Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Обичай живота и го живей пълноценно! Наслаждавай се на мига! Не съжалявай!

Ричард Брансън

Беше 1997-а година. Участвах в опит да обиколим света с балон. Преди да замина, написах на децата си дълго писмо, ако все пак не се върна. Започнах с думите:  „Скъпи Холи и Сам, понякога животът изглежда доста нереален. Жив, здрав и обичащ днес, утре те няма. Както ви е известно, винаги съм изпитвал подбудата да живея на пълни обороти...“

Написах писмото за всеки случай, ако стане най-лошото.

Излетяхме призори от Маракеш. Двайсет часа по-късно изглеждаше, че ще се разбием в пламъци в Атласките планини. Казват, че животът ти премина пред очите в последните секунди преди да умреш. При мен не беше така. Мислех единствено, че ако ми се размине и оцелея, никога повече няма да правя подобно нещо. Цяла нощ се борихме да задържим балона във въздуха. Призори бяхме над пустинята, където можехме да се спуснем безопасно.

Докато се спускахме полека над земята се наслаждавах на прекрасната златна зора на пустинята. Въобще не смятах, че ще видя изгрева отново и издигащото слънце и нарастващата жега на деня ми се струваха безценни. Това ме накара да осъзная, че трудно придобитите неща са по-ценни от тези, които получаваме лесно. Напомни ми винаги да се наслаждавам на мига.

Безкрайно обичам балоните. Те ме научиха да размишлявам повече. На земята животът ми е забързан и трескав, всеки момент съм зает. Добре е да спираме за миг и да си почиваме. Така презареждаме и тялото, и съзнанието си.

Баба ми живееше на пълни обороти. На 89 години стана най-възрастният човек на Великобритания, преминал успешно изпит по латиноамерикански танци за напреднали, а на 90 – най-възрастният играч на голф, успял да вкара топката от първия удар. Никога не престана да се учи. Почина на 99 години. Малко преди това ми беше писала, че последните 10 години са били най-хубавите в живота й. Същата година, по време на околосветски круиз, корабът тръгнал от Ямайка без баба, която останала на брега само по бански. Тя смяташе, че човек има един шанс да направи всяко нещо в живота си, затова трябва да се възползва максимално от това.

Испанският художник Салвадор Дали вкусвал живота по неповторим начин. Щом се отегчал от живота, се разхождал в градината си на върха на скалите. Избирал идеална праскова, затоплена от слънцето, хващал я в ръка и се възхищавал на златистата й обвивка. След това отхапвал от нея само веднъж. Устата му се изпълвала със сладък сок. Вкусвал  бавно. После изплювал отхапаното и хвърлял прасковата в морето. Смятал, че това е идеалният миг и е получил от него повече, отколкото ако изяде цяла кошница праскови.

В някаква степен, да съжаляваш е като да искаш прасковата, която току-що си изхвърлил. Няма я, а ти си изпълнен с разкаяние. Ще ти се да не си я хвърлял. Искаш я обратно. Смятам, че едно от нещата, които помагат да уловиш мига, е да не съжаляваш за нищо. Съжалението те дърпа надолу, задържа те в миналото, докато трябва да вървиш напред.

Трудно е да изгубиш бизнес сделка, но е по-трудно да се измъчваш от вина. Всички правим неща, които ни се ще да не сме правили. Понякога ни се струват големи грешки, но погледнем ли назад, се оказват малки. Съжалението, което води до чувство на вина, не би ти позволило да спиш нощем. Но миналото си е минало. Затова, дори понякога да сбъркаш, няма смисъл да съжаляваш. Трябва да вървиш напред.

Но да живееш винаги в бъдещето, може също да те забави, точно както и ако гледаш назад. Много хора гледат постоянно напред  и сякаш никога не са доволни. Търсят бързи решения като печалба от лотарията. Зная, че целите са важни. Но най-важното е, че парите са просто средство за постигане на целта, а не цел сами по себе си. И това, което се случва в момента, е не по-малко важно от плановете ти за бъдещето.

Затова, макар графикът ми да е запълнен за месеци напред, съм се научил да живея сега, за мига.

Откъс от книгата на Ричард Брансън - МАЙНАТА МУ! ДА ГО НАПРАВИМ! УРОЦИТЕ НА ЖИВОТА МИ

 

 

Не са открити продукти.