Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Психоенергийна терапия

Светла Теодорова и д-р Георги Здравков

Психоенергийната медицина допълва и обогатява конвенционалната медицина. Психоенергийната терапия е особено ефективна за преодоляване на трудно лечими заболявания. Чрез нея организмът може да бъде цялостно стимулиран, което създава предпоставки за трайно възстановяване на здравето. Авторите представят експерименти, провеждани в авторитетни научни центрове, доказващи значимия ефект на психоенергийното въздействие върху човек, животни, растения, биологични макромолекули и различни органични и неорганични среди.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

19,90 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Психоенергийната медицина допълва и обогатява конвенционалната медицина. Психоенергийната терапия е особено ефективна за преодоляване на трудно лечими заболявания. Чрез нея организмът може да бъде цялостно стимулиран, което създава предпоставки за трайно възстановяване на здравето. Авторите представят експерименти, провеждани в авторитетни научни центрове, доказващи значимия ефект на психоенергийното въздействие върху човек, животни, растения, биологични макромолекули и различни органични и неорганични среди.

В книгата са намерили място и древноиндийският концептуален модел за строежа на вселената и човека, принципите на китайския медицински цигун, някои аспекти на шаманистката култура. Представени са интересни данни за изявени лечители. Очертан е биохимичният аспект на въздействащата енергия (наричана ци в китайската традиция). Разграничена е психоенергийната терапия от автосугестията и плацебо ефекта. Д-р Здравков разказва за перипетиите на прохождането в България на едно направление, което в редица страни по света е утвърдено и свързано със сериозна изследователска дейност. Споделя удивителни случаи от лекарската си практика, както и личните си срещи с най-известни сензитиви, на които е успял да направи психоенергиен „портрет“. Обсъжда психофизиологичните характеристики на лицата с повишена сетивност. Представя основни резултати от дългогодишната си изследователска работа. Негов пионерен принос е инструменталното обективизиране на усещания към електрично и магнитно поле чрез регистриране промяната в електрофизиологични параметри на кожната реакция. Предлага интригуващ поглед към представите на даоизма за все още изплъзващата се от точно определение енергия, която играе ключова роля в психоенергийната медицина. Представя оригинално виждане върху неизяснените възможности на човешкия мозък. Книгата съдържа и важни предупреждения за недопускане на злоупотреби и грешки при използване на психо­­енергийната терапия.

Биография и факти за автора

Светла Е. Теодорова е завършила атомна физика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирала е биофизика и е работила като научен сътрудник по биофизика в Секция “Биофизика” към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при Българската академия на науките. Има признати приноси в областта на математичното моделиране на биологични процеси. Почти всичките й научни статии са в престижни международни списания. Автор и съавтор е на глави в научни книги, издадени в САЩ и Англия. Съавтор е на две биографични монографии за изтъкнати български учени. Автор е на две научно-популярни книги и съавтор на една такава книга. Автор е на редица научно-популярни и публицистични статии в българския печат.

Д-р Георги Д. Здравков е завършил Медицинската академия в София със специалност неврология. Ръководил е Проблемна научноизследователска лаборатория към Технически Университет – Пловдив. Провел е първите курсове по психоенергийна диагностика и терапия за лекари във Висша школа за методи и техники в комплементарната медицина към Университета. По-късно в САЩ специализира и работи в областта на електроневродиагностиката в диагностичните центрове на Чикагския университет и Медицинския център на Университета Лойола в Мейвуд, Чикаго. Продължава специализацията си и в областта на Китайската традиционна медицина, като завършва Колежа по ориенталска медицина в Уисконсин. Използва в лекарската си практика диагностичните и терапевтични методи на Западната и Източната медицина. За изследванията си в областта на психоенергийната медицина, генетиката и Китайската традиционна медицина е удостоен с титлата Доктор на науките (D.Sc.) от научния съвет на Отворения международен университет за комплементарна медицина, асоцииран към Световната здравна организация.

Откъс от книгата

ГЛАВА 1

КАКВО Е ПСИХОЕНЕРГИЙНА ТЕРАПИЯ

Психоенергийното въздействие е въздействие посредством психична енергия от страна на човек върху биологични или неживи обекти, при което се реализират промени в тяхното състояние. Въздействащият привежда себе си в медитативно състояние и генерира определена мисловна команда.

Психоенергийната терапия е вид психоенергийно въздействие, упражнявано с лечебна цел. Тя е дял от алтернативната медицина Прието е като алтернативна медицина да се означават лечебни практики, непо- падащи в обсега на конвенционалната медицина. Те се основават главно на източни медицински традиции (йога, цигун, рейки) и на използване на неконвенционални средства за въздействие (акупунктура, рефлексотерапия, лечение с натурални лекарства, фитотерапия и т.н.). Психоенергийната диагностика и терапия са основен дял на източните медицински практики. Като по-точен се налага терминът комплементарна медицина, тъй като целта на тази медицина е не заместване (изместване) на конвенционалната медицина, а нейното допълване и обогатяване. Системното съвместно прилагане на методи и средства на комплементарната и конвенционалната медицина се означава като интегративна медицина.

Комплементарната медицина не е пощадена от злоупотреби. Безотговорно се представят за „лечители" лица, медицински малограмотни, или такива, които заблуждават сами себе си, че имат способности. Резултатите от тяхното „лечение" понякога водят до фатален изход. Но както д-р Здравков подчертава, когато нетренирано, необразовано и нелицен- зирано лице използва нетрадиционни методи и се получи увреждане на пациент, това не е недостатък на комплементарната медицина, а на контролните органи, медиите и обществеността, позволили на това лице да практикува.

За радост реалните ценности на нетрадиционното лечение значимо преобладават над слабостите. В немалко случаи са бивали трайно или временно излекувани хора, на които конвенционалната медицина не е могла да помогне. Редица специалисти с отворен ум са убедени, че в интегративната медицина се съдържат както значим потенциал в клиничен аспект, така и нови възможности за развитие на науката.

Голяма част от нетрадиционните методи са стабилно утвърдени през хилядолетията като надеждни и високоефективни. Например акупунктурата (иглолечението) е толкова безспорна в положителните си резултати (ако разбира се прилага правилно, но това важи и за методите в официалната медицина), че се използва или поне препоръчва и от много конвенционални терапевти.

Наименованието психоенергийна медицина е предложено от д-р Георги Здравков (Здравков 1993). Тя обхваща психоенергийна диагностика и психоенергийна терапия. Определението „психоенергийна" означава, че в диагностичния и лечебния процес е ангажирана психическа енергия на лечителя чрез осъществяване на медитативно състояние на съзнанието и генериране на мисловна команда. При това състояние на психичната си дейност един добре трениран лечител може амплитудно и честотно да модулира съставките на физичното си поле, да усилва или отслабва техния интензитет, избирателно да насочва излъчването си в зависимост от състоянието и потребностите на организма на пациента.

Всъщност това е много древен диагностичен и лечебен метод, развиван и усъвършенстван през хилядолетията в страните на Изтока. През втората половина на XX в. той доби популярност на Запад като „лечение чрез биополе". Терапията се осъществява от страна на лица с повишена сетивност и способности за психоенергийно въздействие, и се прилага най-често в следните форми: 1] движения на ръцете (паси) на разстояние от около 10-20 сантиметра покрай тялото на пациента (дрехите не са препятствие]; 2] контактно полагане на ръка върху тялото в областта на локализацията на болестен процес; 3] държане в ръце на съд с вода или хранителен продукт, който след това се консумира от пациента; 4] въздействие чрез мисъл от разстояние (от няколко метра до хиляди километри от пациента). Може да се практикува предимно една от тези форми или те да бъдат комбинирани. За означаване на тази терапия най-напред се появи терминът „биоенерготерапия". Беше предложено и название „психофизиотерапия". В търсенето на по-компактен термин, през 1989 г. предложих наименованието „биотерапия" (Теосюгоуа 1995), което беше възприето. Но терминът „психоенергийна терапия" е най- точен.

Лицата с повишена сетивност са наричани сензитиви или екстрасенси. За пръв път думата „сензитив" е била употребена през XIX в. от химика Карл фон Райхенбах.

