Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Орфическо завещание

Бранко Милкович

„Ще може ли свободата да пее така както робите я възпяха ...“

В поредицата „Ars poetica“, в която се публикуват книги на големи световни поети, издателство „Захарий Стоянов“ отпечати книга на сръбския поет Бранко Милкович.

В предговора към книгата съставителят и преводачът Светлозар Игов споделя: „Надявам се, че новото и по-пълно издание на поезията на Бранко Милкович ще намери свои ценители в България, може би не много, но – дай боже! - качествени. Защото не количеството, а качеството на читателите прави една рецепция пълноценна.“

В изданието са включени и откъси от интервюта и есета, даващи представа за възгледите на Бранко Милкович за призванието на поетите, поезията и литературата.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

8,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Бранко Милкович (1934-1961) навлиза в сръбската литература в атмосфера на естетически битки и ново модерно движение. Още поетическият цикъл „Напразно я будя“, отпечатан през 1955 г. в сп. „Дело“, го откроява като една от големите литературни надежди.

Първата му книга (1957) носи същото название, по-късно издава стихосбирките „Произход на надеждата“ и „Огън и нищо“. След смъртта си става кумир на литературната младеж, поезията му е многократно преиздавана, а през 1972 г. в издателство „Градина“ в Ниш излизат и събрани съчинения в четири тома.

Трагичното усещане за живота пронизва цялото му творчество, включително и поетологичната му поезия, където размишлява за функцията на поезията и поетите. Един от неговите интерпретатори, поетът Слободан Ракитич, в предговора си към избраните стихотворения на Милкович отбелязва: „Ясновидец, Милкович беше пророк на собствената си смърт.“

 Милкович изгражда своята поетика и върху богата философска и литературна ерудиция, твори своя изключително индивидуален лиричен стил на изразяване чрез приобщаване. Към мъртви и живи поети, към лирици от родната, но и от световната традиция. В краткия си живот създава доста обемно преводаческо дело.

Превежда лужишки, украински и най-вече руски поети – предимно символисти и авангардисти като Блок, Брюсов, Бели, Маяковски, Пастернак, Манделщам, или френски поети – предимно прокълнати, символисти, сюрреалисти – Рембо, Верлен, Маларме, Валери, Елюар, Боске и др.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: