Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Лятото е по-прохладно с книга в ръка!

 

 

Огледало на протестите 2013-2014

Петър Клисаров

Защо през 2013 г. избухнаха и завършиха с крах протестите в България? Защо през последните десетилетия в света ври и кипи, но от това положението на хората само се влошава? Какво предизвиква протестите у нас и по света? Как властите се справят с тях? Какво ни чака в бъдеще?

Отговори на тези въпроси можете да намерите в настоящата книга. В неподражаем стил, съчетал разказа на очевидеца, документа, приятелската кореспонденция и научния анализ, тя разкрива срещу какво и кого са насочени тези прояви на стихийна пряка демокрация. Как те се манипулират от властимащите и какво е необходимо, за да станат те инструмент за изграждането на един нормален, справедлив и зависещ от волята на народите свят.

 

Наличност: Да

9,00 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Петър Клисаров е роден 1968 г. в София. От 1990 до 2007 г. живее в Торонто, Канада. От 1991 до 2007 изгражда собствени бизнеси в редица сфери. От 2001 до 2005 г. e представител за България на AECL (Канадска държавна корпорация за ядрена енергетика). Основен участник в размразяването на проекта „Белене“. От 2006 до 2011 г. е генерален мениджър за България на AECOM (най-голямата инженерна консултантска корпорация в света). Основател на партия „Реформа“ през 2005 г., преименувана на „Пряка демокрация“ през 2014 г.

Откъс от книгата

УВОД

Написах основните части от тази книга за няколко седмици; нямаше как да не направя това. Участвах почти всеки ден във всички протести през 2013 и началото на 2014 г. и съм пряк свидетел на всичко, което ставаше по улиците и площадите, а и встрани от тях. Да правя това ме караше надеждата, че България ще заеме своето достойно място в световния протестен процес. Вярвах, че всички протестиращи са част от тенденциите към обединение зад обща кауза – а не на противопоставянето, на което бяхме свидетели досега и което не само не доведе до нищо добро, но и демотивира и отблъсна голям брой хора.

Нарекох книгата „Огледало на протестите“, имайки предвид забележителния принцип на критическия реализъм, изразен от Емил Зола: „Романът е нещо като огледало на обществото“ и дообогатен по-късно от Стендал, който с присъщата си брилянтност на изказа пише в „Червено и черно“:

„Всеки роман е огледало, което се разхожда по големите пътища. Той ту отразява във вашите очи небесния лазур, ту тинята на локвите по пътя.“

Разбира се, нямам и най-малкото желание да се сравнявам с титани на словото като Стендал, Мопасан, Балзак, Флобер, Дикенс или Тъкъри. Тук не става дума за литературно майсторство или проникновение в човешката душа. Онова, по което бих искал поне малко да се доближа до тези велики личности, е желанието ми да разкривам действителните причини за явленията в нашата съвременност и най-вече през последните месеци и да казвам само истината, каквато и да е тя. Да разказвам, доколкото мога, за протестиращите хора, за желанието им да заживеят в една по-чиста среда и за невидимите нишки, в които те са оплетени и които не им позволяват да сторят това.

Когато приключих с хронологичното изложение на събитията, осъзнах, че в текста няма почти нищо положително, и за да компенсирам поне малко негативното излъчване, написах кратък сценарий за комикси с позитивно послание, който талантливата млада художничка Мила Янева се постара да превърне в рисунки. Реших, че по този начин ще мога да привлека към каузата онези представители на младото поколение, които са израсли с компютрите и нямат много навици да четат. Би ми се искало чрез далеч по-познатата им форма на комиксите да се заинтересуват от проблематиката, която е засегната в тях.

Тази книга не е нито строго рационална, нито силно емоционална. Тя е плод не на академичен анализ, а на лавина от впечатления, осмислянето и анализирането на които изисква доста време. Затова в нея понякога ще срещнете и крайни оценки, и емоционално обагрени възклицания. Някои хора може и да се пообидят, но е добре да знаят, че не е написана с лошо чувство към тях. Немалко хора извършиха малки и големи глупости, може би дори престъпления. Но винаги съществува възможността да ги поправят. И както казваше древният мъдрец: всъщност какво е злото, то е само неосъзнало се добро.

Говорейки за негативното и позитивното, много държа да уверя читателя, че изход от положението има и той е в теорията за нов вид държавно управление, която ние предлагаме: един различен модел на взаимодействие между общество и държава, при който държавата се управлява от Суверена, а не от клики или подставени лица на корпоратокрацията.

В хода на писането реших да вмъкна някои документи, снимки и медийни дописки, както и част от кореспонденцията ми с мой приятел и съмишленик, която разменяхме ежедневно. По този начин ми се струва, че описателното изложение се сдоби и с друга гледна точка, а също и с втора стилистична линия, която го разчупва и му придава немалка доза духовитост.

Тази втора линия като че ли ни подсказва да не гледаме чак толкова мрачно на нещата, да се запасим с търпение и чувство за хумор, защото само така можем да се дистанцираме от будещите отрицателни емоции събития и да ги погледнем с нови, не толкова гневни очи.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: