Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПРОМОЦИЯ "ВАКАНЦИЯ"!

"Всичко добро, всичко вълшебно се случва между юни и август" Джени Хан

Промоцията е валидна до 24.00 часа на 31 юли 2018 г.!

 

Перо и маска

Любомир Тенев

„Перо и маска” е единствената публикувана книга на проф. Любомир Тенев през последния четвърт век. Заглавието на този сборник с избрани статии  и портрети е заимствано от наименованието на една от книгите на големия критик - „Маска и перо“. 

В книгата ще откриете студии и статии като „Композиция и образ в съвременната западноевропейска драматургия”,  „Драма, вещи, осъществяване”, „Маската”, „Чехов и театърът” и „За национален стил”, както и портрети на актьори, режисьори и драматурзи.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

30,00 лв.

НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ЩАСТИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ СЪЩЕСТВА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Един от най-нашумелите романи на 2018 година! Правата за филмовата адаптация на книгата са продадени на „Fox 2000”.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Духовните наследства на Любомир Тенев

Издателство „Захарий Стоянов” пусна на книжния пазар книгата „Перо и маска” от Любомир Тенев. Това е  факт, който свидетелства, че има противоядие срещу забравата. Това е доказателство, че духовните наследства, които големият театрал ни остави, са живи и днес.

„Перо и маска” е единствената публикувана книга на проф. Любомир Тенев през последния четвърт век. Заглавието на този сборник с избрани статии  и портрети е заимствано от наименованието на една от книгите на големия критик - „Маска и перо“. През 2000 г. излезе „Книга за проф. Любомир Тенев” под съставителството на Димитър Цолов  със спомени и оценки за него.

А  изданието на „Захарий Стоянов”  предлага студии и статии като „Композиция и образ в съвременната западноевропейска драматургия”,  „Драма, вещи, осъществяване”, „Маската”, „Чехов и театърът” и „За национален стил”, както и портрети на актьори, режисьори и драматурзи.

Проф. Любомир Тенев бе съвършен  майстор на театралния портрет, читателят ще намери в книгата удивителни очерци за Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Зорка Йорданова, Иван Димов, Олга Кирчева, Константин Кисимов,  Мила Павлова, Апостол Карамитев, Лауренс Оливие, Боян Дановски, Стефан Сърчаджиев, Леон Даниел, Георги Джагаров и Димитър Димов.

Книгата „Перо и маска” ще бъде представена на вечерта „Живият Любомир Тенев”, организирана от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Столичната община и издателството  на 9 април (сряда) от 18 ч. в аулата на Академията.  

Биография и факти за автора

Любомир Тенев бе необикновена личност на сценичен реформатор-критик, без който не можем да си представим театралната ни култура на ХХ век. Както пише в предговора Чавдар Добрев: „Нещо повече, той създаде около себе си аура на свещенодейство пред мисията на театъра, внушаваше на цялото театрално съсловие още от първите години след 1944 г., че изкуството на сцената е най-висша проява на човешкия дух, че то овладява необикновени състояния на красотата и етиката, че е форма, която ни обвързва със смисъла на битието, постигайки нов език в лоното на традицията.”

Любомир Тенев е  играл ролята на учител и гарант за пътя на българския театър, път, който се разминава с нормативните и опростителските  тенденции. Затова от високите етажи на властта не са го долюбвали, но пък са били респектирани от  влиянието му на безспорен театрален авторитет.

За него критическото призвание  е страст на въображението и съпротива срещу сценичния примитивизъм, интелектуална „игра”, но със съдбовна предопределеност, защото живее с театъра и чрез театъра. 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: