Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО СЕПТЕМВРИЙСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 септември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

По думите ще ги познаете

Ива Йолова

49 вълнуващи истории за едни от най-емблематичните фигури от съвременното ни изкуство. 

Познавах лично (и имам шанса да познавам сега, в годините на нови обезценки) повечето от героите на тази книга – нестандартни, талантливи, неопитомени от идеологеми и цензура майстори на литературата и изкуството.

Между премълчаното и патетично изреченото за тях, между професионалните анализи на критиката и блудкавите клишета от жълтите хроники, често се губеха нюансите на личността. Тук се опитвам да уловя детайлите – криволиците по пътя, неудовлетворението и сладките мъки на славата, любовта и терзанията, завистта и презрението, иронията и самоиронията... Вярвам, че без тези по-видни и приказливи, или по-скрити и мълчаливи герои на нашето време, то самото би загубило колорита си.

Научим ли повече за тях, ще знаем и повече за самите нас.

  • Корица: Мека
  • Страници: 464
  • Тегло: 0.430 кг
  • Издадена: 26.10.2015 г
  • Издателство: Enthusiast
  • Виж още от Ива Йолова
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

20,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 септември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Културна анатомия на 20. и 21. век

В навечерието на Деня на народните будители издателство „Ентусиаст“ публикува забележителната книга „По думите ще ги познаете“ от журналистката Ива Йолова. Дългогодишната практика и опит в културните отдели от в. „Народна младеж“, през в. „Труд“ до закрития наскоро в. „Преса“, многобройните формални и неформални срещи и интервюта с едни от най-ярките представители на литературата и изкуството на 20. и 21. век у нас са първопричина и вдъхновение за появата на този том. За първи път на едно място са събрани биографични очерци на именити българи, работили талантливо в различни сфери на изкуството. В изданието са поместени снимки и материали от семейните архиви на героите, както и от личния архив на авторката.

„По думите ще ги познаете“ е призив за приемственост между миналото и настоящето в българската културна среда, и напомняне, че отговорите на актуални днес въпроси често се крият в миналото, а историята и нейните светли личности трябва да се помнят и знаят, за да разберем самите себе си. Без тях нашето време би загубило колорита си.

Книгата разказва 49 вълнуващи истории за едни от най-емблематичните фигури от съвременното ни изкуство. Истории сладки и горчиви, на сцената и зад кулисите, истински и човешки, каквито са героите им. Толкова различни една от друга, но обединени от любовта към изкуството и всеотдайността към таланта. Константин Павлов, Христо Фотев, Иван Динков, Невена Коканова, Крикор Азарян, Йордан Радичков, Тодор Колев, Николай Гяуров, Владимир Гиновски, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Валери Петров, Павел Вежинов, Елисавета Багряна, Светлин Русев, Райна Кабаиванска, Любен Зидаров, Стефан Цанев, Виктор Пасков... са само част от личностите, с които на читателя му предстои да се запознае отблизо. Тези срещи ще останат незабравими, защото са много лични и разказани от първо лице.

Ива Йолова е имала привилегията да познава лично голяма част от героите в книгата – нестандартни, талантливи, неопитомени от идеологеми и цензура майстори на литературата и изкуството. Тя разкрива детайли от живота им между премълчаното и патетично изреченото за тях, между професионалните анализи на критиката и блудкавите клишета от жълтите хроники. Звезди на българското кино и театър, скулптори и именити художници, писатели и поети са показани такива, каквито шепа хора са имали и имат възможността да ги видят. Напуснали комфорта на сценичните си и обществени роли, без маски и грим, те отварят домовете и сърцата си, за да доверят свои тайни и страхове.

Уловила и най-малките детайли, авторката поднася на читателите изящни текстове, написани с прецизна обективност и нужната доза емоционалност. Тя проследява как се изгражда талантът и как „вирее“ той, поставен в различни обстоятелства и изправен пред предизвикателствата на времето. В книгата са посочени и най-запомнящите се реплики и сентенции на именитите българи. Написани и изречени във времето, те звучат актуално и днес. „По думите ще ги познаете“ е епопея на достойнството. Споделен опит в житейския и професионалния път на няколко поколения значими българи. Книга, която разкрива психологията, страстите, греховете и надеждите на времето, в което живеем.

Биография и факти за автора

Ива Йолова е работила в три всекидневника, което днес на шега определя като „диагноза - заради лудата динамика и други особености на медийния ни бит“.

Завършила е Френската гимназия във Варна, Журналистика в Софийския университет и специализация по кинодраматургия във ВИТИЗ. 

Била е репортер в културния отдел на несъществуващия вече вестник „Народна младеж“, откъдето е уволнена през 1977-а по идеологическия параграф „за непригодност“, заради диалог с Борис Димовски и Радой Ралин, посветен на реализацията на младите. Известно време след това калява перото си наказателно в икономическия отдел на в. „Труд“. В културата я връщат познанията ѝ на чужди езици, когато у нас започват Международните писателски срещи, а тя е във вестникарския  екип, интервюирал знаменити автори. 

От 1990-а до края на юли 2015-а е била шеф на културните отдели в „Труд“  и „Преса“ (до неочакваното му спиране).

Сред най-късметлийските си професионални предизвикателства определя създаването на културната седмична притурка „Арт Труд“, дългогодишната организация на единствения за всекидневния ни печат литературен конкурс „Златният ланец“ и сериозното присъствие на теми от артистичния ни живот в „Преса“.

А в житейски план – двамата пораснали вече синове – Георги и Ивайло, които („слава богу!“) градят кариери в други поприща.

Сред професионалните ѝ награди са журналистическият приз на Нов български университет, две отличия от Националния конвент на експертите, две – от Салона на изкуствата в НДК, няколко от изданията, в които е работила.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.