Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Цената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото. /Работим с фирма Спиди/ 


 

"Хората губят малките радости в преследване на голямото щастие, а то е скрито именно в тях." Пърл Бък

Една книга извън времето и модата, изпълнена с невероятна енергия. Прости истини, които попадат право в сърцето...

Промоцията продължава до 31 август 2020 г. при поръчка онлайн!

Последните войводи

Андрея Илиев

Разбойниците. Те се раждат като всички, живеят живота на обикновените хора, но в даден момент събитията в държавата и обществото вадят нещо отвътре в тях и… става една. Страшни или наивни, жестоки или човечни, жадни за слава или пари, грозни или красиви, безпощадни или скромни, гуляйджии или женкари, те са оставили дълбока следа в историята. И с годините тя не се губи, напротив – обраства с градски легенди и дори историците да неглижират ролята им в събитията, народът не ги забравя. В книгата подробно са разгледани житейските перипетии на двама войводи на разбойнически чети от периода 1924–1925 година, оказали огромно влияние на обществения живот в своите региони, и обърнали или прекършили не една човешка съдба. Стараейки се да игнорира както напластяваните митове, така и изкривяванията в мемоарите на техните съвременници, писани в периода на социализма, авторът възстановява образите и битието на Митю Ганев и Апостол Курдоолу.

  • Корица: Мека
  • Страници: 300
  • Тегло: 0.450 кг
  • Издадена: 2015 г
  • Издателство: Сиела
  • Виж още от Андрея Илиев
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

15,00 лв.

 

Истината за волята ще ви накара да забравите всичко, което сте си мислили, че знаете за нея...

Промоцията продължава до 31 август 2020 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Книга от поредицата "Historia incognita"

Разбойниците. Те се раждат като всички, живеят живота на обикновените хора, но в даден момент събитията в държавата и обществото вадят нещо отвътре в тях и… става една. Страшни или наивни, жестоки или човечни, жадни за слава или пари, грозни или красиви, безпощадни или скромни, гуляйджии или женкари, те са оставили дълбока следа в историята. И с годините тя не се губи, напротив – обраства с градски легенди и дори историците да неглижират ролята им в събитията, народът не ги забравя.

В книгата подробно са разгледани житейските перипетии на двама войводи на разбойнически чети от периода 1924–1925 година, оказали огромно влияние на обществения живот в своите региони, и обърнали или прекършили не една човешка съдба. Стараейки се да игнорира както напластяваните митове, така и изкривяванията в мемоарите на техните съвременници, писани в периода на социализма, авторът възстановява образите и битието на Митю Ганев и Апостол Курдоолу. 

Откъс от книгата

„Разбойничеството е груба физическа реакция против насилията на държавата и властта, проява на нагона за свобода чрез импулсите на инстинкта за самосъхранение. То предшествува ученията на Исуса, на Манеса, поп Богомила, Толстоя тъй, както грубите животински форми от праисторическите времена предшестват и служат за основа на сегашните съвършени животински форми; както грубите дивашки викове и звуци – на музиката на Бетховена; както примитивните рисунки на праисторическия човек – на картините на Рафаела; както кремъклийката – на твоята манлихера. Разбойничеството, което е рожба на диктатурата, е манометърът, който показва до каква степен обществените отношения са станали непоносими поради насилията и грабителството на държавата и властта. Салвий и Спартак са създания на робството и безчовечното отнасяне на римляните спрямо робите; те предшествуват Исуса и през всичките времена от 2000 години насам са вдъхновявали борците за свобода. Филип Тотьо и Панайот Хитов са предтечи на Ботева; Картуш е създаден от деспотизма на Людовик XIV и е предвестник на бурята, която след по-малко от един век помете целия род на Капетингите. Яко и Качамачко бяха създадени от диктатурата на Стамболова; те увиснаха на бесилката в двора на Черната Джамия, а само 5 години след това Стамболов бе съсечен на улицата. Щом животът се промени и народите се доближат до свободата, разбойничеството изчезва само по себе си – също като при болестите: щом премахнеш причините, болезнените явления изчезват.“

Петър Манджуков, „Предвестници на бурите“

Биография и факти за автора

Андрея Илиев

Андрея Илиев е автор на 20 книги, немалко от които на историческа тема. След романа "Когато ангелите подивеят" и документалните "Атентатът в "Света Неделя" и терористите", "Непознатият Никола Гешев" и "Никола Гешев срещу Черните ангели", през 2015 година "Сиела" има удоволствието да представи на читателите две негови книги: художествената "Играчката на мъжете" и документалната "Последните войводи".

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.