В началото на 80-те години на XX в. руските учени (физици) акад. Юрий В. Гуляев и проф. Едуард Е. Годик успяха посредством високочувствителна апаратура да регистрират съществуването на електромагнитно, ел ектрич- но и магнитно поле, и акустични вълни, около биологичните организми, които бяха наречени от тях физични полета на биологични обекти (Гуляев и Годик 1983; Годик 2010). Изследванията са провеждани в специално създадената Лабораторията по радиоелектронни методи за изследване на биологични обекти в Института по радиотехника и електроника към Академията на науките на СССР (сега Российская академия наук). Д-р Георги Здравков нарича съвкупността от тези полета физично поле, а отделните полета съставки на физичното поле (Здравков 2012). Тези полета се генерират в резултат от жизнедеятелността на организма (топлинни движения на атомите и молекулите, обмяна на веществата, деполяризация на мембраните, йонни токове, кръвообращение, трибоелектричен заряд върху кожата, механична работа на вътрешни органи и т.н.).

Физичното поле на живите организми се променя при нищожни органни, тъканни и функционални промени, когато тези промени още не могат да се диагностицират с конвенционалните средства на медицината, но могат да бъдат усетени от лице с повишена сетивност. Тъкмо поради това психоенергийната диагностика е незаменима за ранно откриване на органични и функционални разстройства. Психоенергийната терапия благоприятно повлиява жизнени процеси в организма на пациента.

Ето определението на д-р Георги Здравков за психоенергийна терапия:

ПСИХОЕНЕРГИЙНАТА ТЕРАПИЯ е метод за психоенергийно въздействие от професионално теоретично и практически подготвено медицинско лице с оглед самолечение или лечение на друго лице. Психоенергийното терапевтично въздействие е система, интегрираща в едно цяло специфично дишане, движения и пози на тялото и медитативно състояние на мозъка, за самолечение или за излъчване на психическа енергия за лечение на друго лице, която се основава на холистичната теория и правила за профилактика, лечение и удължаване живота на пациента. Тук под психическа 

енергия се разбира енергията, която в китайската традиционна медицина се нарича външно ци, в японската традиционна медицина - ки, в българската народна медицина - оренда.

(Термините ци, ки и оренда са обяснени в глави 7 и 20.)

От горното определение става ясно, че д-р Здравков не е съгласен за психоенергийна терапия да се смята каквото и да било психоенергийно въздействие върху пациент, което не е извършвано от професионално подготвено лице. Неговото категорично мнение е, че тъй като психоенер- гийната терапия има и своите опасни страни, нейното прилагане е задължително да бъде предхождано от добра теоретична и практическа подготовка.

Сензитив, специализиран в практикуване на психоенергийна терапия, може да бъде наречен психоенерготерапевт (тъй като психотерапевт е лице, осъществяващо психотерапия - област в конвенционалната медицина). Поради некомпактността му няма да употребявам този термин. По подразбиране ще използвам по-нататък като синоними термините: лечител, терапевт, сензитив. Практикуващ цигун или рейки, който е достигнал висшата степен на обучение и сам има право да обучава, се нарича мастер.

Трябва да се обърне внимание върху неуместната употреба на понятието духовно лечение, допускана понякога по отношение на методи, които изцяло са в арсенала на психоенергийната терапия. Духовното лечение е свързано основно с религиите. При него терапевтичен ефект се постига чрез религиозни методи на въздействие - молитва, мантри, пеене на псалми, религиозна медитация и екстаз, полагане на ръка, богословски движения и пози. Един друг аспект на духовно лечение са някои шаманистки способи, които се практикуват в примитивните общества.

Ето как психоенергийната диагностика и психоенергийната терапия се вместват в една обща класификация на аномалните явления, която предлагам.

РАЗШИРЕНА ПЕРЦЕПЦИЯ: психоенергийна диагностика, телепатия (приемане на мисли без вербален изказ, усещане на разстояние), телеестезия или ясновидство (дистанционно възприемане на информация извън конвенционалния диапазон на петте сетива), психометрия (възприемане на информация от предмети извън конвенционалния диапазон на петте сетива), прорицателство.

Използвам понятието „разширена", а не „екстрасензорна" перцепция, защото ние не знаем дали съществуват рецепторни зони, чрез които централната нервна система директно да възприема сигнали извън петте сетива. В същото време изследването на д-р Здравков (Здравков 2012) показа, че сетивните органи на сензитивите (лицата с повишена сетивност) реагират на сигнали, на каквито реагират и сетивните органи на лица с нормална сетивност, които обаче не осъзнават тези сигнали за разлика от лицата с повишена сетивност. Осъзнаването на сигналите се дължи на понижен праг на дразнимост на сетивните ядра в таламуса при сензитивите. Дори да съществуват неразкрити досега и други рецепторни зони, а също така и други канали на получаване на информация, те се включват в понятието разширена перцепция.

ПСИХОЕНЕРГИЙНО ДЕЙСТВИЕ: целенасочено предаване на мисли, психоенергийно стимулиране на живи организми, психоенергийна терапия, психокинеза (телекинеза), влияние върху структурата на вещества, влияние върху метеорологични фактори, влияние върху скоростта на разпад на радиоактивно вещество, левитация, материализация и дематериализа- ция на предмети и биологични тъкани, телепортация, магия.

СЪЩЕСТВУВАНЕ ИЗВЪН ТЯЛОТО: спонтанно или целенасочено излизане на безтелесния компонент на човека от тялото, пътуване в пространството с получаване на информация и впечатления, и връщане в тялото.

МЕДИТАЦИЯ: състояние на съзнанието, при което въвеждането на сетивна информация е силно понижено и формалната логика е изключена. Ме- дитативното състояние при психоенергийна диагностика и терапия се характеризира с осъществяване на селективно, целенасочено въвеждане на сетивна информация и разширен, обогатен контрол над формалната логика. При дълбока медитация субективно се преживява сливане с безкрайна, всепроникваща реалност, която в зависимост от културния контекст и специфичното обучение се припознава като Бог, като първооснова на Мирозданието, като виеше духовно ниво, като пълна собствена идентичност, като съвпадане на субект и обект. В такова състояние се получава и обработва информация за по-дълбоките връзки между нещата, която би могла да се нарече транслогично, надлогично или интуитивно познание (директно познание, получено не по пътя на петте сетива и разсъдъка). Медитацията е будно, недуално състояние на съзнанието. В прагматичен план глобалната цел на медитацията е постигне на личностно развитие (физическо, емоционално, умствено и духовно); конкретни цели могат да бъдат постигане на умствена и физическа релаксация; концентриране и насочено излъчване на енергия; експлициране на аномални способности; развитие на способност за ментално влияние върху индивиди и общности.

Медитативни техники са използвани от всички народи на планетата в една или друга форма от дълбока древност. Медитацията като философия и практика най-дълбоко е разработена и осмислена в източната културна традиция от повече от пет хилядолетия. Тя е била позната и в Европа, където обаче след X в. по религиозни причини е преследвана от Инквизицията. През последните десетилетия тази практика с прогресивни темпове се завръща и охотно се възприема на Запад, където също се осъзнава дълбокия й смисъл и полезност.

Не може да се начертае строга разграничителна линия между явленията в тези четири класа. Медитацията освен средство за постигане на виеше познание, е и предпоставка за пълноценна проява на разширената сетивност, и за успешно реализиране на психоенергийно въздействие, и за възможността да се отдели безтелесният компонент. Левитацията например е осъществима само в състояние на продължителна медитация.

Въз основа на своята лична опитност и практика д-р Здравков е на мнение, че в момент на диагностициране лечителят оказва и известно положително въздействие върху пациента (т.е. разширената перцепция не може да се разглежда напълно откъснато от психоенергийното действие). Освен това лечителят би трябвало да е в медитативно състояние. Само при такова състояние се появява резонанено взаимодействие между него и пациента, което е необходимо условие и за качествено диагностициране, и за ефективно лечение.

В България съществуват необходимите предпоставки психоенергий- ната диагностика и терапия да бъдат утвърдени със закон за прилагането им съвместно със средствата на конвенционалната медицина.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: