Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Поведенчески проблеми при аутизма

Джон Клемънтс

„Поведенчеки проблеми при аутизма“ предлага ефективни и дългосрочни стратегии за подхождане към най-често срещаните нежелани поведенчески прояви, като физическата агресивност, самонараняването, обидният език и нанасянето на материални щети. Джон Клемънтс се опира на над 30-годишния си опит като клиничен психолог и привежда множество реални примери, редом с които дава практически идеи за интервенция. В помощ на читателите са въпросници, упражнения за изследване на всеки проблем и разработване на подходящ план за действие, както и дневник, с който да се следят изпробваните стратегии и наученото.

  • Корица: Мека
  • Страници: 280
  • Тегло: 0.350 кг
  • Издадена: 2015 г
  • Издателство: Изток-Запад
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

15,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

„Поведенчеки проблеми при аутизма“ предлага ефективни и дългосрочни стратегии за подхождане към най-често срещаните нежелани поведенчески прояви, като физическата агресивност, самонараняването, обидният език и нанасянето на материални щети.

Джон Клемънтс се опира на над 30-годишния си опит като клиничен психолог и привежда множество реални примери, редом с които дава практически идеи за интервенция. В помощ на читателите са въпросници, упражнения за изследване на всеки проблем и разработване на подходящ план за действие, както и дневник, с който да се следят изпробваните стратегии и наученото. Ориентирана към практиката и написана на достъпен език, тази книга не дава вълшебни отговори и бързи решения, тя е посветена на малките неща, които могат да се вършат всекидневно и да правят живота по-добър.

Откъс от книгата

Не ми казвай "Не"

Когато поставяме един другиму изисквания, това обикновено води до конфронтация. В последната глава разгледахме ситуациите, при които проблемното поведение се поражда, когато караме човека с аутизъм да направи нещо, а той на практика ни отказва. В тази глава ще разгледаме ситуациите, при които той ни моли да направим нещо, а ние му отказваме или когато вече върши нещо, а ние го молим да преустанови съответната дейност. Отказът да се изпълнят определени молби и поставянето на ограничения са сред най-обичайните фактори, предизвикващи проявите на нежелано поведение.

Елън обичаше да проявява инициатива, бе любознателна и винаги искаше да учи новите неща сама. Тя реши да се научи да готви, но след като повреди една микровълнова печка, майка й реши да не й позволява да готви сама. Всеки път, когато се опиташе да й забрани да готви, Елън започваше да протестира със силни крясъци, да хапе ръката на майка си и да я удря по главата и по коленете с юмруци.

Тревър обичаше да си похапва и често започваше да мрънка напевно на родителите си: "Моля те", което означаваше, че отново иска храна. В някои случаи нямаше нищо нередно да му дадат да яде, но не можеха да го правят постоянно. Всеки път, когато му кажеха "Не", той започваше да удря, да блъска и да хапе родителите си или всеки друг, който се окажеше наблизо.

Марк се справяше прекрасно с пазаруването в супермаркета, но щом сложеше и последната покупка в количката, искаше веднага да си тръгне. Ако на касата имаше опашка и му кажеха, че не може да си тръгне току-така, той се разстройваше и започваше да дърпа косите на околните купувачи.

Гари обичаше музиката и всякакви касетофони и плейъри. В училище, когато имаха час по музика, той намираше плейърите и искаше да си ги занесе вкъщи. Когато му кажеха, че това не е разрешено, той ги хвърляше на земята, започваше да чупи и други неща край себе си и нападаше всеки, който се опиташе да го възпре.
Бари обожаваше "Макдоналдс" и всеки път, когато минеха с колата покрай заведение от тази верига, той искаше да се отбият в него. Родителите му планираха маршрута си изключително внимателно, за да избягнат всички подобни заведения по пътя, ако не бяха решили предварително да го водят там. Но неизбежно от време на време се случваше да минат покрай някое. В тези случаи те трябваше да съобщят ужасната новина, че този път няма да ходят в "Макдоналдс". Бари не можеше да понесе това и обикновено нападаше онзи от родителите си, който в този момент караше колата.

Упражнение 7.1. Да се стегна и да го преглътна ли?
Помислете си за конкретни ситуации (повече от една), в които нещо ви се е искало страшно много, но са ви го отказали. Направете списък на тези ситуации.

Как се чувствахте?
• Колко силни бяха тези чувства?
• Какви мисли ви минаха през главата?
• Какво направихте?

Никой не обича да му казват "Не". Вж. Упражнение 7.1.
Когато разглеждаме собствените си преживявания, описани в упражнение 7.1, започваме да осъзнаваме защо тези ситуации са толкова трудни за хората с аутизъм. Чувствата, които ни завладяват, обикновено са изключително силни и ни връхлитат внезапно, така че ни се налага да положим известни усилия, за да ги овладеем. Понякога може и да не успеем и в такъв случай изпускаме нервите си и се държим неподобаващо. Опитваме се да разберем защо ни се отказва. Започваме да търсим някакъв начин да се измъкнем от ситуацията (мислим как може да убедим другия, двоумим се дали да не отидем при някого, който може и да не ни откаже, или пък започваме да мислим как да си отмъстим!). И наистина в много случаи ние успяваме да намерим някакъв начин да изкопчим това, което искаме, и да победим противното "Не". Като изброяваме всички тези стъпки, започваме да разбираме до каква огромна степен са лишени хората с аутизъм от всички тези средства, с които ние си служим в подобни ситуации. Понякога те не са в състояние да обработят причината за отказа, която им се изтъква, и да превключат от тази тема и да започнат да мислят за нещо друго. Те не могат да се сетят, че е възможно да заобиколят този, който им казва "Не", нито пък им хрумва, че могат да се допитат до някой друг.

Освен това не забелязват, че започват да се ядосват, нито пък знаят как да овладеят силните чувства, които са ги връхлетели. Ако си изпуснат нервите, в крайна сметка просто ще им съставят поведенчески план, ще им предпишат лечение с психотропни лекарства или пък и двете.

В реалния свят всъщност ние не приемаме отказа, а научаваме редица начини да се справяме с тези конфликти. Но винаги остават срещи, изпълнени с трудности, особено когато молителят изпитва непреодолимо силни чувства по отношение на съответната молба – когато за него тя е от изключително значение. Независимо колко незначителен може да се струва този проблем на околните. В случая важното е личното изживяване за значимост, както и това, което човек влага в проблема. Всъщност наистина е учудващо, че хората с аутизъм обикновено успяват да се справят с отрицанието, при положение че имат на разположение толкова малко ресурси, които биха им помогнали да превъзмогнат проблема.

Биография и факти за автора

Джон Клемънтс

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.