тезисно и универсалната структура на психиката у човека.

Изходно определение на предмета на психологията

Сред широката публика думата „психология“ е придобила магическо звучене в началото на XXI век. От заниманията с психология се очаква да подобрят живота на всички хора с проблеми, да оптимизират организа- ционните дейности, да подпомогнат междукултурния диалог, да направят междучовешките отношения удобни и наистина хуманни. И така, очакванията към психологическите дейности са огромни, а публичният имидж на психологията е по-силен и привлекателен, отколкото в предишни десетилетия (Benjamin, 1986; Wood et al., 1986). Такъв благоприятен ореол подпомага дейността на хората, идентифициращи себе си като психолози, но изисква реалистична представа за нещата, обозначавани като „психология“. За това са дадени няколко отговора:

Психологията е строга наука, подобна на физиката, химията, математиката и биологията (В. Вунд; З. Фройд).

▫ Психологията е недоразвита (млада) наука, която след време ще се приближи до горните образци на добре развити науки (К. Левин).

▫ Психологията е съвкупност от психологически науки, всяка със свой предмет и специфични методи – трудова, спортна, педагогическа, ор- ганизационна и пр. психология (в университетски среди, особено в немския тип университет).

▫ Има една единна наука обща психология, с множество „клонове“ или приложения (Matarazzo, 1987).

▫ Психологията е пъстра мозайка от концепции и практики, центрирани върху проблемни области, свързани с наличието и ефектите на един скрит свят на преживявания (преобладаващата част от практическите психолози).

▫ Психологията е нашето несъвършено разбиране на една свещена реалност, която се постига мистически (трансперсонална психология, инспирирана от религиозни и окултни среди).

Всеки от горните шест подхода към съвкупността от дейности, наричани „психология“, има убедени последователи. Смятам, че днешното състояние на психологията се описва най-добре от петия възглед за психологията като пъстра мозайка от концепции и практики. Някои от тях претендират за научност и копират методологията на естествените науки, например психофизика и физиологична психология, други като психотерапията често копират особености на медицинските практики. Голяма част от психологическите дейности са изобретени за специални нужди, да речем, подобряване на комуникативните умения на персонала в бизнеса, и вършат добра работа без ясни теоретични основания. Но затова трябва ли последните да се изключват от полето на психологията и да бъдат наричани по някакъв съвсем друг начин? Аз твърдя, че практическите дейности са „ноу-хау“ (know-how, сложни умения; компетенции). Те утвърждават авторитета на психологията и създават предизвикателства за теоретични обобщения.

И все пак – независимо от фактическия плурализъм на изследователските практики – в чисто теоретичен план съществува копнежът по една теория, която да е приемлива за всички, наричащи се психолози.

Биография и факти за автора

Борис Минчев

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.