Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Лятото е по-прохладно с книга в ръка!

 

 

Прокълнатите любовници

Мишел Пейрамор

Името на дръзката жена с мъжки псевдоним Жорж Санд е нерушимо свързано с любовната страст, тази сладка омая, без която животът би бил непоносим. Тя не е нито хубава, нито вече толкова млада, когато се влюбва в двама мъже, които олицетворяват младостта и гения на романтизма: Алфред дьо Мюсе и Фредерик Шопен, поетът и композиторът.

Венеция с Мюсе. Майорка с Шопен.

 

Наличност: Да

14,90 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Името на дръзката жена с мъжки псевдоним Жорж Санд е нерушимо свързано с любовната страст, тази сладка омая, без която животът би бил непоносим. Тя не е нито хубава, нито вече толкова млада, когато се влюбва в двама мъже, които олицетворяват младостта и гения на романтизма: Алфред дьо Мюсе и Фредерик Шопен, поетът и композиторът.

Венеция с Мюсе. Майорка с Шопен.

 

 

Чаровният Алфред обаче е със слаб характер, а нежният Фредерик – с крехко здраве. Те не могат да устоят дълго на силната й страст. Единият се отдалечава, другият умира... а тя ги обича неземно и невъзможно – любовница и майка едновременно.

Заедно те влизат в историята.

Откъс от книгата

1. Холера морбус

Париж, пролетта на 1832 г.

Мосю Марино открехна прозореца в жилището си на улица „Прованс“ и въздъхна доволно: времето беше прекрасно; след дъждовната седмица слънцето огряваше сградите в квартала „Монмартър“ с почти неземно сияние; утринният ветрец, малко свежичък за сезона, си играеше с дима от комините на хлебопекарните и странноприемниците. „Подходящо време за пазаруване, само да се облека добре“, помисли си той.

Озадачен от побилите го тръпки, той затвори прозореца, тананикайки си „Ето го добрия вятър“ и нахвърли в бележничето списъка с покупки: яйца, хляб, горчица, кресон... Наметнал палто на раменете си, той слезе по стълбите с лек световъртеж – следствие, както му се стори, от лошия сън през нощта.

Едва пристъпил на тротоара, усети сякаш ледено наметало върху плещите си. Поспря да вземе кресон от зарзаватчийката. Тя го погледна и рече:

– Май не ви е добре, мосю Марино? Много сте блед и зъзнете.

– Не спах много добре, мадам Берта, а и е доста студено. Тресе ме, боли ме главата, но нищо сериозно...

Да е студено? Според нея утрото бе топло за сезона. Тя добави:

– Нищо чудно да ви е налегнал грипът. Най-добре се приберете вкъщи и си починете с грейка в леглото.

– Грип? Напълно възможно. Ще последвам съвета ви. Останете със здраве, мадам Берта.

Когато пое по улица „Шоша“, усети нещо да пропълзява в него, започна да го ръфа; ставите му изтръпнаха. Напълно отмалял, той залитна на тротоара и се хвана за уличния фенер. Пристъпи треперещ към бакалницата, откъдето щеше да вземе яйцата и горчицата. Минувачите се подсмихваха, като гледаха несигурната му пиянска крачка: „В девет сутринта! Добре се е наквасил...“

В дюкяна имаше опашка, затова продължи, казвайки си, че по-късно ще се върне.

Заизкачва се по улица „Прованс“ към хлебаря, при когото редовно ходеше, но усети как му се повдига и спря под един навес. Повърна закуската, примесена с белезникава слуз, в краката на портиера, който ме каза да се пръждосва. Приседнал на перваза, усети вътре в него да се надига грохот без връзка с уличния – тракането на тежкотоварните коли и каручките, звъна на верижките на конските впрягове и монотонните напеви на джамджията. Боботенето се надигаше от най-затънтените дълбини на вътрешностите му и буквално размекваше мозъка му.

Насъбра се навалица. Положиха мосю Марино направо на тротоара и подложиха под главата му торбата с провизиите. Портиерът донесе чаша вода, но той веднага я повърна с белезникави примеси. Докато лежеше в това положение, сеирджиите забелязаха как променя цвета си. В началото бледо, лицето му придоби кафеникав оттенък, а после почерня. Отново повърна, обзет от конвулсии, освобождавайки вътрешните си органи. Жените се отдръпнаха с викове да се извести градския полицай.

Мосю Марино имаше по-скоро нужда от лекар. Мадам Берта изтича да извика кварталния доктор. Само като погледна болния, той кресна:

– Отдръпнете се, човекът е зарáзен. Трябва незабавно да го откараме в болницата.

Попитаха го от какво страда нещастникът. Отговори, че не знае, но е нещо сериозно и никой не бива да го докосва. С тази  инструкция го повери на портиера да го охранява и отиде да потърси превоз. Отне му известно време да намери ръчна количка и мъж за нея. Но не в болницата го откара лекарят, а в моргата. Мосю Марино издъхна по-бързо, отколкото напазарува.

Дори само от името на отнеслата го болест побиваха студени тръпки, затова докторът се пазеше да не го произнесе на глас: холера морбус. За нея се говореше с прикрити слова, с известна доза суеверен страх и с върховно почитание, изпитвано към демоните, на които по други ширини наред с даровете им се отправят и заклинателни молитви. Биха я назовали дори „Ваша светлост“, умолявайки я да излее другаде своята ярост, но тя оставаше безчувствена към угризения и състрадание.

За броени дни терорът на епидемията се възцари в целия град. Името на мосю Марино се споменаваше като на герой, паднал начело на своя полк. Улица „Шоша“ се превърна в обект на обществен интерес; хората се стичаха, така да се каже, от любопитство или като на поклонение, за да отдадат почит на първата жертва на напастта. Някои съседи дори предлагаха да се преименува улицата на „Изидор Марино“.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: