Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Потомците на баба Тонка и Народният съд

Веселина Антонова

Надали ще се намери българин, който да не знае поне нещичко за легендарната Баба Тонка, "майката на апостолите", онази "обикновена българка" - всъщност една повече от необикновена личност, без която историята на националната революция би била много по-бедна, откъсната от своите корени. Защото "неграмотното момиче, родено и живяло в патриархалната среда на XIX в., в годините на своята зрялост достига до равнището на на политическата личност, майката която без колебание поставя на първо място в скалата на семейните ценности героизма и саможертвата в името на националния интерес..". Защото Баба Тонка олицетворява "безрезервната отдаденост на другите...". Животът на тази българка, отдаден на една велика мисия, я издига на пиедестала на националните герои, превръща я в "част от паметта на нацията, а името ѝ излиза извън рамките на историческата действителност и постепенно се превръща в легенда..".

 

Наличност: Да

11,90 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Веселина Антонова е родена в Русе. Завършила ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, магистър по история.

Работи като научен сътрудник в Регионален исторически музей – Русе, понастоящем главен експерт в Държавен архив – Русе. Член на редколегията на Алманах за историята на Русе, т. І–ХІІ. През 2004 г. е удостоена с диплом от Съюза на учените – Русе, за принос в областта на хуманитарните науки.

Научни интереси в областта на Българското възраждане и популяризиране на документалното богатство на ДА–Русе. Издадени исторически изследвания: „Възрожденското гробище, църквата „Всех Святих“ и Пантеонът на Възрожденците в Русе“; Русе 2006 (съавтор И. Жейнов); „Демонтаж. Една балканска история от 80-те г. на ХХ в.“, Русе, 2008, (съавтор Д. Каменова); „Възрожденското читалище „Зора“ в Русе“, Русе, 2010; „Баба Тонка Обретенова. Опит за портрет“. Русе, 2012.

Съставител на документални сборници: „Никола Обретенов. Дневници и спомени 1877–1939 г.“, С., 1988 (съвместно с Д. Минцев); „Панайот Хитов. Фамилиарни забележки. Спомени. (кр. ХVІІІ в.–1877 г.)“, Русе, 2003 (съвместно с И. Жейнов); „Епоха на строителство“ Русе, 2004 (съвместно с И. Жейнов) и др.

Автор на над 20 сценарии за документални филми, създадени в РТВЦ–Русе, излъчвани по БНТ: „Панайот Хитов между легендата и истината“ (2000); „Тя беше родена свободна“, посветен на Баба Тонка (2003); „Възторзите и огорченията на Никола Обретенов“ (2004) и др.

Има много нейни наградени филми: „Шест жени“; „Първият прозорец“; „Писма от Русчук“ и др.

Откъс от книгата

ВЪВЕДЕНИЕ

Зловещите събития на 9 септември 1944 г. ме научиха, че един дом, събиран повече от сто години от предците ми – Баба Тонка, дядо ми Никола Обретенов, родителите ми, може да бъде унищожен за 24 часа. Вкъщи никога не е имало ламтеж към вещи и пари, защото тези неща са преходни.

Човек може да живее много добре и без тях, непреходното е да си останеш човек, българин и така да запазиш достойнството си.

Лиляна Балканска

Русе, 2 ноември 1944 г. В мразовитата мъглива привечер двама непознати мъже вървят по ул. „Баба Тонка“ и влизат в къщата, която се намира на самия бряг на Дунава. Този дом е изключително популярен. Тук, през 30-те години, пристигат туристи от цялата страна, многобройни ученически групи. Домакините гостоприемно посрещат несекващия поток от любознателни българи, дошли да засвидетелстват уважението си към семейството.

Никола Обретенов им разказва за необикновения живот на майка си, за смъртта на Христо Ботев, показва им черепа на Стефан Караджа. А след кончината му на 10 октомври 1939 г., зетят Нико Просеничков продължава традицията. Двамата непознати не приличат на обичайните посетители. Те пристъпват прага на историческия дом, водени не от патриотичен интерес към легендарната Баба Тонка. Дошли са любезно да поканят внучката ѝ Тонка и съпруга ѝ Нико Просеничков в милицията за справка. И дъщерите им Лиляна и Милката никога повече не ги виждат.

Според широко разпространената версия на 2 срещу 3 ноември 1944 г. Тонка и Нико Просеничкови са застреляни заедно с десетки русенски граждани на полянката в местността Балюв дол, между селата Щръклево и Нисово. Досега не са намерени официални документи, участници или очевидци, които да потвърдят, че са ги разпознали там. На другия ден, след като милиционерската охрана е напуснала злокобното място, местни овчари отиват в района на нощната стрелба и виждат кървави петна по земята и следи от куршуми по дърветата. Дни по-късно подивели кучета разровили пръстта на масовия гроб и оставили след себе си разпилени части от човешки тела и кървави дрехи. Единствената оцеляла вещ, която овчарите намират, е мъжко кадифено елече, закачено на клон преди разстрела.

През годините местни жители тайно посещават лобното място и палят свещи. До днес нито една институция в Русе не предприе необходимите административни действия, за да провери зловещите разкази на местните жители и да бъдат разстреляните погребани според християнските традиции. ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: