Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Интуицията на тялото

Луиз Хей

Човешкото тяло е забележителна машина и като такава изисква редовно поддържане и грижа, за да функционира възможно най-ефикасно. Съществуват разнообразни причини тялото ви да рухне и да заболее: генетика, заобикаляща среда, начин на хранене и т.н. Но както Луиз Хей открива - и публикува в “Излекувай тялото си” - всяка болест е повлияна от емоционалните фактори в живота ви. Десетилетия след като Луиз представи заключенията си, научната общност предприе изследвания, които ги потвърждаваха.

Проучванията посочват, че страхът, гневът, унилостта, любовта и радостта влияят по определени начини върху тялото. Знаем, че гневът стяга мускулите и кръвоносните съдове се свиват, което води до повишаване на кръвното налягане и до възпрепятстване на потока на кръвта. Сърдечно-съдовата медицина ни посочва, че радостта и любовта, изглежда, оказват обратен ефект. Ако погледнете в малката синя книжка на Луиз, сърдечните атаки и другите сърдечни проблеми „изцеждат цялата радост“ от сърцето, причиняват „затрудняване на сърцето“ и „недостиг на радост“. А нейните утвърждения за промяна на тези проблеми? „Аз възвръщам радостта в центъра на сърцето си“ и „С радост се освобождавам от миналото. Аз съм спокоен“.

Определени мисловни модели повлияват тялото ни по предвидими начини, освобождавайки някои химически вещества в отговор на всяка емоция.

Когато страхът е доминиращото ви настроение за дълъг период от време, постоянното освобождаване на стресови хормони, най-вече кортизол (катаболен стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези. Често се нарича хормон на стреса, тъй като нивата му се повишават значително след физически и емоционален стрес), задейства ефекта на доминото от химични вещества, което води до сърдечни болести, наддаване на телесно тегло и депресия. Другите емоции и мисли следват подобен модел, отразявайки се на тялото под формата на болест. В моята работа открих също, че придвижвайки се навсякъде из тялото, емоциите влияят по различен начин на органите, в зависимост от това какво се случва в живота ви.

Ето тук интуицията идва на помощ.

Често, ако не осъзнаваме емоционалната ситуация в живота си или в живота на наш близък, тази информация идва при нас чрез интуицията. Ние притежаваме пет земни сетива, които събуждат чувствата ни: зрение, слух, телесни усещания, мирис и вкус. Имаме също така пет успоредни „интуитивни сетива“ - ясновидство (зрение), ясночуване (слух), ясноусещане (телесни усещания), яснообоняние (мирис), яснодегустиране (вкус), чрез които можем да добием допълнителна информация.

Например може да получите обезпокоителна интуитивна картина, мимолетно прозрение, че ваш приятел е в опасност. Или пък да изпитате страх, когато чуете телефонния звън в главата си пет минути преди наистина телефонът да позвъни, съобщавайки ви лошата новина за смъртта на ваш близък. Можете да изпитате популярния „лош вкус в устата“ или да почувствате сякаш „подушвате нещо подозрително“ тъкмо преди някой да ви предложи лоша бизнес сделка. Или да изпитате неприятно чувство в тялото си, независимо дали това „тежко чувство“, или тези „бодежи в сърцето“ ви предупреждават за проблем, пред който ще се изправите в отношенията си.

В допълнение към общоприетото разбиране за интуицията, която ни направлява в тези области, телата ни също притежават собствена интуиция. Телата ни могат да ни кажат кога нещо в живота ни е извън баланс, дори ако това познание е неясно и не е осъзнато чрез разума.

Ако искаме да се излекуваме напълно, трябва да обърнем внимание на посланията, които интуитивно ни изпраща тялото. Необходими са ни също логика и факти за пълното разбиране кои дисбаланси в начина ни на живот влияят на здравето ни. Точно както са нужни две гуми за велосипеда, трябва да балансирате емоциите и интуицията с логика и факти. Само логика без интуиция и интуиция без логика водят до катастрофа. Нужно е да използваме и двете средства, за да постигаме здраве. В тази книга ще обсъдим как да правим това, фокусирайки се върху четири теми:

1.  Да осъзнаваме емоциите си и тези на другите хора в живота ни, отбелязвайки появяващите се предупреждения под формата на страх, гняв и униние.

2. Да определим кои мисли, въртящи се в главата ни, придружават тези чувства.

3. Да идентифицираме симптомите на бедата и да ги локализираме в телата си.

4. Да разчетем информацията на интуитивния/емоционалния мисловен модел, поддържащ симптомите и да разберем, че всяка болест до известна степен е в резултат на начин на хранене, заобикаляща ни среда, генетика и наранявания.

Откъс от най-новата книга на Луиз Хей и Мона Лиза ШулцВСИЧКО Е НАРЕД - ИЗЛЕКУВАЙ ТЯЛОТО СИ С ПОМОЩТА НА МЕДИЦИНА, УТВЪРЖДЕНИЯ И ИНТУИЦИЯ 

 

3 продукт/а

на страница

3 продукт/а

на страница