Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Основите на Кендо

Нома Хисаши

Не е сигурно от кога точно употребата на меча е била широко разпространена, но това, че е използван в древни времена, е доказан исторически факт. С развитието на меча е било необходимо да се потърсят и най-ефективните методи за неговото използване. Така умението и развитието на техниката е станало постоянна цел, което на свой ред е породило мичи (или пътя) на меча. Можем да кажем, че източниците на кендо са формирани далеч назад в древността.

 

Наличност: Да

10,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Не е сигурно от кога точно употребата на меча е била широко разпространена, но това, че е използван в древни времена, е доказан исторически факт. С развитието на меча е било необходимо да се потърсят и най-ефективните методи за неговото използване. Така умението и развитието на техниката е станало постоянна цел, което на свой ред е породило мичи (или пътя) на меча. Можем да кажем, че източниците на кендо са формирани далеч назад в древността.

По-късно систематизираните и организирани форми и стилове на кендо и наследствените фамилии на майстори на това изкуство, известни като шихан-ке, изглежда са се появили по време на периода Муромачи (1338–1573). Оттогава насетне умението за боя с меч е преминавало през всяка историческа фаза, през времена на разцвет и упадък, претърпявайки много промени в хода на времето, без никога да изчезне напълно. По-скоро то се радвало на пълноценно развитие до ден днешен, за което можем само да бъдем благодарни.

От древни времена се споменава за учението за Кен-дзен-ичи – „Пътят на меча и на дзен са едно“; по тези причини кендо е разглеждано като дисциплина на духа.

Нома Хисаши

Биография и факти за автора

Нома Хисаши е роден на 24 април 1910 г. в Токио. Неговият дядо е тренирал под ръководството на Мори Йоза, известен майстор на меча от периода Бакумацу и старши ученик в доджото на Чиба Шузаку. Майка му, която е най-голямата дъщеря на Мори Йоза, е била талантлив писател, практикувала е кендо, изучавала е боя с кусаригама и нагината. Баща му, Сейджи Нома, е основател на издателството Коданшя пъблишинг къмпани, на което дължим много от книгите, посветени на японските бойни изкуства.

През 1924 г. той се записва в Юшинкан доджо, където се обучава от Накаяма Хакудо сенсей. На седемнадесет годишна възраст се обучава при Масуда Шинзуке. Същата година започва да обучава деца в основаното от баща му доджо (Нома доджо). На 1 юли 1930, на двадесет и една годишна възраст, той получава наградата Кендо сейрен от Негово Височество принц Нашимото Майямори Масо, председател на Дай Нихон Бутокукай. Хисаши се обучава в Номо доджо и при Мочида Мориджи. През 1933 г. той пътува до Киото и до други части на областите Кансай и Чугоку за допълнително обучение. През септември същата година печели армейския шампионат по кендо и получава приза от военния министър Ширакава Йошинори. На 1 март 1934 г. е удостоен със званието ренши. Той прекарва месец април същата година в Кюшю и през май, като представител на Токио, печели турнира, организиран в чест на раждането на принца-престолонаследник. На 6 юли 1937 г. е удостоен със званието кьоши, а на 7 ноември същата година се разболява и умира.

Нома е изучавал за кратко айки-будо под ръководството на Морихей Уешиба, основателя на айкидо. Той е фотографът на известните снимки на Морихей Уешиба и Шигеми Йонекава като уке през 1935 г. Благодарение на любовта му към бойните изкуства днес са запазени повече от 1000 фотографии на легендарния майстор, които са най-голямата колекция от фотоси и свидетелство за предвоенния стил на Морихей Уешиба.

Когато прочитаме тези кратки бележки, поднесени по-горе, лесно ще разберем, че той е бил забележителен кендока, който за съжаление е починал в момента, когато е трябвало да заблести със собствено дълбоко разбиране за бойните изкуства.

Този толкова млад човек е бил способен да изрази себе си по един ясен и естествен начин и днес имаме щастието да притежаваме неговите забележителни записки. Той е бил роден с умението да общува и в книгата си е споделил с читателите своя ентусиазъм и дълбока любов към кендо. Той не само постоянно се обръща към известните майстори от миналото, чиито завети е следвал, а и е бил способен да ни остави изключително богато учение. Наследство, което друг на негово място би могъл да придобие само след дълги години на обучение при изтъкнати майстори.

Откъс от книгата

Защо го правим? Това е първият въпрос, преди да започнем каквато и да било дейност, който естествено възниква в съзнанието ни. И едва когато напълно задоволително отговорим на въпроса за това какви са причините да правим нещо, започва изпълнението на задачата. Това не само ни подсигурява, че усилията ни няма да бъдат напразни, но и ни прави способни да концентрираме цялата си сила върху това, което е важно за нейното постигане, следователно задачата се изпълва с живот. Дори и ако постоянно трябва да си задаваме въпроса „Защо го правя?“ и да не се захващаме с нищо друго, докато не се сме разбрали причините на всичко, което ще правим, едва ли ще можем да навлезем в проблемите.

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: