Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Лятото е по-прохладно с книга в ръка!

 

 

Патология на неравенството

Ричард Уилкинсън, Кейт Пикет

Все повече става ясно, че неолибералната политика увеличава неравенството в обществото. Даваме ли си сметка до какво води то? Книгата на Ричард Уилкинсън и Кейт Пикет дава съвсем конкретни отговори, които се основават на статистически данни за най-развитите държави в света. От нея ще научите факти, за чието съществуване никога не сте подозирали.

 

Наличност: Да

25,00 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Все повече става ясно, че неолибералната политика увеличава неравенството в обществото. Даваме ли си сметка до какво води то? Книгата на Ричард Уилкинсън и Кейт Пикет дава съвсем конкретни отговори, които се основават на статистически данни за най-развитите държави в света. От нея ще научите факти, за чието съществуване никога не сте подозирали. Като например:

• Прекаленото неравенство променя хормоналния баланс на децата в училище и като следствие те са много по-склонни към насилие.
• В обществата с най-изявено неравенство не­желаната младежка бременност е най-често сре­щана.
• По-голямото неравенство намалява социалната мобилност, а вероятността да попаднете в затвора е по-висока.

Патология на неравенството ще ви помогне да разберете най-острите проблеми на днешна България, да откриете невидимите връзки между икономическата политика, психическото здраве на нацията и щастието на всеки от нас.

Откъс от книгата

Въведение

Независимо че хората обикновено са склонни да преувеличават важността на своя труд, ние се надяваме да не прекалим с претенциите си. Тази книга не е просто още един набор от рецепти и готови решения за правилно подреждане на света. Темите, които обсъждаме, са резултат от дълъг, над 50-годишен период на изследвания, първоначално посветени на опити да разберем причините за големите разлики в продължителността на живота и различията в здравословното състояние между хората на различни нива на социалната йерархия в съвременните общества. Основният въпрос в началото беше защо здравето на хората се влошава с всяка следваща стъпка надолу по социалната стълбица, така че бедните боледуват повече, отколкото тези в средата, които пък, на свой ред, боледуват повече от тези, които са по-горе от тях.

Както и други изследователи, които работят над социалните фактори, влияещи върху здравето, квалификацията ни в областта на епидемиологията означава, че методите ни се използват за проследяване на причинителите на болести сред населението. Чрез тях се изследва защо една група хора се разболява от определена болест, а друга – не, или се търси обяснение защо някои болести са по-разпространени. Същите методи могат да се използват и за изследването на корените на други проблеми извън здравословните.

Точно както терминът „основана на доказателства медицина“ се използва за описване на съвременните усилия за гарантиране, че лечението се основава на най-добрите научни доказателства за това кое работи и кое не, така и ние смятахме да наречем книгата „Основана на доказателства политика“. Изследванията, на които се базира нашият труд, са резултат от работата на множество изследователски групи в различни университети и научни организации. За изследване на наблюдаеми обективни параметри са използвани възпроизводими методи, а преминалите експертна оценка научни доклади са публикувани в академични списания.

Това не означава, че в книгата няма догадки и предположения. Резултатите винаги трябва да бъдат интерпретирани, но обикновено има достатъчно причини за предпочитането на едно обяснение пред друго. Първоначалните теории и очаквания често се подлагат на съмнение от последвалите открития, които ни карат да ги преосмислим. Бихме искали да ви направим съпричастни към нашето пътуване, маркирайки ключовите доказателства и изпускайки само различните задънени улици и погрешни завои, за да достигнем по-добро разбиране на това как според нас е възможно да подобрим качеството на живота на всички в модерните общества. Доказателствата и аргументите придружават обясненията, така че читателят сам може да прецени самостоятелно истинността на изводите ни.

На интуитивно ниво хората винаги са усещали, че неравенството е социално разлагащо, но сякаш нямаше особени причини да се мисли, че нивата му в развитите страни са достатъчни, за да очакваме някакви измерими признаци. Причините, които първоначално накараха един от нас да търси подобни признаци, сега изглеждат в значителна степен неуместни на фона на поразителната картина, която се разкри. Много от откритията дължим както на разсъждения, така и на късмет.

Причината за това картината, която представяме, да не е разкрита досега вероятно се дължи на факта, че много от данните станаха достъпни едва през последните години. При наличие на международно сравними данни не само за доходите и разпределението им, а също и за различните здравни и социални проблеми би било само въпрос на време някой да излезе с подобни на нашите открития. Наличието на информация ни позволи да анализираме различията на обществата, да открием как един фактор се отнася към друг и да проверим теориите по-строго научно.

Лесно е да си представим, че откритията са възприемани по-бързо в естествените, отколкото в социалните науки, сякаш физичните теории са по-малко спорни от теориите за социалния свят. Историята на естествените науки обаче е доминирана от болезнени лични спорове, които започват като теоретични разногласия, но често продължават до края на живота на спорещите. Полемиката при естествените науки обикновено е ограничена до експертите: повечето хора нямат ясни възгледи върху конкурентните теории във физиката на елементарните частици, но имат собствени възгледи за това как функционира обществото. Социалните теории са отчасти теории за нас самите: на тях би могло да се гледа като на част от нашето самосъзнание или самоосмисляне, свързано с обществата. На учените в областта на природните науки не се налага да убеждават отделните клетки или атоми да приемат техните теории, но теоретиците по социалните въпроси са изправени лице в лице с изобилие от лични мнения и силни традиционни интереси.

През 1847 г. Игнац Земелвайс установява, че ако докторите измиват ръцете си преди асистиране при раждане, то жертвите на послеродов сепсис намаляват драстично. Преди обаче това откритие да се разпространи, Земелвайс е трябвало да убеди своите колеги медици да променят навиците си. Истинската му битка не е да достигне до откритие, а да го защити. Възгледите му са подигравани и в крайна сметка той е докаран до лудост и самоубийство. Повечето от лекарите не вземат неговото изследване насериозно, докато Луи Пастьор и Джоузеф Листър не разработват микробната теория за болестите, която обяснява значението на хигиената.

Живеем в песимистични времена: не само сме разтревожени за възможните последствия от глобалното затопляне, но много общества са все по-обременени от социалните си провали въпреки своя материален успех. Като капак на нашите беди се разрази икономическа рецесия с последвалата я висока безработица. Разбирането, че не можем да продължим както досега, че промяна е необходима, дава основания за оптимизъм: може би най-после имаме шанс да изградим по-добър свят.Изключително позитивният прием на първото издание на тази книга потвърждава наличието на широко разпространен апетит за промяна и желание за намиране на позитивни решения на нашите проблеми.

В това издание направихме минимални промени. За тези, които имат склонност към данните, в приложение са дадени подробности за статистическите източници, методите и резултатите, които смятахме, че ще са безинтересни за повечето читатели. Глава 13, отнасяща се главно за причинно-следствените връзки, е реорганизирана и подобрена. Разширихме и обсъждането на въпроса кое в миналото е определяло степента на неравенство в обществото. Поради заключението ни, че промените са били предизвиквани от промени в политическите настроения, смятаме за погрешно обсъждането на политически практики така, сякаш са въпрос на намиране на подходящия технически трик. Тъй като има стотици начини по които неравенството в обществата може да се намали, ако го пожелаят, то ние не изказваме предпочитания към някаква система от политически мерки. Това, от което се нуждаем, е не някакво хитро решение, а общество, което разбира ползите от по-малко неравенство. Ако са верни, теорията и свидетелствата, представени в тази книга, ни показват как да постигнем съществено подобрение на качеството на живота за огромното мнозинство от хората. Ако обаче не се осъществи промяната на начина, по който повечето хора виждат обществата, в които живеят, то теорията ще остане мъртвородена. Общественото мнение ще подкрепи необходимите политически промени само ако нещо подобно на перспективата, която очертаваме в тази книга, проникне в общественото съзнание. Затова основахме организация с идеална цел – Тръст за равенство (представена в края на книгата), чрез който опитваме да разпространяваме сред широката публика доказателствата, изложени в книгата. Нуждаейки се от средства за експертиза, към момента на писането на книгата тръстът е само малко повече от интернет сайт (www.equalitytrust.org.uk), но се надяваме поне да подскажем, че за всички има изход от тунела.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: