Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Осъзнаване чрез движение

Моше Фелденкрайс

Методът на Фелденкрайс е известен и като „умния“ (или осъзнатия) подход към човешкото движение, целящ общо подобрение и разгръщане на пълния потенциал на всеки от нас.

Фелденкрайс е категоричен: ние действаме според представите, които сами играждаме за себе си. Голям дял в тях имат генетичните и социалните фактори, особено обучението, но те съвсем не ги обуславят – ролята на самообразоването е изключително важна. Нашият Аз-образ не е статичен, а пластичен и се доизвайва в хода на времето (идеята за невропластичността действително изпреварва времето си). В повечето случаи той не отговаря на реалния ни потенциал, затова и целта на всеки от нас би трябвало да е изграждането на максимално реалистичен и пълен образ на аза. Проблемът е, че не съзнаваме повечето части на тялото си и нерядко се държим като биороботи. Коригирането на движенията е най-доброто средство за самоусъвършенстване, което пък според Фелденкрайс няма предел.

Ако знаеш какво правиш, ще правиш и каквото искаш!

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

13,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Моше Пинхас Фелденкрайс (1904–1984) е с богата и вълнуваща биография. Едва 14-годишен напуска семейния дом (в днешна Беларус), за да се озове в палестински кибуц. Учи и работи в строителството, по-късно се прехвърля във Франция, където завършва инженерство и физика. Но е и един от първите в Европа, получили черен пояс по джудо, покрай което започва да се интересува от дзен и далекоизточната медицина. През войната бяга във Великобритания, откъдето активно помага на антихитлеристката съпротива. Междувременно работи и над своята система, съчетаваща елементи от джудо („максимална ефективност с минимални усилия“), а и от много други методики, например тази на Гурджиев, която изчиства от гностическите й наслоения. Осъзнаване чрез движение се появява за пръв път през 1972 г.

Откъс от книгата

Ние действаме според представите, които сами си изграждаме за себе си. Този образ на аза, който на свой ред направлява всяко наше действие, се обуславя в различна степен от три фактора – наследственост, образование и самообразование.

Частта на унаследеното е и най-неизменна. Всяка биологична особеност на индивида – формата и капацитета на нервната система, костната структура, мускулите, тъканите, жлезите, кожата и сетивата – се определя от неговото физиологично наследство, и то много преди да се сдобие с що-годе установена идентичност. Образът на аза обаче се поражда и развива от собствените му действия и реакции в обичайния ход на житейските явления.

Образованието [вкл. и домашното възпитание] определя езика ни и задава модела за нашите представи и реакции, за да се впишем впоследствие в дадено общество. Тези представи и реакции варират в зависимост от родната ни среда – те не са характерни за човечеството като цяло, а само за определени групи или индивиди.

Образованието определя до голяма степен и насоката на нашето самообразование, което пък е най-активният елемент в развитието ни като личности и намира много по-широко социално приложение от елементите на биологичния ни произход. Това наше самообразование се отразява на начина, по който възприемаме външното образование, както и върху подбора на учебния материал (включително и отхвърлянето на онова, което не можем да усвоим). Образованието и самообразованието са взаимно свързани. През първите седмици от живота му образованието на детето се свежда главно до опознаване на околната среда, а самообразованието почти не присъства – то се състои само от отхвърляне или съпротива срещу онова, което е органично чуждо и неприемливо за неговите генетични характеристики.

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: