Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

3 НЕЗАМЕНИМИ КНИГИ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕТЕТО! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

"Децата нямат вина, че днес, вместо в свят на игри и приказки, растат в свят на интериори и кредити. Днес те имат самотно детство, защото възрастните са заети с работа, а основната им „бавачка“ са телевизорът и компютърът." Олга Маховска

Промоцията е валидна до 24.00 часа на 19 ноември 2018 г. /понеделник/. Само при поръчка онлайн!

Омнибус Сараево

Велибор Чолич

Незабравим портрет на град Сараево през погледа на различни исторически личности или емблематични места, свързани с убийството на ерцхерцога Франц-Фердинанд на 28 юни 1914 г. Велибор Чолич ни среща с Гаврило Принцип – младосърбинът, чиято постъпка ще отприщи избухването на Първата световна война; Виктор Артаманов, просветен руски спекулант, който от името на царя ще финансира авантюрата на „Черната ръка“ (терористична организация, посветила се на освобождаването на Сърбия от австро-унгарското робство); основателя на „Черната ръка“ – полковник Димитриевич, наречен Апис(който гради великосръбски теории, пиейки сливова в прочута белградска кръчма); Иво Андрич – велик писател, Нобелов лауреат, който известно време е в тази компания... Но също и забравени персонажи като равина Абрамович, философ и поет, улучен в тила с петия куршум, предназначен за ерцхерцога; свещеника Латинович, покаял се гуляйджия; или пък имама Диздаревич (казват, единственият босняк, който се страхувал от жена си). Да не забравяме Никола Барбарич, дядо на автора, който също присъства на атентата – фантастично действащо лице с четири съпруги и няколко живота. Всички те са вплетени във веригата от ужасни и комични обстоятелства, която създава човешката история...

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,00 лв.

ПОРЪЧАЙТЕ ПРОМОПАКЕТ "ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ": СПЕСТЕТЕ ДО 30% ОТ ЦЕНИТЕ НА КНИГИТЕ!

КНИГИ, КОИТО ВИ ДАВАТ ВЛАСТ САМИ ДА УДЪЛЖИТЕ ВРЕМЕТРАЕНЕТО НА СВОЯТА МЛАДОСТ И ДА ЖИВЕЕТЕ ПО-ДЪЛГО В ДОБРО ЗДРАВЕ!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Текстът, който следва, е романизирано произведение с исторически действащи лица. Не е интерпретация на историята, а още по-малко научен анализ - само роман, мислен и започнат като кинематографичен омнибус, като пет глави от една история.

Централната част от нашата хроника е посве-тена на последния ден и смъртта на Франц Фердинанд и на съпругата му София при прословутия атентат от 28 юни 1914 г., който ще предизвика Първата световна война и падането на три империи - Османската, Австро-унгарската и Руската. По-нататък нашият роман-омнибус ще се занимава с изграждането и разрушаването на един мост; със сънищата на равина Барух Абрамович; с живота и смъртта на една библиотека; духовните предели на южните славяни; с учудващата съдба на една илюстрована книга и големите уши на капитан от Geheime Staatspolizei . В приложението проследихме лудите перипетии по време на войната от 1914-1918 г. на австрийския войник на име Никола Барбарич - мой дядо по майчина линия, познат също като босненския барон Мюнхаузен.

На места може да забележим намесата на романизирането, поезията и сънищата в истинската история.

По-голямата част от цитатите в тази книга са измислени. Други може да са били истински, но бяха преработени за нуждите на разказа. Любопитният читател може да открие в текста няколко арабски поговорки и думи, приписвани на Волтер, Хорхе Луис Борхес, Граучо Маркс, Станислав Йежи Лец, Иво Андрич, Райнер Мария Рилке, Ернст Юнгер, Имре Кертес, Уикипедия, Йохан Волфганг фон Гьоте, Мишел Одиар, Емил-Мишел Чоран...

Това е само измислица. Исках да я наложа като истинска история, защото по природата си всеки роман е истински. „Романистът - казва Милан Кундера - не дължи отчет никому, освен на Сервантес.“

Откъс от книгата

ЛАТИНСКИЯТ МОСТ

За последователното изграждане и събаряне на един мост - Астрономията и математиците - Ангелът вестител - Али Айни Бей и неговото дарение - Майсторът Албанус и адриатическите му балади, както и за различните възгледи на християните и мюсюлманите за един потоп

Първият мост, съграден на това място и отбелязан в инвентарната книга на босненския санджак от 1541 г. под наименованието Мост на козите, бил дървен. Бил построен от някой си Хюсеин Карадагли, син на Сирмерд, художник и занаятчия, по професия седлар. В Сараево го наричали Хюсеин сарача или Хюсеин вдовеца, или пък просто чичо Хюсо. Обработвайки кожата като да е коприна, бил известен с майсторлъка си. В магазина му се намирали ботуши и седла, женски жилетки, военни камшици, а също така няколко книги, подвързани с облагородена кожа: издание на арабски на Свещената книга, преработен ръкопис на Ибн Сина, наречен Авицена, персийски философ, мистик и лекар, както и двадесет и четири учебника по математика. В задната част на дюкяна майстор Хюсеин криел също няколко книги на латински: животът на свети Франциск от Асизи, пълните произведения на Августин от Хипон, наречен Августин Пустинника, и сборник с еротични поеми, в който се възхвалявали виното, момчетата и кръвта на девиците. Понякога късно следобед между две молитви Хюсеин изваждал учебник по геометрия, с чиято помощ и с перо в ръка определял земните следи на Божественото присъствие. Като голям пътешественик, мъдрец и песимист Хюсеин прекарвал цели нощи в писане на дълги писма до самия себе си. После ги късал и изгарял, като при ритуал, върху пламъците на вощеницата.

„Което е отминало, изчезва - казваше си Хюсеин, натъжен от пепелта, - а на което се надяваш - го няма; настоящето обаче ти принадлежи. Светът е такъв, какъвто е. Черна мравка върху черен камък - в черната нощ. Господ я вижда. Ето отговорът: човек трябва да работи с дървото и камъка, а не с кожата или коприната, а още по-малко с хартията и мастилото.“

* * *

Хюсеин Карадагли говореше свободно четири езика: турски, арменски, гръцки и босански. Веднъж годишно тръгваше за Истанбул, градът на царете, за да пие вода от Босфора и да наблюдава раждането и смъртта на звездите по небосвода. Преди да построи своя мост поради неясни причини, свързани с проиграни на комар пари, Хюсеин сарачът тръгнал на пътешествие из три латински страни. От Франция си бе донесъл красива кутия за подправки от кедрово дърво, от Испания - сабя, а от Неапол - странна кожна болест. Беше рядък вид херпес, който рисуваше причудливи цветя на злото върху лицето му. Целувката на дявола, защото според мълвата благородният Хюсеин трябвало „да вземе нещо от ръката на невярна жена“.

Откак си бе отишла жена му, Хюсеин сарачът живееше в къщата си сам, заобиколен от котки. По време на последното си пътуване до т.нар. Западна Европа, посещавайки прочутата библиотека на Барселона, бе открил книгата „За странстването на душите, поглед на астронома върху пътя на звездите“. Авторът бе грък, но както видяхме, нашият Хюсеин знаеше да пише и чете по европейски - от ляво надясно. Връщайки се в Сараево бе разбрал, че можеш да прерисуваш целия Млечен път само взирайки се в очите на котка.

И после: който не храни котката - казваше той, - храни плъха.

По това време Хюсеин вече беше слаб като вейка и страдаше от жълтеница. Но най-сетне можеше да различава сянката от светлината и да отличава същността на нещата от тяхната привидност. По време на престоя си в Неапол се бе срещнал със случайността и нейната метафора - играта на зарове, микрокосмоса и ръката на Дявола във всяко нещо. До края на живота си Хюсеин сарачът прекарваше нощите в хвърляне на зарове, предизвиквайки съдбата с натрапчива страст; неща, за каквито човек с ума си дори и не помисля.

Само интелигентният човек може да си позволи да прави глупости - защитаваше се Хюсеин пред своите приятели, - а само възпитаният мъж - вулгарности. Лудите са винаги интелигентни, а простаците - доста учтиви.

* * *

Мостът на козите бил построен за девет седмици, като използвали дъб, а за подпорните стълбове - черен бор. За накрая босненските работници взели сърцевината на плачещи върби, защото такова било желанието на благородния Хюсеин, чийто земен път бил на свършване.

Преди да умре, в навечерието на новата 1549 г., Хюсеин наредил да гравират върху надгробната му плоча трите разрешени думи за цар: хан, хакан и султан.

В деня на смъртта си Хюсеин си обръснал брадата и така разкрил ужасна роза върху дясната си буза. Кожата и черния му дроб били поразени, но очите и душата си останали момчешки. Обул военния си панталон, облякъл червена риза от сурова коприна, сложил на главата си бродиран със сребро фес и няколко капки ароматна есенция зад ушите. Изпил чаша от прочутия сараевски шербет, приготвен от прясна вода с дъх на малини, а после си легнал на леглото.

В очакване на архангела Джебраил, онзи, който ни освобождава преди пътуването, Хюсеин Карадагли се замислил за малко за жените. За онази, която бе видял само веднъж, в Неапол, странната Аузилия, която му беше сервирала вино и за нейните ръце, по-бели от шията на лебед. За една друга жена, католичка, без име, само тяло, ханш и няколко капки мед, поставени върху пъпа и, единствено гърди, които му бяха предложили краткото опиянение от плътта. И за тъжната Йесим, неговата съпруга, покосена от студа, туберкулозата и непрестанната босненска зима. Бедната Йесим с тяло на дете, което не приемаше семето на съпруга си.

После благородният Хюсеин забелязал студена светлина и абстрактна форма, красива и едновременно с това ужасяваща, защото на човек не е позволено, докато е жив, да вижда всемогъщия Бог и неговите воини другояче. Мъжът усетил енергия, пред лицето му се изправяло създание, облечено в тъмносиня копринена роба, което носело кристална купа. Светлината се поколебала, преди да приеме образа на Джебраил, наречен също Вестоносеца. Зад него Хюсеин видял огромен, издаващ гръмотевичен тътен гърмящ водопад. После различил безкрайна каменна стълба. Човекът изхлипал дълбоко два или три пъти и престанал да диша. Било толкова просто. Смъртта не е друго освен мигът тишина между две вдишвания.

Много бързо тялото на Хюсеин станало студено като статуя от сол, после кожата му - сива като пепел. Накрая душата на човека се измъкнала през прозореца към неизвестното. Бисмиллях, помислил си Хюсеин.

И ангелът го напуснал.

Така си отишъл Хюсеин Карадагли, наречен сарача, любител-астроном, математик и строител на мостове.

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: