Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Политиката на нас самите

Ейми Алън

"Аз разглеждам критическата теория като въвличаща ни в работа по само-проясняване на борбите и копнежите на епохата ни. Това значи, че критическата теория по никакъв начин не бива да се разглежда като отделена от практиката... Това на свой ред означава, че критиката винаги е вкоренена в исторически, социални, културни и политически практики, които се опитва рефлексивно да разбере, диагностицира, критикува и - да! - да се опита да трансформира и промени. Аз не съм, обаче, толкова наивна да вярвам, че работата на теорията може сама по себе си да ни отведе към социална или политическа трансформация... Въпреки това наистина мисля, че е възможно теорията да открие нова перспектива, нов начин за разглеждане и осмисляне на света, което на свой ред може да мотивира индивидите и може би дори групите да се опитат да променят своята социална и политическа действителност."

Ейми Алън в интервюто за българското издание на книгата

 

Наличност: Да

17,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Ейми Алън е професор по философия и изследвания на пола (Parents Distinguished Research Professor) в Колеж Дартмут, един от осемте университета в САЩ от Ivy League. Тя е автор на книгите The Power of Feminist Theory: Domination, Resistance, Solidarity (Westview, 1999) и The Politics of Our Selves: Power, Autonomy, and Gender in Contemporary Critical Theory (Columbia University Press, 2008). Ейми Алън е главен редактор съвместно с Андрю Арато и Андреас Каливас на списание Constellations и също така водещ редактор на порeдицата Нови посоки в критическата теория на Columbia University Press.

Откъс от книгата

 Вмeсто Прeдговор към бългaрското издaниe

КРИТИКАТА НА ВЛАСТТА И ВЛАСТТА НА КРИТИКАТА

Интервю на Ина Димитрова с Ейми Алънa

И.Д.: Как бихте дефинирали основните предизвикателства пред критическата теория днес? Още от Вашата първа книга изследванията Ви са съсредоточени върху преосмисляне на проблемите на властта и субекта. В какъв смисъл те са ключови за съвременната критическа теория? Бихте ли описали Вашия собствен проект и неговите основни залози в разкриването на връзката между власт и субект?

E.А.: Днес критическата теория се сблъсква с редица значими предизвикателства. В теоретична перспектива съществува предизвикателството да се разработи нормативен и философски проект за критическа теория, чувствителен към критическите перспективи, появили се в рамките на няколко различни полета: феминистката теория, куиър изследванията, постколониалната теория, психоанализата и постструктурализма. Те по различен начин отправят предизвикателство към твърде силното изискване за морално-политически универсализъм и трансцендиращи контекста претенции за валидност, което присъства например в проекта на Юрген Хабермас. Въпреки че тези общи теоретични линии очевидно обхващат множество и понякога несъизмерими гледни точки, при това до такава степен, че е опасно да се говори за тях едновременно, все пак аз мисля, че е уместно да се настоява, че общата нишка, преминаваща през тези дискусии, е въпросът за властта и връзката му с понятия като разум, автономия, рационален субект, действеност (agency), себе си и т.н. Затова сериозното ангажиране с тези теоретични подходи налага критическата теория да разгърне един покомплексен и по-усъвършенстван анализ на властта и на тази основа да преосмисли схващанията за субективност, за автономия и дори за разум.

От практико-политическа позиция предизвикателството е да се въвлечем в несекващия процес на онова, което Маркс нарече „самопроясняване на борбите и копнежите на епохата“. Този тип разбиране за критическия проект го обвързва – но не безкритично! – със социалните и политическите борби срещу отношенията на господство или несправедливост. Очевидно, според мен, феминистките, куиър или расовите движения за справедливост са пример за част от най-важните борби и копнежи на нашата епоха – въпреки че категорично не бих претендирала това да е изчерпателен списък. Но за всяко от тези движения отношенията между субординацията по пол, раса или сексуална ориентация и конструирането и поддържането на съответната полова, расова или сексуална идентичност е изключително важно. Така анализът на отношението между властта и субекта е същностна част от сегашния критически проект по само-проясняване на борбите и копнежите на епохата.

Бих казала, че собствените ми изследвания до този момент са мотивирани от тези две предизвикателства: теоретичното, състоящо се в разгръщането на нормативно-философска версия на критическата теория, която отговаря на критическите перспективи на феминистката теория, куиър изследванията, постколониалната теория, психоанализата и постструктурализма (и в частност анализите на властта, предложени от Фуко), и свързаното с това практико-политическо предизвикателство, изискващо от нас проясняване на централните борби и копнежи на епохата ни, включително феминистките борби. Но не бих настоявала, че това са единствените или дори най-важните предизвикателства пред критическата теория днес. Бих казала само, че става дума за един особено важен набор от проблеми, които съм се опитала да изясня в моите изследвания. Несъмнено съществуват изключително значими битки на нашата епоха, за които разкриването на връзката между власт и субективност със сигурност не би било достатъчно и може би не би било дори от помощ. Например много важен проект в момента е критиката на съвременните форми на неолиберален капитализъм и тяхната роля за утвърждаването на структурите на глобално господство и несправедливост, както и формулирането на възможности за изработване на международни правни рамки и транснационални политически институции, които биха ни позволили да атакуваме тези отношения на несправедливост. Тук властовите отношения без съмнение са много важни, но връзката им с аза и идентичността вероятно не чак толкова. ....

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: