Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Лятото е по-прохладно с книга в ръка!

 

 

Окото на съзнанието

Оливър Сакс

В „Окото на съзнаниетоОливър Сакс разказва историите на хора, които успяват да се движат в света и да общуват с другите, въпреки че са загубили смятаните от мнозина от нас за задължителни сетива и способности: силата на речта, зрението, способността да се разпознават лица, усещането за триизмерно пространство, способността да се чете. За всички тези хора предизвикателството е да се адаптират към радикално нов начин да съществуват в света.

 

Наличност: Да

12,99 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

В „Окото на съзнаниетоОливър Сакс разказва историите на хора, които успяват да се движат в света и да общуват с другите, въпреки че са загубили смятаните от мнозина от нас за задължителни сетива и способности: силата на речта, зрението, способността да се разпознават лица, усещането за триизмерно пространство, способността да се чете. За всички тези хора предизвикателството е да се адаптират към радикално нов начин да съществуват в света:

• Лилиан, концертна пианистка, която загубва способността си да разчита нотите и в крайна сметка е неспособна дори да разпознае всекидневни вещи, и Сю, невробиолог, която никога не е виждала в три измерения, докато най-накрая се сдобива със стереоскопично зрение в 50-те си години.

• Пат, която пресъздава наново себе си като грижовна баба и активен член на общността си, въпреки факта, че има афазия и не може да произнесе дори едно изречение, и Хауард, плодовит романист, който трябва да открие начин да продължи живота си като писател дори след като инсулт поразява способността му да чете.

• Самият д-р Сакс, който разказва историята на рака на окото му и странните и объркващи ефекти вследствие на това.

Сакс изследва някои много странни парадокси – хора, които могат да виждат идеално, но не могат да разпознаят собствените си деца, и слепи хора, които стават хиперзрящи или се ориентират в света благодарение на „зрение чрез езика“.

Откъс от книгата

Предговор

Израснах в семейство, пълно с лекари: баща ми и по-големите ми братя бяха общопрактикуващи лекари, а майка ни – хирург. Голяма част от разговорите по време на вечеря неизбежно засягаха медицината, но те никога не касаеха просто „случаи“. В разговорите на родителите ми случаите ставаха биографии, истории за живота на хората, преди да реагират на болест или нараняване, на стрес или злополука. Вероятно беше неизбежно самият аз да стана лекар и разказвач.

Когато „The Man Who Mistook His Wife for a Hat“ („Човекът, който обърка жена си с шапка“) беше публикувана през 1985 г., получи силно положителен отзив от виден академичен невролог. Случаите – написа той – са впечатляващи, но за едно беше резервиран: смяташе, че е неискрено да представям пациентите така, сякаш съм подходил към тях без предварителни идеи, без фонови познания за тяхното заболяване. Наистина ли съм чел научната литература едва след като съм видял пациент с определено заболяване? Със сигурност – смяташе той – съм започнал с неврологична тема и просто съм търсил пациенти, които я илюстрират.

Аз обаче не съм академичен невролог и истината е, че повечето практикуващи лекари имат (встрани от широкото си медицинско образование) недотам задълбочени познания за много заболявания, особено за тези, които се смятат редки и следователно незаслужаващи да им се отделя кой знае какво време в медицинските университети. Когато се появи пациент с такова заболяване, трябва да провеждаме собствени проучвания на литературата и особено да се връщаме към първоначалните описания. С други думи, моите истории на случаи повечето пъти започват със среща, с писмо или почукване на вратата и именно описанието, направено от пациента, на неговите преживявания е това, което стимулира по-общото изследване.

Като общ невролог, работещ предимно в домове за възрастни хора, съм виждал хиляди пациенти през последните десетилетия. Всеки от тях ме е научил на нещо и аз се радвам да ги виждам – в някои случаи се срещаме редовно като лекар и пациент в продължение на двадесет или повече години. В клиничните си бележки най-подробно записвам какво става с тях и разсъждавам върху преживяванията им. От време на време с разрешението на пациента бележките ми се развиват в есета. ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: