Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА ПОДАРЪЦИ!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн до края на 2021 година!

 

Побутване

Ричард Х. Талер, Кас Р. Сънстейн

„Побутване“ се основава на научни изследвания в областта на психологията и поведенческата икономика и предлага уникално ново възприятие на редица актуални въпроси както за отделния човек, така и за обществото като цяло. Всеки ден взимаме решения със съдбоносни последици: от личните ни инвестиции през училището за децата и храната, която ядем – до каузите, зад които заставаме. За съжаление, често изборът ни e погрешен. Причината, твърдят Сънстейн и Талер, се крие в пристрастността, която отклонява вниманието ни от правилното решение. Нашите грешки често се отразяват катастрофално на здравето и финансите ни. От тях обаче страдаме не само ние, но и семейството, приятелите; а защо не – всички хора във все по-глобализиращия се свят! И щастието отново е само химера…

  • Корица: Мека
  • Страници: 336
  • Тегло: 0.450 кг
  • Издадена: 2014 г
  • Издателство: Изток-Запад
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

18,00 лв.

Eдна вековна японска философия, променила живота на милиони...

Промоцията е валидна при поръчка онлайн до края на 2021 година!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

По-добрите решения за здраве, благосъстояние и щастие

Всеки ден взимаме решения със съдбоносни последици: от личните ни инвестиции през училището за децата и храната, която ядем – до каузите, зад които заставаме. За съжаление, често изборът ни e погрешен. Причината, твърдят Сънстейн и Талер, се крие в пристрастността, която отклонява вниманието ни от правилното решение. Нашите грешки често се отразяват катастрофално на здравето и финансите ни. От тях обаче страдаме не само ние, но и семейството, приятелите; а защо не – всички хора във все по-глобализиращия се свят! И щастието отново е само химера…

Наглед незначителни особености от една социална ситуация могат да имат силно въздействие върху поведението на хората. Побутванията са навсякъде, макар че не ги забелязваме. Всеки човек във всеки момент определя избора на другите – влияе най-малкото върху структурираността на контекста, в който те взимат решения. А и разбирайки мисленето на хората, може при запазването на свободата на техния избор да побутне другите в посока, която реално ще подобри живота им. Книгата засяга практически всички сфери на всекидневието – здравето, брака, организацията на финансите, екологичната политика, дори со­циалното осигуряване.

„Побутване“ се основава на научни изследвания в областта на психологията и поведенческата икономика и предлага уникално ново възприятие на редица актуални въпроси както за отделния човек, така и за обществото като цяло. 

Откъс от книгата

Предговор

Столовата

Каролин е директор на службата по хранене в училищната мрежа на голям град. Под неин контрол са училищните столови, в които се хранят стотици хиляди деца всеки ден. Тя е специалист в областта на храненето с магистърска степен, креативна личност, която обича да гледа на нещата по нетрадиционен начин.

Една вечер, докато споделя бутилка вино със своя приятел Адам – мениджмънт консултант в областта на статистиката, който има опит в работата с вериги магазини – се ражда интересна идея. Те решават да проведат няколко експеримента, за да проверят дали – без да променят съдържанието на менюто – начинът, по който храната е представена и подредена, би могъл да повлияе на избора на децата. Каролин дава на директорите на дузина училища инструкции как да бъдат изложени различните храни. В някои училища десертите се слагат отпред, в други – най-отзад, а в трети се подреждат отделно. Позиционирането на някои храни също варира в различните училища. В някои от тях на нивото на очите се поставят пържени картофи, а в други – салата от моркови.

Въз основа на своя опит Адам смята, че резултатите ще са поразителни. И се оказва прав. Само чрез пренареждане на столовата Каролин успява както да увеличи, така и да намали консумацията на много от храните с до 25%. Тя научава голям урок: че както възрастните, учениците могат да бъдат силно повлияни от малките промени в контекста. Това знание може да бъде използвано за различни цели. Например Каролин вече знае, че може да увеличи консумацията на здравословни храни и да намали тази на вредните.

В процеса на със сътрудничество със стотици училища и с екип от магистри доброволци, наети да събират и анализират данните, Каролин вярва, че вече има съществен контрол върху избора на децата и обмисля какво би могла да направи с новооткритата си власт. Ето някои от предложенията, които нейните искрени, но понякога злонамерени приятели и колеги, ѝ дават:

1. Да подреди храната така, че на първо място да стои здравето на учениците.

2. Подреждането на храните да бъде на случаен принцип.

3. Да подреди щандовете така, че децата да се спират на същата храна, която по принцип биха избрали.

4. Да увеличи продажбите на храни от доставчиците с най-изгодни оферти.

5. Да увеличи печалбите. И толкова.

Първата опция е очевидно привлекателна, но същевременно изглежда натрапчива и дори патерналистична. Но останалите са дори по-лоши!

Втората опция – позиционирането на храните на случаен принцип – изглежда като справедливо, принципно и в известен смисъл неутрално решение. Но ако позиционирането на храната е напълно случайно, това би означавало, че децата в някои училища ще получават по-нездравословна храна в сравнение с останалите. Желателно ли е това? Трябва ли Каролин да избере този неутрален вариант, след като лесно може да допринесе, поне частично, за по-доброто здраве на учениците?

Третата опция може да се разгледа като благороден опит да се избегне външната намеса. Може би това е единственият наистина неутрален ход и Каролин трябва да се съобрази с желанията на учениците (поне в случаите с по-големите); но стана ясно, че това е трудно осъществимо. Експериментът на Адам показва, че изборът на децата зависи от начина на подреждане на храните. Какви тогава са техните истински предпочитания? Как би могла тогава Каролин да установи какво биха избрали децата „сами“? Невъзможно е в една столова храната да не бъде подредена по никакъв критерий.

Четвъртата опция вероятно би се харесала на някой измамник на мястото на Каролин, тъй като манипулацията с подредбата на храните би добавила още една възможност към арсенала му от методи за упражняване на власт. Но тя е честен и почтен човек и дори не обмисля тази опция.

Точно както второто и третото, петото предложение също притежава известна привлекателност, особено ако Каролин смята, че най-добрата столова е тази, която печели най-много. Но трябва ли да се стреми към увеличаване на приходите, ако резултатът ще се отрази негативно на здравето на децата? Тя все пак работи за тези училища.

Каролин е това, което ще наричаме „архитект на избора“. Този архитект е отговорен за организацията на контекста, в който хората вземат решения. Въпреки че Каролин е плод на нашето въображение, в действителност много хора се оказват в ситуация, в която заемат ролята на архитект на избора. В повечето случаи – без да го осъзнават. Ако изготвяте бюлетините, с които хората гласуват, вие сте архитект на избора. Ако сте лекар и трябва да обясните на пациента си различните възможности за лечение, вие сте архитект на избора. Ако изготвяте формуляра, който новите служители попълват при включването си в здравноосигурителния план на компанията, вие сте архитект на избора. Ако сте родител и обяснявате на сина или дъщеря си възможните варианти за образование, вие сте архитект на избора. Ако сте търговец, вие също сте архитект на избора – но това вече го знаете. Могат да се направят много паралели между архитектурата на избора и по-традиционните форми на архитектура.

Вероятно най-важният от тях е, че не съществува „неутрален дизайн“. Представете си работата по архитектурата на нова академична сграда. Пред архитекта са поставени някои изисквания. Трябва да има място за 120 офиса, 8 класни стаи, 12 стаи за срещи и т.н. Сградата трябва да се построи върху определен парцел. В хода на работата ще се появят стотици други ограничения – правни, естетически и практически. Трябва да се предвидят врати, стълби, прозорци и коридори. Привидно произволни решения като това къде да бъдат ситуирани тоалетните ще имат, макар и недоловимо, влияние върху това как хората в сградата си взаимодействат. Всяко посещение на тоалетната създава възможност за среща с колеги (за добро или лошо). Добрата сграда не е просто привлекателна, тя трябва да „работи“. Както ще видим, дребни и на пръв поглед незначителни детайли могат да имат силно влияние върху поведението на хората.

Добре е да се възприеме като правило, че „всичко има значение“. В много случаи влиянието на тези дребни детайли идва от насочването на вниманието на потребителите в определена посока. Прекрасен пример за този принцип можем да открием не къде да е, а в мъжката тоалетна на летище „Шипхол“ в Амстердам. Върху всеки писоар е гравирано изображението на муха. Причината за това е, че мъжете обикновено не обръщат внимание на това къде се прицелват, но ако видят мишена, вниманието – а оттам и точността – се повишават съществено. Според човека, комуто е хрумнала тази идея, тя прави чудеса. „Подобрява точността – казва Ад Кийбуум. – Ако човек види муха, той се прицелва в нея.“ Кийбуум, който е икономист, е отговорен за разширяването на сградата на летището. След като неговият екип гравира писоарите, установяват, че пръските намаляват с до 80%. Прозрението, че „всичко има значение“, може едновременно да парализира и да даде нови сили. Добрите архитекти осъзнават, че дори да не могат да построят перфектната сграда, могат да вземат определени дизайнерски решения за по-добър ефект. Отворените стълбища например биха довели до повече движение и взаимодействие на работното място. И точно както архитектът трябва да построи конкретна сграда, така и един архитект на избора като Каролин трябва да избере определена подредба на различните храни, с което да повлияе за по-здравословното хранене на учениците. Тя може да побутва. 

Биография и факти за автора

Ричард Х. Талер, Кас Р. Сънстейн

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.