Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО СЕПТЕМВРИЙСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 септември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Психоанализа. Класиците

Йозеф Ратнер

„Психоанализа. Класиците“ (1990) израства от две монографии на Йозеф Ратнер, появили се през 60-те и 70-те години на ХХ век: „Дълбинна психология и хуманизъм“ (1967) и „Пионери на дълбинната психология“ (1979).

Авторът представя своите герои върху фона на епохата, проследява как се формира дълбинната психология в исторически контекст. Особен интерес предизвиква началният период от развитието на психоанализата. Това е времето на основоположниците (Фройд, Адлер, Юнг), наречени „патриарси“. Сбито и точно е представено новаторското в техните начинания. Пред читателя се разгръща картината на онова, което е наричано „откриването на несъзнаваното“.

  • Корица: Мека
  • Страници: 688
  • Тегло: 1.140 кг
  • Издадена: 2005 г
  • Издателство: Кибеа
  • Виж още от Йозеф Ратнер
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

30,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 септември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Тук се представят революционните прозрения в психоанализата, нейните ограничения и твърде прости решения, конфликтите и разривите, белязали трудното утвърждаване на новата наука. Всички специфични за дълбинната психология понятия са съотнесени със събитията в живота на своите създатели с определящите културни, мисловни, социални проблеми и движения на тяхното съвремие.

Книгата припомня не само гръмки имена от „младините“ на психоанализата – Ото Ранк, Шандор Ференчи, Вилхелм Райх, – но и знаменитости от различни „неопсихоаналитични“ направления – Ерих Фром, Карен Хорни, Ерик Ериксон, Хари Съливан, Алфред Лоренцер. Освен това българският читател ще се запознае с редица значими фигури извън т. нар. „властелини на мисълта“ в съвременната психология – Теодор Райк, Хелене Дойч, Фрида Фром-Райхман, Фриц Кюнкел, Александер Мичерлих.

Отчитайки нарастващия интерес към психосоматиката, която представя в съвременен научен жаргон отношенията тяло-дух-душа, авторът отрежда място и на основни нейни представители – Георг Гродек, Виктор фон Вайцзекер, Франц Александер.

Йозеф Ратнер обособява и една крайно разнородна група по-актуални „класици“, които обединява под названието „феноменолози, битийни аналитици, екзистенциални психолози“. Сред тях са видни учени, съединяващи в себе си философа и психолога – Лудвиг Бинсвангер, Виктор-Емил фон Гебзател, Ервин Щраус, Медард Бос и дори Мерло Понти. Но читателят ще се натъкне също на своеобразни „медийни звезди“ от съвременната психиатрия, психотерапия и антипсихиатрия – Виктор Франкл, Роло Мей, Роналд Лейнг, Томас Шаш.

Авторът сам окачествява книгата като „енциклопедия на психоанализата“. Обаче тя всъщност представлява предизвикателна история на ХХ век, видяна през очите на дълбинната психология.

Биография и факти за автора

Йозеф Ратнер е роден през 1928 във Виена в семейство на юристи. Учи философия във Виена и медицина в Цюрих. Той е доктор по философия (дисертация „Образът на човека във философията на Мартин Хайдегер“). Има медицински докторат (дисертация върху психосоматичните разстройства).

От 1967 ръководи в Берлин групи по интензивна психотерапия. Там основава Общество за насърчаване психологическото познание на човека (GFPM); учредява Институт по дълбинна психология, групова динамика и групова терапия (1975).

От 1975 и досега Институтът издава списанието „Да се научим да живеем заедно“.

Д-р Ратнер е пионер в областта на психотерапевтичното лечение с големи групи.

Според него терапията е въвеждане и въвличане (акултурация) на индивида в светогледна общност. Чрез групова терапия човекът усвоява свободни от принуда и господство отношения. Йозеф Ратнер принадлежи към особено известните представители на хуманистичната психоанализа; за хуманистичната му ангажираност говори фактът, че той е научен директор на Фондация „Надежда за изцеление“ (Западен Оахау, Хавай) – международна организация за социална и психологическа реинтеграция на болни от СПИН или носители на HIV-вируса.

Ратнер схваща дълбинната психология като основана върху херменевтични методи „разбираща“ хуманитарна дисциплина. Заедно със своя учител Фридрих Либлинг от Швейцария той играе основна роля при създаването на новаторската Берлинско-Цюрихска школа по психотерапия.

След 70-те години на ХХ век Йозеф Ратнер става авторитетен автор по проблемите на психологията, интензивната и груповата психотерапия, психиатрията. Неговите книги „Трудният ближен“ и „Психотерапията като човечност“ са бестселъри в немскоезичния свят и са многократно преиздавани.

През последните години той се занимава с проблеми на практическата (всекидневната) философия. Като примери могат да се посочат книгите, писани съвместно с Герхард Данцер: „Любов и брак. Към психологията на връзката между двама“, (2001), „Възпитаване в личностовост. Израстване, учене, саморазвитие“ (2003), също „Философия за всекидневието“ (2004).

През 2003 излиза неговата психологична антропология – както той нарича книгата „Опознаване на човека чрез изучаване на характера“.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.