Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ!

Промоцията продължава до 4 януари 2023 г. при поръчка онлайн!

 

Последните войводи

Андрея Илиев

Разбойниците. Те се раждат като всички, живеят живота на обикновените хора, но в даден момент събитията в държавата и обществото вадят нещо отвътре в тях и… става една. Страшни или наивни, жестоки или човечни, жадни за слава или пари, грозни или красиви, безпощадни или скромни, гуляйджии или женкари, те са оставили дълбока следа в историята. И с годините тя не се губи, напротив – обраства с градски легенди и дори историците да неглижират ролята им в събитията, народът не ги забравя. В книгата подробно са разгледани житейските перипетии на двама войводи на разбойнически чети от периода 1924–1925 година, оказали огромно влияние на обществения живот в своите региони, и обърнали или прекършили не една човешка съдба. Стараейки се да игнорира както напластяваните митове, така и изкривяванията в мемоарите на техните съвременници, писани в периода на социализма, авторът възстановява образите и битието на Митю Ганев и Апостол Курдоолу.

  • Корица: Мека
  • Страници: 300
  • Тегло: 0.450 кг
  • Издадена: 2015 г
  • Издателство: Сиела
  • Виж още от Андрея Илиев
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

15,00 лв.

ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 4 януари 2023 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Книга от поредицата "Historia incognita"

Разбойниците. Те се раждат като всички, живеят живота на обикновените хора, но в даден момент събитията в държавата и обществото вадят нещо отвътре в тях и… става една. Страшни или наивни, жестоки или човечни, жадни за слава или пари, грозни или красиви, безпощадни или скромни, гуляйджии или женкари, те са оставили дълбока следа в историята. И с годините тя не се губи, напротив – обраства с градски легенди и дори историците да неглижират ролята им в събитията, народът не ги забравя.

В книгата подробно са разгледани житейските перипетии на двама войводи на разбойнически чети от периода 1924–1925 година, оказали огромно влияние на обществения живот в своите региони, и обърнали или прекършили не една човешка съдба. Стараейки се да игнорира както напластяваните митове, така и изкривяванията в мемоарите на техните съвременници, писани в периода на социализма, авторът възстановява образите и битието на Митю Ганев и Апостол Курдоолу. 

Откъс от книгата

„Разбойничеството е груба физическа реакция против насилията на държавата и властта, проява на нагона за свобода чрез импулсите на инстинкта за самосъхранение. То предшествува ученията на Исуса, на Манеса, поп Богомила, Толстоя тъй, както грубите животински форми от праисторическите времена предшестват и служат за основа на сегашните съвършени животински форми; както грубите дивашки викове и звуци – на музиката на Бетховена; както примитивните рисунки на праисторическия човек – на картините на Рафаела; както кремъклийката – на твоята манлихера. Разбойничеството, което е рожба на диктатурата, е манометърът, който показва до каква степен обществените отношения са станали непоносими поради насилията и грабителството на държавата и властта. Салвий и Спартак са създания на робството и безчовечното отнасяне на римляните спрямо робите; те предшествуват Исуса и през всичките времена от 2000 години насам са вдъхновявали борците за свобода. Филип Тотьо и Панайот Хитов са предтечи на Ботева; Картуш е създаден от деспотизма на Людовик XIV и е предвестник на бурята, която след по-малко от един век помете целия род на Капетингите. Яко и Качамачко бяха създадени от диктатурата на Стамболова; те увиснаха на бесилката в двора на Черната Джамия, а само 5 години след това Стамболов бе съсечен на улицата. Щом животът се промени и народите се доближат до свободата, разбойничеството изчезва само по себе си – също като при болестите: щом премахнеш причините, болезнените явления изчезват.“

Петър Манджуков, „Предвестници на бурите“

Биография и факти за автора

Андрея Илиев

Андрея Илиев е автор на 20 книги, немалко от които на историческа тема. След романа "Когато ангелите подивеят" и документалните "Атентатът в "Света Неделя" и терористите", "Непознатият Никола Гешев" и "Никола Гешев срещу Черните ангели", през 2015 година "Сиела" има удоволствието да представи на читателите две негови книги: художествената "Играчката на мъжете" и документалната "Последните войводи".

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.