Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Обичай живота и го живей пълноценно! Наслаждавай се на мига! Не съжалявай!

Ричард Брансън

Беше 1997-а година. Участвах в опит да обиколим света с балон. Преди да замина, написах на децата си дълго писмо, ако все пак не се върна. Започнах с думите:  „Скъпи Холи и Сам, понякога животът изглежда доста нереален. Жив, здрав и обичащ днес, утре те няма. Както ви е известно, винаги съм изпитвал подбудата да живея на пълни обороти...“

Написах писмото за всеки случай, ако стане най-лошото.

Излетяхме призори от Маракеш. Двайсет часа по-късно изглеждаше, че ще се разбием в пламъци в Атласките планини. Казват, че животът ти премина пред очите в последните секунди преди да умреш. При мен не беше така. Мислех единствено, че ако ми се размине и оцелея, никога повече няма да правя подобно нещо. Цяла нощ се борихме да задържим балона във въздуха. Призори бяхме над пустинята, където можехме да се спуснем безопасно.

Докато се спускахме полека над земята се наслаждавах на прекрасната златна зора на пустинята. Въобще не смятах, че ще видя изгрева отново и издигащото слънце и нарастващата жега на деня ми се струваха безценни. Това ме накара да осъзная, че трудно придобитите неща са по-ценни от тези, които получаваме лесно. Напомни ми винаги да се наслаждавам на мига.

Безкрайно обичам балоните. Те ме научиха да размишлявам повече. На земята животът ми е забързан и трескав, всеки момент съм зает. Добре е да спираме за миг и да си почиваме. Така презареждаме и тялото, и съзнанието си.

Баба ми живееше на пълни обороти. На 89 години стана най-възрастният човек на Великобритания, преминал успешно изпит по латиноамерикански танци за напреднали, а на 90 – най-възрастният играч на голф, успял да вкара топката от първия удар. Никога не престана да се учи. Почина на 99 години. Малко преди това ми беше писала, че последните 10 години са били най-хубавите в живота й. Същата година, по време на околосветски круиз, корабът тръгнал от Ямайка без баба, която останала на брега само по бански. Тя смяташе, че човек има един шанс да направи всяко нещо в живота си, затова трябва да се възползва максимално от това.

Испанският художник Салвадор Дали вкусвал живота по неповторим начин. Щом се отегчал от живота, се разхождал в градината си на върха на скалите. Избирал идеална праскова, затоплена от слънцето, хващал я в ръка и се възхищавал на златистата й обвивка. След това отхапвал от нея само веднъж. Устата му се изпълвала със сладък сок. Вкусвал  бавно. После изплювал отхапаното и хвърлял прасковата в морето. Смятал, че това е идеалният миг и е получил от него повече, отколкото ако изяде цяла кошница праскови.

В някаква степен, да съжаляваш е като да искаш прасковата, която току-що си изхвърлил. Няма я, а ти си изпълнен с разкаяние. Ще ти се да не си я хвърлял. Искаш я обратно. Смятам, че едно от нещата, които помагат да уловиш мига, е да не съжаляваш за нищо. Съжалението те дърпа надолу, задържа те в миналото, докато трябва да вървиш напред.

Трудно е да изгубиш бизнес сделка, но е по-трудно да се измъчваш от вина. Всички правим неща, които ни се ще да не сме правили. Понякога ни се струват големи грешки, но погледнем ли назад, се оказват малки. Съжалението, което води до чувство на вина, не би ти позволило да спиш нощем. Но миналото си е минало. Затова, дори понякога да сбъркаш, няма смисъл да съжаляваш. Трябва да вървиш напред.

Но да живееш винаги в бъдещето, може също да те забави, точно както и ако гледаш назад. Много хора гледат постоянно напред  и сякаш никога не са доволни. Търсят бързи решения като печалба от лотарията. Зная, че целите са важни. Но най-важното е, че парите са просто средство за постигане на целта, а не цел сами по себе си. И това, което се случва в момента, е не по-малко важно от плановете ти за бъдещето.

Затова, макар графикът ми да е запълнен за месеци напред, съм се научил да живея сега, за мига.

Откъс от книгата на Ричард Брансън - МАЙНАТА МУ! ДА ГО НАПРАВИМ! УРОЦИТЕ НА ЖИВОТА МИ

 

 

 • Like a virgin: Тайни за бизнеса, които не се преподават в училище

  В една от най-новите си книги, Брансън събира важни бизнес съвети, есенцията от опита си и прозренията, до които достига, управлявайки империята „Върджин“. Независимо дали желаете да основете свой собствен бизнес, да подобрите лидерските си умения, или да почерпите вдъхновение от един от най-изявените и уважавани предприемачи и бизнес лидери, Ричард Брансън е тук, за да ви даде всички отговори.

   
  Научете повече
 • Бизнес отвъд ограниченията

  ''Бизнес отвъд ограниченията“ е първата книга на ексцентричния собственик на Върджин – Ричард Брансън, посветена изцяло на бизнеса. В нея е събран повече от 40-годишен опит в създаването на успешни компании, управление на служители, изграждане на печеливша марка за „начин на живот“, защита срещу кризи и извличане на поуки от неуспехите. Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде нает на работа във Върджин? Как Брансън и екипите му се справят с кризите? На какви условия трябва да отговаря една фирма, за да проявява гъвкавост на пазара? Как се започва бизнес в един напълно непознат бранш? Как се създава уважавана от потребителите марка. Кои са предприемачите, на които Брансън се възхищава?

   
  Научете повече
 • Майната му! Да го направим! Уроците на живота ми

  Независимо какво искате да постигнете в живота, не положите ли усилия, няма да сбъднете мечтите си. Затова направете първата крачка! Книгата няма нищо общо със стандартните биографии на нашумели личности и прочути бизнесмени, защото самият Ричард Брансън не се вписва в традиционните представи както за бизнесмен, така и за личност...

  Той признава, че целта му никога не е била просто да печели пари. Каквото и да прави, винаги се стреми да се забавлява и да опитва нови неща.

  Този стремеж го кара на живее непрекъснато на пълни обороти и благодарение на него животът на Брансън изобилства от преживявания, за които останалите хора могат само да мечтаят... дори и да притежават милиарди.

   
  Научете повече
 • Как изгубих наивността си

  Много журналисти, писатели и икономически анализатори оприличават Ричард Брансън като „икона на съвременния бизнес“, постигнал уникално действаща система от над 200 компании и лично състояние, равняващо се на повече от 4 млрд. долара. В своята единствена пълна автобиография той споделя тайните за успехите си и с неподправено чувство за хумор описва приключенията на живота си.

  Брансън е известен не само с милиардите и иновативния си подход в бизнеса. Каквото и да прави, той винаги се стреми да се забавлява и да опитва нови неща. Този стремеж го кара на живее непрекъснато на пълни обороти. Изпълнени с драматизъм са историите за околосветското му пътешествие с балон, опита за рекорд за най-бързо прекосяване на Атлантика с моторница, участието му в акция за освобождаване на заложници в Ирак.

   
  Научете повече