Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Специална цена!

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО СЕПТЕМВРИЙСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 септември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Попитай мъдреца. 150 притчи за великата тайна на живота

съставител: Калина Петрова

Една стара притча за цар Соломон разказва, че веднъж хората се обърнали към него с думите: „Кажи ни кои сме ние?“. И той им завещал великата тайна на живота:

„Вие сте светлината на света. Вие сте звезди. Вие сте храм на истината. Всеки от вас е Вселена. Потопете ума си в сърцето, питайте сърцето си и слушайте чрез любовта си. Блажени са тези, които знаят езика на Бог.

Животът е път, цел и награда. Животът е танц на Любовта. Вашето предназначение е да станете по-добри. Вашият живот е историята на Вселената. И затова животът е по-прекрасен от всички теории. Отнесете се към живота като към празник, защото той е ценен сам по себе си. Животът е настоящето...

Вие сте божествени. Не се съдете. Не сравнявайте и не разделяйте. Бъдете благодарни за всичко. Радвайте се, защото радостта върши чудеса. Обичайте себе си, защото тези, които обичат себе си, обичат всички. Благославяйте препятствията, защото смелите постигат блаженство. Молете се, но не търгувайте с Бога. И знайте, че възхвалата е най-добрата молитва, а щастието – най-добрата храна за душата...“

В тази притча сякаш е събрана цялата мъдрост на света. В нея се съдържат отговорите на всички въпроси, които човек си задава през целия си живот. Но за да ни послужат тези мъдри слова, трябва да отворим сърцето си и да се научим да чуваме гласа му. Защото наистина щастието, което всички ние търсим, е в краката ни, на прага на дома ни. И може би днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето.

Ако познавате първия сборник с притчи Винаги има надежда. 150 притчи за изкуството на живота, вероятно знаете какъв незаменим помощник в трудни моменти могат да бъдат тези малки истории с техните простички духовни напътствия и поуки.

В тази книга ви предлагаме още една чудесна колекция от 150 притчи, пътешествали векове наред и пренесли до наши дни мъдростта на различни народи и религии.

Надяваме се те да ви помогнат да се докоснете до Великата тайна на живота, за която говори цар Соломон...

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: 3 КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! 

 
  • Корица: Мека
  • Страници: 328
  • Тегло: 0.420 кг
  • Издадена: 27 август 2019 г. 
  • Издателство: Гнездото
 

Наличност: Да

Редовен Цена: 15,95 лв.

Специална цена: 11,17 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 септември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Калина Петрова е един от създателите на Гнездото - сайт за личностно развитие и духовно израстване. В него ще намерите вдъхновяващи истории, ще се докоснете до мъдрост, трупана през вековете, ще се срещнете с брилянтите умове на човечеството, ще откриете любима книга, ще се забавлявате. В гнездото е топло и уютно, никога не e скучно и винаги ще има още едно място...

Откъс от книгата

1.

Изпълни живота си с любов

Давай

Прави добро

 

Животът е танц на Любовта. Потопете ума си в сърцето, питайте сърцето си и слушайте чрез любовта си. Блажени са тези, които знаят езика на Бог. Вашето предназначение е да станете по-добри. Колкото повече давате, толкова повече ще получавате.

 

 

Докосване

Едно момче попитало своя духовен наставник:

– Учителю, как да повярвам в съществуването на Бога, като нито мога да го видя, нито да го чуя?

– Ще ти отговоря, но първо искам и аз да те попитам нещо. Кажи ми, според теб съществува ли любовта?

– Естествено, че съществува – отговорил младежът.

– А виждал си я някога?

– Ами... не.

– А чувал ли си я?

– Не съм. Как да чуеш любовта?

– А защо тогава си убеден, че тя съществува.

– Ами защото мога да я почувствам – объркано казал ученикът.

– И с Бога е така. Него не е нужно да го видиш, достатъчно е да го почувстваш, да усетиш докосването му. По същия начин един слепец, който не може да види слънцето, може да почувства топлината му, когато слънчевите лъчи докоснат тялото му. А Бог докосва душите на хората. И това докосване се нарича любов.

 

Аз търсих Бог при християните, потърсих го и в индуистки храм, а след това и в древен манастир на Буда. Но следи от него не видях дори. Тогава, изморен, погледнах в сърцето си. Съзрях го, той беше там.

Руми

 

Последната крачка

В една студена зимна вечер млад човек стоял на един висок мост и се канел да скочи в тъмните води на реката. Бил толкова отчаян и нещастен, че искал да сложи край на младия си живот. Родителите му починали, любимата му го изоставила, приятелите му го предали... За какво да живее, след като никой няма нужда от него, най-добре веднага да приключи с безсмисления си живот, мислел си той. Само една крачка и... всичко ще свърши!

Изведнъж, секунди преди да направи фаталната последна крачка, мъжът чул дрезгав старчески глас:

– Извинявай, момче, ще помогнеш ли с някакви пари? Колкото можеш...

Младият мъж за миг се откъснал от мислите си и се обърнал към неканения посетител. Била дребничка старица. Извадил кесията от джоба си и мълчаливо ѝ я подал. За какво са му вече пари...

– Ето, вземи... всичко, което намериш вътре, е твое.

– Не са за мен, синко – въздъхнала уморено жената. – Наблизо живеят две момичета, сирачета са, нямат си никого, преживяват от подаяния... няма кой да се погрижи за тях. Ако можеш, отиди ти да им занесеш парите. Стара съм вече, не ме държат краката. В края на селото има една стара изоставена къща... там живеят.

По лицето на младия мъж се изписало объркване. Той бавно осмислил чутото и след секунда, изненадващо и за самия себе си, отвърнал:

– Добре, ще отида.

„Наистина, тези пари ще помогнат на бедните момичета, а на мен вече не ми трябва нищо... нека да свърша едно добро дело, преди да напусна този свят... – казал си той. – После веднага ще се върна тук.“

Тръгнал мъжът към къщата на сирачетата и колкото повече се отдалечавал от моста, толкова повече избледнявала решимостта му да сложи край на живота си. Мислите му се насочили към двете момичета, неусетно започнал да прехвърля в ума си какво би могъл да направи за тях, как да облекчи тежката им съдба... и малко по малко разстроеното му лице се отпуснало, появил се друг блясък в очите му. Животът вече не му се струвал безсмислен. Някой имал нужда от него. Макар и това да са две непознати деца...

И когато пристигнал пред дома на момичетата, младият човек вече знаел, че никога няма да се върне на онзи мост. Осъзнал, че на този свят има много хора, които се нуждаят от помощ, от нечия подадена ръка, от неговата ръка... И че докато някой се нуждае от твоята подкрепа, животът винаги ще има смисъл.

 

Можем да излекуваме собствените болки, като се обърнем към болките на другите. Когато мислим за това как да облекчим чуждото страдание, нашето собствено страдание отслабва. Ето я тайната на щастието.

Далай Лама

 

Двата хляба

Една бедна вдовица живеела сама, тъй като единственият ѝ син заминал да търси късмета си по чужди земи. И вече няколко години майката нямала никакви новини от него. Тя много се тревожела за детето си и всеки ден отправяла горещи молитви към Бога да се прибере живо и здраво.

Един ден жената решила, че молитвите ѝ не са достатъчни и че е добре да ги подкрепи с милостиня за бедните. Затова започнала всеки ден да пече по два хляба – единия оставяла за себе си, а другия слагала в една торба и я закачала на вратата. И когато покрай дома ѝ минавали бедни хора, вземали хляба и я благославяли.

Една сутрин, докато закачала торбата с втория хляб, жената забелязала дрипав гърбав старец да се върти покрай оградата. След малко той се приближил и взел хляба. Но вместо думи на благодарност, гърбушкото промърморил:

– Всяко зло, което правите, остава при вас. Всяко добро се връща при вас.

През следващите няколко дни се повтаряла същата сцена и жената започнала да се ядосва:

– Не стига че идва рано-рано, за да изпревари всички други, и не оставя никого освен него да вземе хляба, ами на всичкото отгоре не казва и една добра дума! Само мърмори под носа си някакви глупости...

Минали няколко седмици, през които гърбушкото неизменно минавал всяка сутрин покрай дома ѝ. Накрая жената сериозно се разгневила на стареца и решила да се отърве от него.

– Не мога да понасям повече този противен гърбав старец – казала си тя. – Ще сложа в хляба една отровна трева, за да ми се махне от главата веднъж завинаги.

Но на сутринта, докато приготвяла отровния хляб, ръцете ѝ се разтреперили и тя се ужасила от намерението си.

– Господи, прости ми... – прошепнала тя. – Аз съм една глупава жена, която не знае какво върши!

Изхвърлила отровната билка и замесила двата хляба както обикновено. А малко след като закачила торбата, гърбушкото отново се появил и както всяка сутрин взел хляба.

– Всяко зло, което правите, остава при вас. Всяко добро се връща при вас – промърморил отново.

Същата вечер жената чула тихо почукване на вратата. Когато отишла да отвори, на прага стоял нейният син. Младият мъж изглеждал ужасно – слаб, изнемощял и облечен в изпокъсани дрехи.

– Мамо, да знаеш, цяло чудо е, че успях да се прибера! – казал той. – Вече бях съвсем близо до вкъщи, но бях толкова изнемощял и гладен, че съм паднал на пътя и съм изгубил съзнание. И сигурно щях да си остана там, ако не ме беше спасил един добър човек. Когато се свестих, до мен стоеше някакъв гърбав старец, който ми даде вода и ме нахрани. Представяш ли си, даде ми цял хляб! Въпреки че изглеждаше доста беден и може би това беше храната му за цял ден.

Жената била страшно развълнувана от неочакваното завръщане на сина си, но когато чула тези думи, пребледняла още повече. В този миг тя осъзнала, че е щяла да отрови собственото си дете...

И си спомнила думите на стареца, които толкова я дразнели...

„Всяко зло, което правите, остава при вас. Всяко добро се връща при вас“.

Съдържание

Въведение

Притча за цар Соломон и великата тайна на живота

 

1. Изпълни живота си с любов. Давай. Прави добро

Докосване

Специален гост

Последната крачка

Правилната молитва

Владетелят на света

С какво ще изпълниш живота си

Затворената врата

Милостинята

Лампата

Двата хляба

Вълшебната сламка

Братя

Пожелай добро

Бог ще помогне

Кръговратът на любовта

Сребърните монети

Сватбеното тържество

Единственото, което притежаваш

 

2. Живей сега

Животът едва сега започва

Завоевател и бедняк

Осъденият на смърт

Тайната на кладенеца

Съвършеният свят

Мъдрецът от хълма

Смисълът на живота

Триста златни монети

Живей с делата си

Непознатият плод

Горещ камък

Четири сезона

 

3. Действай. Не се оплаквай

Изгубени в джунглата

Предсказанието

Късметът и съдбата

Божият план

Колко те боли?

Подарък от съдбата

Приемам радостта

Простата истина

Отровната стрела

Смешна история

 

4. Не се предавай. Върви по своя път

Пътят

Малкото лъвче

Болестта на императора

Корабокрушенец

Победителят

Препятствието

Мъртвото дърво

Бялото цвете

Упоритото магаре

Престани да се оплакваш

Ако съдбата затвори всички врати

Вкусът на болката

 

5. Открий уникалната си същност. Не се сравнявай

Чашата на просяка

Другият

Защо не бях...

Истинско богатство

Розата

Нещастните растения

Малката вълна

Змията

Помощ

 

6. Усъвършенствай се

Как да променим света

Възстановяването на храма

По-добрият художник

Състезание

Странният навик

Дефектният скъпоценен камък

Двамата работници

Глинената стомна

Първият лов на княза

Не спирай да копаеш

Тримата учители

Когато учим другите

Последната поръчка

Единствен недостатък

Висше майсторство

 

7. Не се тревожи. Владей мислите си. Не живей с миналото

Дървото на желанията

Сълзите на красавицата

Съдбата на снежинката

Привидението

В Рая

Ангелите си записват

Страх и тревога

Какво виждаш

Адовият огън

Танцуващата бяла маймуна

Стоножка и лисица

 

8. Бъди благодарен. Живей просто

Среща с Бог

Щастливият везир

Благодаря ти, Господи!

Бедняк

Нещастната жена

Не дом, а ад!

Безценният дар

Богат или беден

Най-вкусната храна

Петте съпруги на султана

Мъдрост

Как си тръгват великите завоеватели

Прелестната градина

Най-необходимото

Три желания

 

9. Не съди. Не враждувай. Прощавай

Има и друг изход

Измама

Не разголвай душата си

Килограм сирене

Как да спрем войните

Да унищожиш врага си

Човекът, който винаги казвал истината

Телохранителите на принца

Мостът

Гладните вълци

Торба с картофи

Песента на славея

Легенда за приятелството и прошката

Грешникът и праведникът

Оскърблението

Бъди щастлив!

Чуждото мнение

Соколът на хана

Бръшлян

Най-трудният урок

Трите лули

Как обидата се настани в човешката душа

 

10. Познай истината. Пази свободата

Най-силното нещо на света

Шанс

Човекът, който търсел истината

Три въпроса – един отговор

Наследник

Кралят и вещицата

Освободените роби

Урокът на свободния народ

 

11. Обичай

Подаръците на стареца

Добрата и лошата жена

Вишневата градина

Проверка на чувствата

Тайната на разбирателството

Бодлите на таралежа

Красавица

Вълшебният кибрит

Горчивата билка

Любовта и достойнствата

Битката на новия водач

Пътечката

Истински приятел

Бащи и синове

Любимото дете на всяка майка

Ябълковото дърво

Любовта и Раздялата

Мнения за книгата

Потребителски мнения (2)

Има какво да се научи от нея.Мнение от Камен Коев
Оценка:
Отново отличен подбор на г-жа Калина Петрова. Книгата си заслужава. (Публикувано на 5.05.2022)
Страхотна книгаМнение от Bilyana
Оценка:
Страхотна книга. Много ми харесва! (Публикувано на 17.02.2022)

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Автобиография

Автобиография

Редовен Цена: 29,95 лв.

Специална цена: 20,97 лв.

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

1 Мнение(я)

Редовен Цена: 22,95 лв.

Специална цена: 16,07 лв.

Победа на ума над медицината

Победа на ума над медицината

1 Мнение(я)

Редовен Цена: 18,95 лв.

Специална цена: 13,27 лв.

Ефектът на теломерите

Ефектът на теломерите

Редовен Цена: 19,95 лв.

Специална цена: 13,97 лв.