Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Цената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото. 

 


 

ПРОМОЦИЯ "ЗДРАВЕЙ, ПРОЛЕТ!"

"Денят, в който Бог е създал надеждата, е същият този ден, в който той е създал и пролетта." Бърнард Уилямс

Промоцията продължава до 24.00 ч. на 2 април 2019 г.

Попол Вух: древните истории на Киче

Анонимен

Едно от малкото запазени писмени доказателства за високата култура на индоамериканските народи е писаната на кичеански книга Попол Вух, която маите – може би най-напредналия от тези народи в културно отношение – са ни завещали. От нея разбираме интересни факти от живота, светоусещането и историята на народа Киче, а също и на какво се основава божественият произход на кралското кичеанско семейство. Книгата съдържа митове за сътворението на света според маите и проследява митичната история на двамата братя Хун-Хунахпу и Шбаланке – близнаци, извършили редица героични подвизи.

  • Корица: Твърда
  • Страници: 264
  • Тегло: 0.450 кг
  • Издадена: 2014 г
  • Издателство: Изток-Запад
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

19,00 лв.

РЕВОЛЮЦИОНЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ЛЕКАРСТВА!

НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА, ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ Е СПОСОБЕН ДА СЕ ИЗЛЕКУВА САМ!

 

ТРИ КНИГИ ЗА НЕОБЯТНАТА ЧОВЕШКА ДУША...

ТРИ ИСТОРИИ ЗА ЛЮБОВТА, ЗА ВЪЗРАЖДАНЕТО, ЗА ТЪРСЕНЕТО НА СЕБЕ СИ...

Промоцията продължава до 2 април 2019 г.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

До нашествието на конкистадорите Месоамерика е обрисувана като територия, населена от неуседнали диваци, които, освен че използвали желязото единствено за направата на бижута и скъпоценни предмети, служещи за разменна монета, извършвали и потресаващи жертвоприношения не само на животни, но и на човешки същества. Същите тези „диваци“ обаче смайвали надменния европеец в началото на XVI в. и със завидните си познания по астрономия, с изящните си произведения на изкуството и архитектурата, с наличието на книжнина и писменост. Едно от малкото запазени писмени доказателства за високата култура на индоамериканските народи е писаната на кичеански книга Попол Вух, която маите – може би най-напредналия от тези народи в културно отношение – са ни завещали. От нея разбираме интересни факти от живота, светоусещането и историята на народа Киче, а също и на какво се основава божественият произход на кралското кичеанско семейство. Книгата съдържа митове за сътворението на света според маите и проследява митичната история на двамата братя Хун-Хунахпу и Шбаланке – близнаци, извършили редица героични подвизи.

Консултант на изданието е Луис Монтеро.

Откъс от книгата

Глава I

Това е разказът как всичко беше в безизвестност, всичко в покой, в безмълвие; всичко неподвижно, смълчано, и празна небесната шир.

Това е първият разказ, първата реч. Още нямаше нито един човек, нито едно животно, птици, риби, раци, дървета, камъни, пещери, оврази, треви, ни гори; само небето съществуваше.

Не се изявяваше лицето на земята. Имаше само спокойно море и небе в цялата своя шир.

Нямаше нищо наблизо, което да вдига шум, нито пък нещо, което да се движи, нито да мърда, нито да вдига шум в небето.

Нямаше нищо, което да е изправено; само водата в покой, тихото море, самотно и спокойно. Нямаше нищо, дарено с битие.

Имаше само неподвижност и безмълвие в тъмнината, в нощта. Само Творецът, Образувателят, Тепеу, Гукумац, Първородителите бяха във водата, обгърнати от виделина. Бяха скрити под зелени и сини пера, затова ги наричат Гукумац. На големи мъдреци, на големи мислители е тяхното естество. По тоя начин съществуваше небето, а също и Сърцето на небето, че това е името на бога. Тъй разказваха.

Дойде тогава тук словото, дойдоха заедно Тепеу и Гукумац, в мрака, в нощта, и говориха помежду си Тепеу и Гукумац. Говориха прочее, допитваха се помежду си и размишляваха; споразумяха се, обединиха своите слова и своята мисъл.

Тогава стана ясно, докато размишляваха, че когато съмне, трябва да се появи човекът. Тогава разпоредиха сътворението и растежа на дърветата и увивните растения и зараждането на живота, и сътворението на човека. Тъй бе разпоредено в мрака и в нощта от Сърцето на небето, който се казва Хуракан.

Първият се казва Какулха-Хуракан. Вторият е Чипи-Какулха. Третият е Раша-Какулха. И тия тримата са Сърцето на небето.

Тогава дойдоха заедно Тепеу и Гукумац; тогава се посъветваха за живота и виделината, как ще се направи, че да се развидели и съмне, кой ще създава храната и издръжката.

– Тъй да бъде! Нека се изпълни празнината! Нека тая вода се отдръпне и да освободи (пространството), нека възникне земята и да се затвърди! – Тъй рекоха. – Да се развидели, да съмне на небето и на земята! Не ще има нито слава, нито величие в нашето сътворение и образуване, докато не просъществува човешкото създание, образуваният човек. – Тъй рекоха.

После те сътвориха земята. Наистина тъй стана сътворението на земята:

– Земя! – рекоха, и мигом тя стана.

Като мъгла, като облак и като прах беше сътворението, когато от водата изникнаха планините; и в миг пораснаха планините.

Само по чудо, само с магическо изкуство се образуваха планините и долините, и мигом кипарисовите и боровите гори покълнаха заедно на повърхността.

И тъй се изпълни с радост Гукумац, та рече:

– Добро бе твоето идване, Сърце на небето; ти, Хуракане, и ти, Чипи-Какулха, Раша-Какулха!

– Нашето дело, нашето сътворение ще бъде завършено – отговориха.

Първо се образуваха земята, планините и долините; разединиха се водните течения, ручеите потекоха свободно между хълмовете и водите останаха разделени, когато се появиха високите планини.

Тъй стана сътворението на земята, когато бе образувана от Сърцето на небето, Сърцето на земята, че тъй са наричани ония, които първи я оплодиха, когато небето беше в безизвестност, а земята беше потопена във водата.

По тоя начин се усъвършенства творението, когато го извършиха след размисли и разсъждения за щастливото му завършване.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.