Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

ВАЖНО! Поради големия обем поръчки на книгите от колекцията "Книги, които лекуват" тяхната доставка ще бъде извършена в срок от 3 до 5 работни дни след датата на заявка. Извиняваме се за причиненото неудобство и ви благодарим за проявеното разбиране!

Цената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото. 

 


 

"ЗДРАВЕТО НЕ Е ВСИЧКО, НО ВСИЧКО БЕЗ ЗДРАВЕ Е НИЩО!" ПРОМОЦИЯ: -30% ОТ ЦЕНАТА НА КНИГИТЕ!

Удължена промоция: Поради огромния интерес към книгите от колекцията "Книги, които лекуват" срокът на промоцията се удължава до 18 февруари 2019 г. /понеделник/. Само при поръчка онлайн. Благодарим ви!

Прототипи и герои

Петър Величков

Изследването на прототипите в света е твърде популярно занимание, защото предизвиква допълнителен интерес около старите книги и техните автори. Понякога води и до резултати, които правят проучването толкова интересно, че то напомня криминален роман. В тази книга са събрани историите на някои от най-известните прототипи предимно в българската литература.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

14,90 лв.

РЕВОЛЮЦИОНЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ЛЕКАРСТВА!

НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА, ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ Е СПОСОБЕН ДА СЕ ИЗЛЕКУВА САМ!

Удължена промоция: Поради огромния интерес към книгата "Победа на ума над медицината" срокът на промоцията се удължава до 18 февруари 2019 г. /понеделник/. Само при поръчка онлайн. Благодарим ви!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Изследването на прототипите в света е твърде популярно занимание, защото предизвиква допълнителен интерес около старите книги и техните автори. Понякога води и до резултати, които правят проучването толкова интересно, че то напомня криминален роман. В тази книга са събрани историите на някои от най-известните прототипи предимно в българската литература.

• Чий е Изворът на Белоногата? Кой е прототипът на везира? Защо безсмъртната поема на Петко Р. Славейков скарва харманлийци и бисерчани?
• Кой ктитор на Рилския манастир е прототип на дядо Либен от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов?
• Имат ли общо годеницата на Тодор Каблешков и Рада Госпожина от романа „Под игото“ на Иван Вазов?
• С розово масло менте ли е търгувал прототипът на бай Ганю? Имал ли е бай Ганю брат?
• Заключена ли е тайната на злочестата Мина в драмата „В полите на Витоша“ на Яворов?
• Градешки циганин ли е прототип на Йовковия Шибил?
• И още истории за прототипи и герои на Чудомир, Константин Константинов, Ангел Каралийчев, Георги Караславов, Димитър Димов и Димитър Талев се съдържат в книгата.

Откъс от книгата

 1.  Чий е Изворът на Белоногата? Кой е прототипът на везира?

Безсмъртната поема на Петко Рачов Славейков скарва харманлийци и бисерчани

През 1868 г. Петко Р. Славейков пита с писмо харманлийския учител Дялко Милковски дали не се намира около Харманли забележителен гроб на християнски крал, загинал в бой с турците през XIV век. Милковски му отговаря, че на поляната Намъзсъръ имало гроб, който турците наричали „предателски“. Всеки харманлиец, като минавал край него, хвърлял по камък. Около гроба имало нахвърляни толкова много камъни, че после ги използвали за настилка на шосето. Славейков бил чул, че там бил погребан Углеш, брат на Вълкашин, който бил ранен при битката при Черномен и отнесен в Харманли, където и издъхнал.

През юли 1868 г. обаче била избита четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, а Милковски и още двама харманлийски първенци били наклеветени от гръцкия одрински владика. Те били арестувани и отведени в Пловдив, та когато дядо Славейков пристига в Харманли да проучи легендата, не могъл да се види с Милковски. Предполага се, че поетът е минал през Харманли по време на голямата си обиколка в Беломорска Тракия, след която публикува статията си „Гръцкият елемент около Солун и Сер“ във в. „Македония“ на 3 август 1868 г. Славейков ще да е заварил чешмата Ак балдър (тур. - бели бедра) не в автентичния ѝ вид. Вероятно той я е видял не в пълния ѝ блясък, а след разграбването на оловния покрив и 12-те мраморни колони на беседката, в която пътници и аскер са си почивали, след като отпивали от бистрата вода. Съсипването на чешмата не било случайно – мястото около нея редовно било тършувано от иманяри. Носела се мълвата, че около Ак балдър са заровени злато и скъпоценни камъни, докарани с керван катъри. Около времето, когато Славейков се интересува от Ак балдър, благочестивият харманлиец хаджи Вълко на свои разноски направил нов покрив на чешмата вместо откраднатия оловен. След 3–4 години дърветата и керемидите на Хадживълковия навес също били окрадени до шушка.

Прототипът на везира в безсмъртната поема на Славейков „Изворът на Белоногата“ е Сиавюш паша.

Кой е той? ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.